Cum percepi o persoană în funcție de intonația vocii ei? (Studiu)

©

Autor:

Cum percepi o persoană în funcție de intonația vocii ei? (Studiu)
Cercetătorii din cadrul CNRS (Le Centre national de la recherche scientifique) și Aix-Marseille University  au stabilit o metodă experimentată ce prezintă reprezentarea mentală cu care percepem oamenii când auzim salutul lor.

Când întâlnești o persoană pentru prima dată o percepi inițial în funcție de modul în care te salută. Așa cum avem o imagine mentală a modului în care arată un obiect, ne formăm o reprezentare mentală a personalității oamenii pe baza calităților acustice a vocii lor. Pentru prima dată, cercetătorii au realizat modele ale acestor reprezentații mentale și le-au comparat cu cele ale mai multor indivizi.

Oamenii de știință a dezvoltat un program computerizat pentru manipularea vocii numit CLEESE. Acest software poate înregistra un singur cuvânt și poate ulterior genera mii de pronunții diferite asemănătoase dar cu variație sonoră unică.

Ulterior, au analizat răspunsurile participanților la auzul acestor prununții diferite, și au putut ca experimental să determine care intonație face ca salutul să pară sincer, în funcție de tonul vocii și cum se punea accentul pe silabe. Cu ajutorul software-ului, echipa a putut vizualiza „codul” utilizat de oameni pentru a percepe alte persoane după vocea lor, ceea ce a arătat că același cod se aplică indiferent de sexul celui care ascultă sau de vorbitor.

Metoda ar putea fi utilizată pentru a analiza mai concret percepția limbajului, pentru a vedea dacă se aplică la nivel de propoziție, dacă diferă în funcție de limbaj etc.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul PNAS.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-04-2018 | creare: 10-04-2018 | Vizite: 1258
Bibliografie
How to make a good impression when saying hello https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180326152354.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Creierul bebelușilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcțiilor executive
  • Dispozitivele electronice (tabletă, telefon) la copiii mici, asociate cu întârzieri ale vorbirii
  • Inteligența artificială a redat vocea unei femei paralizate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum