Sertralina in timpul sarcinii!
Tin sa va spun ca ieri am aflat ca sunt insarcinata in 4 saptamani iar eu ultizez sertralina de 50 mg /zi de mai bine de 8 luni. Am fost diagnosticata de catre medicul psihiatru cu episoade depresive. Ce e drept simteam ca nu mai am pofta de viata inainte de a lua antidepresivele dar cele mai mari probleme mi le creeau insomniile. Pentru asta acum iau melatonina seara 1, 5mg sublinguala. Am discutat cu medicul psihiatru dar nu m-a lamurit pe deplin. Mi-a spus ca daca vreau acest copil sa incetez cu tratamentul. Asa ca de azi am inceput sa iau jumate, nici nu stiu cate zile sa merg asa cu jumate de sertralina. Doamna doctor deja miza pe ideea unui avort. Eu nu concep asa ceva. In trecut am trecut printr-o intrerupere de sarcina lucru care m-a uscat pe dinauntru si probabil ma adus mai repede la depresie. Spuneti-mi va rog mult ce ar fi cel mai bine sa fac ? Astept un raspuns care sa ma lamureasca mai bine. Va multumesc mult!
21 comentarii
Buna ziua,
Cred ca ar fi bine sa cereti o a doua opinie unui psihiatru cu care sa comunicati fara neliniste, si sa va lamureasca cat mai bine posibil, pentru a gasi impreuna cea mai buna solutie in aceasta situatie (de a avea copilasul). Sau sa cereti clarificarile de care aveti nevoie, fara teama, actualului medic.
Orice tratament psihiatric se intrerupe lent, dupa o schema ca si atunci cand l-ati inceput. Si sub supravegherea medicului. De aceea e important sa gasiti un doctor care sa va monitorizeze atent starile. Starea emotionala e posibil sa se schimbe odata cu schimbarile hormonale induse de sarcina. Utila v-ar fi si psihoterapia, cel putin pe perioada sarcinii.
Cred ca ar fi bine sa cereti o a doua opinie unui psihiatru cu care sa comunicati fara neliniste, si sa va lamureasca cat mai bine posibil, pentru a gasi impreuna cea mai buna solutie in aceasta situatie (de a avea copilasul). Sau sa cereti clarificarile de care aveti nevoie, fara teama, actualului medic.
Orice tratament psihiatric se intrerupe lent, dupa o schema ca si atunci cand l-ati inceput. Si sub supravegherea medicului. De aceea e important sa gasiti un doctor care sa va monitorizeze atent starile. Starea emotionala e posibil sa se schimbe odata cu schimbarile hormonale induse de sarcina. Utila v-ar fi si psihoterapia, cel putin pe perioada sarcinii.
Un alt psihiatru mi-a spus sa intrerup sertralina brusc, ca nu se intampla nimic. Ma gandesc si daca il intrerup lent sa nu afecteze fatul! Si ma mai duce gandul si la ideea unei recaderi. Sau daca e posibil sa inlocuiesc cu ceva plante pana ajung la psihoterapie. Va multumesc mult pt raspuns !
Medicul care v-a sfatuit sa o intrerupeti brusc este si cel care va va monitoriza in continuare?
Chiar si despre preparatele din planteb trebuie discutat cu doctorul, pentru ca si ele contin substante active, care au efect asupra corpului (creierului) si, prin sangele placentar, asupra fatului.
E normal sa va temeti de o recadere dar nu e musai sa se intample asta. Pana ajungeti la terapeut (si dupa, evident), cautati sa aveti un program bine stabilit (chiar pe ore, intr-o agenda), sa va faceti mici bucurii ori de cate ori observati ca reusiti chiar si cea mai mica activitate pe care v-o propuneti si discutati cu cat mai multe persoane care stiti ca va ridica de obicei moralul.
Chiar si despre preparatele din planteb trebuie discutat cu doctorul, pentru ca si ele contin substante active, care au efect asupra corpului (creierului) si, prin sangele placentar, asupra fatului.
E normal sa va temeti de o recadere dar nu e musai sa se intample asta. Pana ajungeti la terapeut (si dupa, evident), cautati sa aveti un program bine stabilit (chiar pe ore, intr-o agenda), sa va faceti mici bucurii ori de cate ori observati ca reusiti chiar si cea mai mica activitate pe care v-o propuneti si discutati cu cat mai multe persoane care stiti ca va ridica de obicei moralul.
De fapt sunt doi medici care mi-au propus asta ( si anume intreruperea brusca ) unul mi-a spus sa intrerup direct ca nu se va intampla nimic si nu ma va monitoriza, iar celalat medic din orasul meu mi-a spus sa iau un sfert cateva zile de serlift iar apoi de loc. Eu nici nu stiu ce inseamna acele cateva zile. Este vorba de un medic foarte aglomerat si de abia reusesc sa obtin cate un raspuns satisfacator
. Va multumesc din suflet!
. Va multumesc din suflet!
Imi pare rau, macar sunati la cab direct sau prin fisier, sa aflati, e cam ambiguu sa lasi la latitudinea pacientului ce inseamna cateva zile sau sa se ajunga in situatia de face sondaj:"Ce inseamna exact cateva zile?"
Macar stiti din 2 parti ca il puteti intrerupe fara sa asteptati o luna intreaga, ceea ce e bine.
Sanatate si sarcina usoara!
Macar stiti din 2 parti ca il puteti intrerupe fara sa asteptati o luna intreaga, ceea ce e bine.
Sanatate si sarcina usoara!
Va spun sincer, deja ma simt epuizata. Nu as vrea sa renunt la ele deloc. As fi cea mai fericita daca mi s-ar spune ca le pot lua in continuare, desi am auzit pareri de la psihiatri ca sertralina se numara printre antidepresivele "sigure"in sarcina. Cu riscuri foarte mici de malformatii la fat. Daca ar fi la aprecierea mea, nu le-as lasa. Sa pot avea o viata normala. Mai iau si melatonina seara ( la fel scrie ca e contraindicata in sarcina ). Daca nu e voie nimic ce ramane de facut ? Eu nu o sa pot tine sarcina in stilul acesta ! Cu stari de sevraj si stari de " sfarsit" ! Va multumesc
Cred ca e greu, starile de sevraj trec desi sunt dificil de indurat. Lipsa de energie se combate, in depresie spre deosebire de simpla oboseala, tocmai prin activitate. De aceea spuneam ca merita sa faceti mici activitati, in ciuda epuizarii si a lipsei de chef, pentru ca orice lucru reusit creste motivatia.
E normal sa va temeti ca va dura mult pana treceti de perioada asta, e greu la inceput, numai cine a trecut prin asta poate avea o idee, insa incet-incet starea se poate imbunatatii. Se poate, urmariti si cel mai mic succes de la o zi la alta!
Aduceti-i cat mai aproape pe cei care va pot sustine acum si dupa ce nasteti. Paradoxal, a face ceva pentru cei din jur ajuta in cazul depresiei.
Mult curaj, rezistenta, rabdare si caldura de la cei dragi!
E normal sa va temeti ca va dura mult pana treceti de perioada asta, e greu la inceput, numai cine a trecut prin asta poate avea o idee, insa incet-incet starea se poate imbunatatii. Se poate, urmariti si cel mai mic succes de la o zi la alta!
Aduceti-i cat mai aproape pe cei care va pot sustine acum si dupa ce nasteti. Paradoxal, a face ceva pentru cei din jur ajuta in cazul depresiei.
Mult curaj, rezistenta, rabdare si caldura de la cei dragi!
Faceti cum v-a zis dr psihiatru. Mai luati cateva zile un sfert si apoi intrerupeti. Unele mame isi revin pe perioada sarcinii. Multa sanatate va doresc si pe viitor folositi prezervativ daca nu e posibil sa ramaneti insarcinata din cauza tratamentului.
Acele cateva zile inseamna 4-5 zile, o saptamana maxim !
Ca sa fiti linistita va spun ca puteti relua ORICAND un sfert, chiar o jumatate de pastila, daca observati ca reapar insomniile, oboseala si alte simptome suparatoare !
Ca sa fiti pe deplin linistita si in cunostinta de cauza trebuie sa stiti ca starile proaste ale Dvs SE TRANSMIT fatului, mai mult, boala Dvs se va transmite integral, poate chiar agravata copilului ! DECI, lipsa tratamentului unei boli cronice este cu mult mai rea pt viitorul copil decat un tratament minimal !!! Copiii nevrotici sau schizofrenici asa vin pe lume, din parinti iresponsabili sau ignoranti care "sunt tari", "nu baga in seama orice" sau "se lupta cu boala" !
Multa sanatate si nu va faceti griji inutile !
Ca sa fiti linistita va spun ca puteti relua ORICAND un sfert, chiar o jumatate de pastila, daca observati ca reapar insomniile, oboseala si alte simptome suparatoare !
Ca sa fiti pe deplin linistita si in cunostinta de cauza trebuie sa stiti ca starile proaste ale Dvs SE TRANSMIT fatului, mai mult, boala Dvs se va transmite integral, poate chiar agravata copilului ! DECI, lipsa tratamentului unei boli cronice este cu mult mai rea pt viitorul copil decat un tratament minimal !!! Copiii nevrotici sau schizofrenici asa vin pe lume, din parinti iresponsabili sau ignoranti care "sunt tari", "nu baga in seama orice" sau "se lupta cu boala" !
Multa sanatate si nu va faceti griji inutile !
Buna zioa, și eu sunt la al doilea tratament cu sertralina, de aproape2 ani, anul trecut am fc un avort de frica întreruperii tratamentului, acum am rămas din nou însărcinată, am 36 de ani și am o fetița de 8 ani, îmi doresc mult acest copilaș, cum am aflat am și renunțat la sertralina, fără Știrea medicului, sunt deja 2 săptămâni, și nu mi e bine deloc, sunt dintr odata f trista și îmi vine mereu sa plâng, nu stiu ce și cum sa fc!Va rog ajutați ma cu un sfat, mulțumesc!
Buna ! Andreea cum merge sarcina? Iei în continuare medicamentul ?..Si eu imi doresc mult un copil si sunt pe antidepresive de 6 ani..pur si simplu am incercat de multe ori sa ma las de ele si nu am reusit nicicum..imi era bine 2 saptamani si dupa iar imi apăreau stările. Si sincer nici eu nu as renunta la copil, orice-at fi! Chiar nu stiu ce ar putea sa ne mai ajute..pentru ca majoritatea spun că 4 luni ar trebui să nu luam acele medicamente..dar eu nu rezist fără medicamente. Am stări de greață si sunt ca o legumă..daca imi propun sa raman însărcinată și raman, ce fac? Sunt disperată. E foarte greu !
Eu cred ca sunt o norocoasa, ori asa mi-am propus eu sa fiu. A trecut o luna de cand am intrerupt tratamentul. Da este adevarat 2 saptamani maxim dupa ce intrerupi medicatia te simti "leguma", nu este exclus ca aceasta perioada sa fie chiar si mai scurta cum a fost in cazul meu ( 6-10 zile maxim). Sincer ? Cred ca trebuie sa ai o motivatie foarte puternica sa renunti la ele. Eu am aflat ca sunt insarcinata, poate nu aveam inca spirit matern de la inceput, insa ma inspaimanta foarte tare gandul ca pot sa aduc un copil cu dezabilitati pe lume..iar apoi sa trag toata viata chin. Ai sa razi apoi daca poti depasi cele doua saptamani de sevraj, pentru ca dupa aceasta perioada vei fi din nou tu, iti spun asta si imi pun toata promisiunea in ceea ce iti spun. In acele doua saptamani incearca ceva nou, du te la piscina, cautat ti prietenii tu mai mult roaga i sa iesiti, nu te concentra pe starile tale in mod obsesiv astfel incat sa dezvolti subiect de discutie cu ei pe tema asta, fa ceea ce iti place de dimineata pana seara si timpul va trece repede si cu fiecare zi starea ta evolueaza. Am o indrazneala sa iti mai spun ceva care nu cred ca tocmai ar fi trebuit sa iti spun. Dezechilibrele astea emotionale nu se vor trata cu medicatie niciodata. Ti se da medicatia, ti se tine boala sub control prin aceasta, poate e si efectul placebo putin, si cand ti se iau de la gura aceste pastile ?ia spune? Ce se intampla? Dezastru mai mare decat erai inainte. Aducandu ti aminte parca inainte sa le iei nu erai asa grav. In principiu un psihoterapeut bun te invata sa te obisnuiesti cu pesimismul tau. Sa il accepti iar in timp sa il transformi in optimism . Eu nu am facut nicio sedinta de psihoterapie. Insa ma declar un om fericit. Ca am avut taria sa o spun ca :" antidepresivul meu va fi copilul meu", nu ma voi mai concentra pe mine :"aoleu ce am patit? Aoleu se invarte casa, mi e rau, si tot asa stari de panica false..ci pe copilul meu, cum sa fac sa ii fie mai bine. In concluzie, e necesar ceva ce trebuie sa te motiveze indeajuns de tare sa lasi pastilele. Ori dacs nu motivatia esti chiar tu. Spuneti zilnic : " chiar am ajuns sa ma conduca asa ceva ? Cine sunt eu ? Cine eram eu inainte ? Ce ma facut sa fiu asa ? Da ti raspunsul si incheie socotelile cu starils nemultumitoare. Atat am putut sa iti spun. Nu stiu daca te ajuta. Iti doresc numai bine
Felicitari Andreea ca ai putut sa depasesti situatia.
Din pacate insa in multe cazuri nu se intampla asa si e nevoie cel putin de sprijinul psihoterapiei.
Principala problema legate de utilizarea antidepresivelor (si a sertralinei) in timpul sarcinii e hipertensiunea pulmonara persistenta la nounascut. In cazul utilizarii antidepresivelor apare cam 1 caz de hipertensiune pulmonara persistenta la aproximativ 300 de nasteri.
Linkul de mai jos iti ofera mai multe detalii despre cum se procedeaza de obicei cu sertralina in timpul nasterii (recomandari ale sistemului de sanatate britanic). In functie de gravitatea depresiei, exista mai multe optiuni, printre care si cea de a apela la psihoterapie, denumita in acest document « talking therapy ». Bineinteles ca e important ca aceste optiuni sa fie discutate cu medicul tau.
http://www.choiceandmedication.org/generate.php?sid=81&fname=handyfactsheetperinatalsertraline.pdf
Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Din pacate insa in multe cazuri nu se intampla asa si e nevoie cel putin de sprijinul psihoterapiei.
Principala problema legate de utilizarea antidepresivelor (si a sertralinei) in timpul sarcinii e hipertensiunea pulmonara persistenta la nounascut. In cazul utilizarii antidepresivelor apare cam 1 caz de hipertensiune pulmonara persistenta la aproximativ 300 de nasteri.
Linkul de mai jos iti ofera mai multe detalii despre cum se procedeaza de obicei cu sertralina in timpul nasterii (recomandari ale sistemului de sanatate britanic). In functie de gravitatea depresiei, exista mai multe optiuni, printre care si cea de a apela la psihoterapie, denumita in acest document « talking therapy ». Bineinteles ca e important ca aceste optiuni sa fie discutate cu medicul tau.
http://www.choiceandmedication.org/generate.php?sid=81&fname=handyfactsheetperinatalsertraline.pdf
Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Buna dimineata, vreau sa o intreb pe Andreea233 cum a decurs sarcina si daca au mai fost emotii legate de sanatatea bebelusului. Ma intereseaza pentru ca si eu sunt insarcinata in 6 saptamani si am intrerupt brusc tratamentul cu serlift cand am aflat ca sunt insarcinata. Pana ajung la dna dr psihiatru as vrea sa stiu daca pot tine sarcina fara sa am mai mult decat emotiile si grijile normale fata de aceasta(in ceea ce priveste luna de serlift pe care am luat-o). Multumesc
Sarcina a decurs foarte bine. Starile de rau cauzate de sevrajul intreruperii medicatiei au fost doar la inceput atunci, cam doua saptamani! Acum multumesc lui Dumnezeu. Am nascut natural desi credeam ca ma voi prabusi! Dupa 12 ore de travaliu, tensiunea pe sarcina 16/10, pe tot parcursul sarcinii cu tratament antihipertensiv si nastere compromisa cezarienei, si da s-a putut!!! Si in acea perioada aveam si foarte mari probleme cu tatal copilului care nu se putea obisnui cu gândul ca va fi parinte. Acum suntem bine mersi toti trei, ii multumesc mult lui bunul Dumnezeu! Draga mea, rabdarea si toleranta sunt cheia. Ceea ce timpul creeaza este indestructibil si de calitate.Asa si cu tine, daca te reeduci in timp si încerci sa te cunosti esti o cauza câștigată. Mai am stari nervoase uneori, dar imediat le anihilez pentru ca am inceput sa ma cunosc sa gasesc in mine raspunsul la acele panici nefondate care nu imi dadeau pace! E greu. Am suferit mult. Dar ce nu te doboara te face mai putetnic nu?? :). Acum fiica mea merge pe 8 luni. A fost si este antidepresivul meu cel mai prețios. E de nedescris sentimentul pe care il parcurgi in drumul cresterii copilului tau. Chiar te-as ruga sa revi la acest comentariu si sa il recitesti dupa ce vei deveni mamica si vei vedea cum creste copilul tau sub ochii tai. Cele mai scumpe lucruri din lume sunt fara valoarea in fata existentei copilului tau. Cel mai frumos lant de aur pe care l-ai putea purta vreodata in jurul gatului sunt bratele copilului tau! Crede - ma pe cuvant ! Ai incredere in tine ! Sanatate multa!
Ma bucur Andreea ca lucrurile au mers bine si Felicitari pentru fiica ta!
Bună ziua, am 38 de ani am aflat ca sunt însărcinată în urma cu o săptămână, din cauza lipsei menstrei am efectuat un test de sarcina acesta fiind pozitiv.Menționez ca pt o depresie majora am fost pe tratament cu serlift de 100 mg și seroquel de 50 mg timp de 3 ani pana anul acesta în care de 6 luni am renunțat la seroquel, dar am rămas cu tratament cu serlift si acesta redus la 50 mg.Sarcina mea ar avea cam 3 sapt, o luna, timp în care am luat serlift.de 50 mg în continuare.Nu știu ce sa fac sa opresc tratamentul fără de care nu îmi este bine ?Îmi afectează sarcina acest serlift ?Nu am luat câteva zile în ideea de ale oprii dar ma simt descurajata, am stării de teama.Ce sa fac ??.
Bună ziua, vă cer permisiunea de a fi contactat de reprezentantul companiei producătoare a Serlift, Terapia. Compania are obligația de a colecta date legate de siguranța tuturor produselor comercializate, în interesul pacienților care le utilizează. În cazul în care sunteți de acord, vă rugăm să transmiteți aici sau pe adresa office@sigurantapacientului.ro datele dumneavoastră de contact (adresa de email). Acestea vor rămâne confidențiale și nu vor fi folosite decât în scopul declarat mai sus.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 4Antidepresive in timpul sarcinii
- 4cipralex in sarcina?
- 2Iau cipralex si am ramas insarcinata
- 3Ajutor, sant insarcinata in 3 sapt si iau antidepresive
- 1Antidepresive in prima saptamana de sarcina
- 8Depresia in timpul sarcinii
- 3Deprimata in sarcina
- 20Va rog sa ma ajutati !! Am luat venlafaxina 11 ani pt depresie, doresc să raman însărcinată
- 4Ce ma sfatuiti sa fac? antidepresive si sarcina
- 2Sarcina
- 5Antidepresive - Sevraj
- 2Intrebare seroxat in sarcina
- 1Antidepresive in sarcina
- 0Antidepresive. oare scapam vrodata de tratamente.?imi doresc sa fac un bebe in viitor
- 6Antidepresive
- 3Sarcina - soțul ia cymbalta
- 13Renunțare tratament antipsihotic
Mai multe informații despre: antidepresivele in sarcina
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: