Nu mai stiu ce sa fac...

14-08-2018
user
Nu este medic/terapeut
user
Buna! Am 22 de ani si am fost diagnosticata cu TAG pe la varsta de 15-16 ani. Am luat cam un an tratament medicamentos. Pana acum, am avut perioade in care starile de panica treceau si perioade in care reveneau. De 2 ani nu am mai avut atacuri de panica, insa de data asta simt ca intru in depresie (sau e posibil sa fie doar stari mai proaste, pt ca nu sunt trista 24/24, sunt o persoana vesela, glumeata). Problema este ca nu am deloc prieteni. Am avut pana am intrat la facultate, dar s-au racit relatiile treptat, cand fiecare ne-am cladit relatii. Din pacate, prietenul meu este foarte antisocial si nu iese niciodata, cu toate ca il rog in fiecare zi. El nu stie de diagnosticul meu si nici nu am de gand sa ii spun. Revenind la mine... tot ce fac este sa merg la cursuri, sa ma intorc acasa, sa ma uit la seriale sau la tv si cam atat. Imi este rusine sa ma bag in seama cu cineva, chiar si la facultate. Nu ma pot duce pur si simplu la un om sa il intreb daca iese la un film, prin oras etc... atunci chiar as parea nebuna. Si nici eu nu pot iesi singura. Am citit peste tot ca singuratatea poate duce la boli psihice (schizofrenie, paranoia, depresie...) si m-am speriat putin. As vrea sa imi recapat starea de bine. Stiu ca pot face asta. Momentan nu imi permit sa consult un psiholog, dar as vrea sa evit si psihiatrul. Ma puteti ajuta cu niste sfaturi? A mai trecut cineva prin experiente asemanatoare?
4 comentarii
0
15-08-2018, ora 08:52
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna ziua.
Spui ca ai un prieten "antisocial" (de fapt, se spune asocial - antisocial e altceva), ca nu mai ai prieteni de cand ai intrat la facultate, ca nu poti iesi singura (chiar deloc? Ce ar insemna sa mai iesi si singura?), ca ti-e teama sa nu intri in depresie, schizofrenie, paranoia, etc, din cauza singuratatii. Bolile psihice nu se dezvolta din cauza singuratatii. Singuratatea e doar unul din factorii care pot conduce sau mentine o boala psihica, dar un singur factor nu va fi suficient.
Spui ca eviti psihiatrul si psihologul si tocmai ei sunt primii care te pot ajuta. Macar la psihoterapie sa ajungi pentru a intelege care este adevarata problema pe care o ai si ce poti face.
0
15-08-2018, ora 09:58
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Gândește-te că e doar o perioadă de timp, nu pentru totdeauna, pentru că o persoană care-și dorește prieteni, imposibil să fie singură multă vreme. Folosește acest timp pentru binele tău, încearcă să citești cât mai mult, caută cărți de dezvoltare personală, se găsesc și în format pdf., găsește-ți un hobby.
Poate te ajută să urmărești ---------*
Renunță la convingerile limitatoare și învață să-ți trăiești altfel viața. Nu-i o rușine să abordezi o colegă de facultate cu care poți găsi destule subiecte comune.
Problema de fapt trebuie pusă de ce anume nu poți să te apropii de ceilalți? Ce anume te face să-i urci pe ceilalți pe un piedestal și să-i consideri inabordabili. De ce te temi să consulți un psiholog? dacă nu-ți permiți financiar, mai sunt și psihologi care lucrează cu casa de asigurări, sau poți lua o trimitere de la medicul de familie pentru o policlinică de stat care are și servicii psihologice. Important este să vrei să faci ceva pentru tine.
Poate te ajută să citești „Cum să te iubești pe tine pentru a te înțelege mai bine cu ceilalți”autor Francois Lelord și Christophe Andre
Succes!

(*modificat de admin)
0
16-08-2018, ora 13:29
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Daca ai anxietate generalizata nu poti ocoli medicul !
Ma gandesc sa scriu si eu o carte cu titlul " Ce sa faci cand esti bolnav ", iar in cuprins pe 100 de pagini raspunsul : " Mergi la medic, mergi la medic, mergi la medic..!"
Cred ca va fi best -seller, ce ziceti !? :)
1
28-08-2018, ora 02:37
Cristi199
Nu este medic/terapeut
Cristi199
În primul rând, psihiatrul te poate trata si preventiv sau pentru tulburări de personalitate, nu neapărat pentru boli psihice.
În al doilea rând, singurătatea nu este neaparat un simptom/efect sau cauza a unei boli/tulburări psihice. Pentru unii este un stil de viață deci nu ai cum sa înnebunești dacă tu preferi sa vorbesti sau din contra, te izolezi fiindca iti place. Sa nu confundăm durerea cu plăcerea.
Ba da, poti sa mergi la cineva si sa l întrebi dacă vrea sa iasa cu tine sau sa faceti cunoștință. E alegerea ta si merita sa încerci. Nu ai nimic de pierdut. Nu e anormal sau nesănătos sa fi sociabil cu cei din jur.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: