Fluimucil sau nu?

Bună ziua! Am un băiețel de 5 luni si o săptămâna, săptămâna trecută am făcut vaccinul și 3 zile am avut febra care ajungea și pana la 39.7, de 2 zile a început sa tușească sec și suge cu dificultate, este mârâit, vrea sa doarma des.Azi am fost la medic și dna Dr nea spus ca este puțin rosu în gat și ia dat reteta cu Fluimucil sirop și Algocalmin picaturi.La farmacie dna de acolo mi a spus ca sub nicio forma nu se administrează la bebelusi sub 2 ani și la tuse seaca, la fel am citit și prospect.Va rog as dorii alta părere, căci nu stiu cum sa procedez, si de as vrea sa îl dau nu stiu dozajul caci dna farmacista a fost atât de clara încât nu a scris pe cutie dozajul.Va rog ajutati-ma! Se da la bebelusi atat de mici ( 5luni/ 6, 5 kg) si la tuse seaca Fluimucil? Sau ce altceva pot sa ii dau?Mulțumesc!
1 comentarii

Fluimucil (N-acetilcisteină) este un mucolitic, adică subțiază mucusul pentru a facilita eliminarea lui. Nu este recomandat la sugari sub 2 ani, deoarece:
- poate crește riscul de obstrucție bronșică, deoarece bebelușii nu au încă un reflex de tuse eficient pentru a elimina secrețiile.
- nu este indicat în tusea seacă, deoarece nu există secreții care să fie fluidificate.
Deci, farmacista a avut dreptate – nu trebuie administrat Fluimucil bebelușului.
Ce poți face pentru ameliorarea tusei seci?
1. Hidratare și umidificare
- Laptele matern sau formulă – menține o bună hidratare.
- Aparat de umidificare cu aer rece sau un prosop umed în cameră.
- Baie de aburi – stai cu bebelușul 10-15 minute într-o baie cu aburi pentru a calma iritația gâtului.
2. Curățarea nasului și eliminarea secrețiilor
- Ser fiziologic sau apă de mare – aplică înainte de masă și somn.
- Aspirator nazal – dacă are nasul înfundat, pentru a-l ajuta să respire mai ușor.
3. Antitermice dacă are febră peste 38°C
- Paracetamol (Panadol Baby) – prima alegere.
- Ibuprofen (Nurofen Baby) – doar dacă nu mai sunt suficiente 3 doze de paracetamol pe zi.
4. Pentru iritația gâtului
- Ceai de mușețel (câteva lingurițe, dacă medicul permite) – are efect calmant.
- Ridicarea ușoară a capului la somn – pentru a evita acumularea secrețiilor în gât.
Când trebuie mers urgent la medic?
- Dificultăți mari de respirație (retracții intercostale, respirație rapidă).
- Febră persistentă peste 3 zile (>39°C).
- Somnolență accentuată sau refuzul lichidelor.
- Tuse care se agravează sau apar șuierături.
Concluzie:
Fluimucil NU trebuie administrat. Concentrează-te pe hidratare, umidificare și curățarea secrețiilor nazale. Dacă simptomele persistă sau se agravează, revină la medic.
- poate crește riscul de obstrucție bronșică, deoarece bebelușii nu au încă un reflex de tuse eficient pentru a elimina secrețiile.
- nu este indicat în tusea seacă, deoarece nu există secreții care să fie fluidificate.
Deci, farmacista a avut dreptate – nu trebuie administrat Fluimucil bebelușului.
Ce poți face pentru ameliorarea tusei seci?
1. Hidratare și umidificare
- Laptele matern sau formulă – menține o bună hidratare.
- Aparat de umidificare cu aer rece sau un prosop umed în cameră.
- Baie de aburi – stai cu bebelușul 10-15 minute într-o baie cu aburi pentru a calma iritația gâtului.
2. Curățarea nasului și eliminarea secrețiilor
- Ser fiziologic sau apă de mare – aplică înainte de masă și somn.
- Aspirator nazal – dacă are nasul înfundat, pentru a-l ajuta să respire mai ușor.
3. Antitermice dacă are febră peste 38°C
- Paracetamol (Panadol Baby) – prima alegere.
- Ibuprofen (Nurofen Baby) – doar dacă nu mai sunt suficiente 3 doze de paracetamol pe zi.
4. Pentru iritația gâtului
- Ceai de mușețel (câteva lingurițe, dacă medicul permite) – are efect calmant.
- Ridicarea ușoară a capului la somn – pentru a evita acumularea secrețiilor în gât.
Când trebuie mers urgent la medic?
- Dificultăți mari de respirație (retracții intercostale, respirație rapidă).
- Febră persistentă peste 3 zile (>39°C).
- Somnolență accentuată sau refuzul lichidelor.
- Tuse care se agravează sau apar șuierături.
Concluzie:
Fluimucil NU trebuie administrat. Concentrează-te pe hidratare, umidificare și curățarea secrețiilor nazale. Dacă simptomele persistă sau se agravează, revină la medic.

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 11Pot sa-i administrez septilin copilului meu?
- 13bebe 7 luni raceste des ce sa-i mai fac?
- 95 ani - IgE de 3 ori mai mare
- 6fetita de 4 ani raceste des
- 11flegmon periamigdalian
- 1raceli repetate la copil 6 ani
- 9sirop imunitate
- 4Probleme cu nasul
- 7Broncho Vaxom la copii
- 0raceala si tuse - fetita 6 ani
- 1Pentru baietelul meu de 5 saptamani!
- 8raceala bebe 2 luni
- 5tusa seaca uscata, febra, raceala
- 1rinofaringita