Durere în partea dreaptă jos

05-12-2024
Alexandra320
Nu este medic/terapeut
Alexandra320
Bună seara! De 3 luni, mai exact din septembrie, am dureri în partea dreaptă jos, pe ovar. Tin sa mentionez ca nu mi-am inceput viata intima. Initial m-am gandit ca ar putea fi vorba de apendicita, dar am exclus posibilitatea asta cand am vazut că durerea persista un termen mai indelungat. Durerile sunt oarecum suportabile și intermitente, cateodata lasandu-se si pe picior. Intai am fost la medicul de familie care mi-a dat un tratament. Vazand că simptomele nu s-au ameliorat, am mers la ginecolog. La ecografie mi-a spus că am un lichid in uter și ca ovarele sunt ok. La fel, mi s-a dat un tratament in urma caruia am fost mai bine și durerile au disparut. Dar, de cateva zile, simt iar că ma doare ovarul și nu stiu de ce...
1 comentarii
0
05-12-2024, ora 13:16
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua! Durerile în zona pelvină, mai ales în partea dreaptă jos, pot avea multiple cauze, chiar dacă viața intimă nu a început. Faptul că simptomele au reapărut indică necesitatea unei reevaluări pentru a înțelege cauza exactă. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

Posibile cauze ale durerilor pelvine
1. Ovulație dureroasă (Mittelschmerz):
- Durerile pelvine intermitente, mai ales de o parte, pot fi asociate cu ovulația. Apar la mijlocul ciclului menstrual și sunt cauzate de eliberarea ovulului din ovar, uneori cu mici cantități de lichid care pot irita peritoneul.
- Dacă durerile sunt ciclice, ar putea fi aceasta cauza.

2. Chist ovarian:
- Chisturile funcționale ale ovarului (foliculare sau de corp galben) pot provoca durere atunci când cresc sau se rup. Ecografia poate detecta prezența lor, iar multe dintre ele se rezolvă de la sine.

3. Endometrioză:
- Chiar dacă nu a fost menționată la ecografie, endometrioza poate provoca dureri cronice în zona pelvină. Este mai rar diagnosticată la începutul vieții reproductive, dar poate fi o cauză de luat în considerare dacă durerile persistă.

4. Infecții pelvine (fără transmitere sexuală):
- Infecțiile bacteriene, inclusiv cele asociate cu flora vaginală normală, pot cauza dureri pelvine și inflamație. Lichidul din uter observat anterior poate fi un indiciu al unei inflamații minore.

5. Aderențe sau alte afecțiuni pelvine:
- Dacă ați avut infecții sau intervenții chirurgicale în trecut, aderentele pelvine pot fi o cauză. Acestea sunt benzi de țesut care leagă organele interne.

6. Probleme intestinale:
- Sindromul de colon iritabil sau alte tulburări gastrointestinale pot imita durerea pelvină, mai ales dacă este însoțită de simptome digestive.

Ce puteți face
1. Revenirea la ginecolog:
- O reevaluare ecografică este esențială, mai ales pentru a verifica dacă a reapărut lichidul în uter sau dacă există alte anomalii.
- Dacă simptomele sugerează o posibilă infecție, ar putea fi necesare analize suplimentare (de exemplu, test Papanicolau, culturi bacteriene sau markeri inflamatori).

2. Excluderea altor cauze:
- Dacă ginecologul nu găsește o cauză clară, consultați un medic gastroenterolog pentru a verifica dacă există probleme intestinale (de exemplu, sindrom de colon iritabil).

3. Monitorizarea ciclului menstrual:
- Notați momentele în care apar durerile în raport cu ciclul menstrual pentru a vedea dacă există o legătură cu ovulația.

4. Analize suplimentare:
- Analize de sânge: hemoleucogramă, markeri inflamatori (VSH, proteina C reactivă) sau markeri hormonali pentru a exclude dezechilibre.
- Investigații imagistice suplimentare (RMN pelvin) dacă ecografia transabdominală/transvaginală nu oferă suficiente informații.

5. Tratamente simptomatice:
- Pentru ameliorarea durerii, pot fi utilizate analgezice simple (paracetamol, ibuprofen), dar doar conform indicațiilor medicului.

Când să solicitați ajutor medical imediat
Mergeți urgent la medic dacă:
- Durerea devine severă și constantă.
- Apar febră, greață, vărsături sau sângerări vaginale anormale.
- Se asociază cu amețeli sau senzație de leșin.

Faptul că simptomele au răspuns inițial la tratament este un semn pozitiv, dar reapariția durerilor necesită o reevaluare completă. Este bine să insistați pentru o monitorizare atentă până la identificarea cauzei. Multă sănătate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Crampe la ovare - ce ar putea fi
  •