diagnosticare boala celiaca

Buna ziua,
Va adresez urmatoarea intrebare pentru a sti ce sa fac in continuare: se impune endoscopia digestiva superioara pentru diagnosticarea bolii celiace in conditiile in care de aproximativ 2 ani am eliminat din alimentatie alimentele ce contin gluten?
Simptomele au disparut in mare parte si ma simt mai bine, dar mi s-a intamplat sa mananc alimente contaminate accidental si simptomele au revenit pentru scurt timp. Doresc sa fac endoscopia pentru a sti cat de afectat este intestinul subtire insa nu stiu daca dupa 2 ani de dieta fara gluten mai poate fi concludenta aceasta analiza.
Va adresez urmatoarea intrebare pentru a sti ce sa fac in continuare: se impune endoscopia digestiva superioara pentru diagnosticarea bolii celiace in conditiile in care de aproximativ 2 ani am eliminat din alimentatie alimentele ce contin gluten?
Simptomele au disparut in mare parte si ma simt mai bine, dar mi s-a intamplat sa mananc alimente contaminate accidental si simptomele au revenit pentru scurt timp. Doresc sa fac endoscopia pentru a sti cat de afectat este intestinul subtire insa nu stiu daca dupa 2 ani de dieta fara gluten mai poate fi concludenta aceasta analiza.
3 comentarii

Ce analiza v-ati facut si unde?
Pe site-ul IMD Berlin sunt vreo 5 analize dintre care una genetica si una LTT gluten,
Pe site-ul IMD Berlin sunt vreo 5 analize dintre care una genetica si una LTT gluten,

Salut, Roxana, spune-mi te rog si mie mai multe despre boala celiaca si ce metode de screening sti pentru a depista aceasta maladie !!

Buna ziua. Diagnosticul complet al bolii celiace, pe langa anticorpii specifici, cuprinde si endoscopia digestiva superioara cu biopsii duodenale care se face cand pacientul nu a tinut dieta fara gluten. In cazul dumneavoastra, aceasta explorare este utila cand simptomatologia reapare sau aveti analize de sange uzuale modificate, suspicionandu-se o contaminare a alimentelor cu gluten, o lipsa de aderenta la regim sau o forma severa a bolii care nu rapunde la dieta fara gluten.
Elena Ciuperca
Medic Primar Gastroenterologie
Elena Ciuperca
Medic Primar Gastroenterologie

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 3boala celiaca, regim terapeutic si eventual tratament
- 37Rezultat endoscopie
- 13probleme multiple: boala celiaca, anemie
- 4ulcer bulbar
- 4Repetare endoscopie
- 4boala celiaca!
- 3boala celiaca poate da sindrom sufebril prelungit cu sindrom inflamator?
- 4Endoscopia sinusala exploratorie
- 1endoscopie cu anestezie (propofol)
- 3Dureri umeri, incheieturi, mâini si ghenunchi
- 3Dupa endoscopie.
- 0Endoscopie digestiva superioara
- 1Boală celiaca sau nu
- 0Endoscopie digestiva superioara
- 2Interpretare Rezultat Endoscopie Digestiva Superioara
- 2Vă rog ajutați-mă, am scuipat sânge proaspăt
- 1EDS normală, dar gastrita la biopsie
Mai multe informații despre: Boala celiaca Endoscopia digestiva superioara
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: