Boala celiaca
Buna ziua!!! Am fost diagnosticat cu boala celiaca si medicul mi-a zis ca trebuie sa am o dieta stricta, sa nu consum alimente ce contin lactoza si gluten.Pe unele site-uri am aflat ca se permit unele produse lactate.Nu stiu ce dieta sa urmez.Daca as sti concret si sigur ce anume sa mananc, mi-ar fi mai ușor.
1 comentarii
Buna ziua!
Dieta stricta face referire la eliminarea agentului cauzal al simptomelor, in acest caz, glutenul.
In functie de gradul afectarii mucoasei intestinale, pot sa apara unele complicatii traduse prin deficite enzimatice si carente nutritionale, prin afectarea secretiei enzimelor digestive si a zonelor specifice de absorbtie.
Este important sa efectuati un set complet de analize, pentru a identifica din timp unele deficite nutritionala care s-ar fi putut instala inainte sa fiti diagnosticat. Desigur, consultanta in nutritie cu privire la alimentele care trebuie sau nu evitate, in vederea corectarii carentelor in nutritienti (fier, calciu etc.), dar și a monitorizarii statusului nutritional este esentiala pentru un bun management al bolii celiace. Este posibil sa fie necesara utilizarea unor suplimente vitaminice (vitamine A, D, E, K in principal) si minerale (fier, calciu), la recomandarea medicului! Atentie, acestea nu se vor lua impreuna, in acelasi timp sau sub forma de preparate mixte de vitamine si minerale, deoarece interactiunile dintre aceste clase de substante interfereaza cu absorbtia si reduce eficienta lor.
Referitor la eliminarea lactozei din dieta (a laptelui si produselor lactate, dar si a produselor etichetate cu mentiunea „Acest produs contine lactoza”). Aceasta poate fi temporara, 1-2 saptamana (maxim 3-4 saptamani) pana se vindeca, sa spunem, leziunile de la nivelul mucoasei intestinale (remitere posibila doar prin excluderea globala a glutenului din alimentatie). Ulterior, prin testarea tolerantei intestinale, pot fi introduse progresiv cantitati mici de iaurt si/ sau branzeturi (branza de vaci, telemea, cottage), care sunt mult mai bine tolerate comparativ cu laptele, dar nu mai mult de o portie pe zi. In cazul in care apare disconfortul in urma consumului de lactate, este indicati sa continuati excluderea si sa repetati investigatiile medicale. Aceste alimente reprezinta surse majore de nutrienti din dieta, iar excluderea acestora trebuie justificata si instaurata cu mult discernamant. Mai ales in cazul unei conditii preexistente cum este boala celiaca, care predispune organismul la malnutritie.
Cititi inclusiv prospectul medicamentelor! Consultati articolul pentru mai multe informatii: http://www.romedic.ro/intoleranta-la-lactoza
Regimul fara gluten, dupa cum v-a comunicat si medicul dureaza toata viata. Prin urmare, citirea etichetelor nutritionale este vitala si identificarea produselor care contin implicit si URME de gluten. De asemenea, comunicati persoanelor din jur sau la restaurant cand sunteti servit faptul ca aveti boala celiaca, o afectiune serioasa, si sa fie atenti sa nu contamineze preparatul dvs. cu ingrediente care ar putea contine gluten. Chiar si cantitati mici ingerate ar putea conduce la aparitia simptomelor.
Citiți cu atentie articolul pentru a intelege ce presupune aceasta afectiune si care sunt alimentele ce trebuie excluse din dieta: http://www.romedic.ro/boala-celiaca
In cazul in care greutatea a scauzut in lunile precedente diagnosticului, ar putea fi necesara suplimentarea aportului energetic. Sfatuiti-va si in acest sens cu un cadru medical, specializat in patologia nutritionala (gastroenterololog, nutritionist-dietetician, medic nutritionist), pentru a nu ajunge in cealalta extrema, cea a supraconsumului caloric.
Mult succes si sanatate!
Dieta stricta face referire la eliminarea agentului cauzal al simptomelor, in acest caz, glutenul.
In functie de gradul afectarii mucoasei intestinale, pot sa apara unele complicatii traduse prin deficite enzimatice si carente nutritionale, prin afectarea secretiei enzimelor digestive si a zonelor specifice de absorbtie.
Este important sa efectuati un set complet de analize, pentru a identifica din timp unele deficite nutritionala care s-ar fi putut instala inainte sa fiti diagnosticat. Desigur, consultanta in nutritie cu privire la alimentele care trebuie sau nu evitate, in vederea corectarii carentelor in nutritienti (fier, calciu etc.), dar și a monitorizarii statusului nutritional este esentiala pentru un bun management al bolii celiace. Este posibil sa fie necesara utilizarea unor suplimente vitaminice (vitamine A, D, E, K in principal) si minerale (fier, calciu), la recomandarea medicului! Atentie, acestea nu se vor lua impreuna, in acelasi timp sau sub forma de preparate mixte de vitamine si minerale, deoarece interactiunile dintre aceste clase de substante interfereaza cu absorbtia si reduce eficienta lor.
Referitor la eliminarea lactozei din dieta (a laptelui si produselor lactate, dar si a produselor etichetate cu mentiunea „Acest produs contine lactoza”). Aceasta poate fi temporara, 1-2 saptamana (maxim 3-4 saptamani) pana se vindeca, sa spunem, leziunile de la nivelul mucoasei intestinale (remitere posibila doar prin excluderea globala a glutenului din alimentatie). Ulterior, prin testarea tolerantei intestinale, pot fi introduse progresiv cantitati mici de iaurt si/ sau branzeturi (branza de vaci, telemea, cottage), care sunt mult mai bine tolerate comparativ cu laptele, dar nu mai mult de o portie pe zi. In cazul in care apare disconfortul in urma consumului de lactate, este indicati sa continuati excluderea si sa repetati investigatiile medicale. Aceste alimente reprezinta surse majore de nutrienti din dieta, iar excluderea acestora trebuie justificata si instaurata cu mult discernamant. Mai ales in cazul unei conditii preexistente cum este boala celiaca, care predispune organismul la malnutritie.
Cititi inclusiv prospectul medicamentelor! Consultati articolul pentru mai multe informatii: http://www.romedic.ro/intoleranta-la-lactoza
Regimul fara gluten, dupa cum v-a comunicat si medicul dureaza toata viata. Prin urmare, citirea etichetelor nutritionale este vitala si identificarea produselor care contin implicit si URME de gluten. De asemenea, comunicati persoanelor din jur sau la restaurant cand sunteti servit faptul ca aveti boala celiaca, o afectiune serioasa, si sa fie atenti sa nu contamineze preparatul dvs. cu ingrediente care ar putea contine gluten. Chiar si cantitati mici ingerate ar putea conduce la aparitia simptomelor.
Citiți cu atentie articolul pentru a intelege ce presupune aceasta afectiune si care sunt alimentele ce trebuie excluse din dieta: http://www.romedic.ro/boala-celiaca
In cazul in care greutatea a scauzut in lunile precedente diagnosticului, ar putea fi necesara suplimentarea aportului energetic. Sfatuiti-va si in acest sens cu un cadru medical, specializat in patologia nutritionala (gastroenterololog, nutritionist-dietetician, medic nutritionist), pentru a nu ajunge in cealalta extrema, cea a supraconsumului caloric.
Mult succes si sanatate!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 15balonari excesive
- 0intoleranta la proteina laptelui de vaca
- 4boala celiaca!
- 6copil 1an si 2 luni: diaree cu sange, mucoasa intestinala distrusa si intoleranta la lactoza
- 2Balonare
- 3Radiografie dupa colecistectomie laparoscopica
- 1Boală celiaca sau nu
- 0Intoleranță la gluten
- 1Genotip 13910 C/C (homozigot)
- 0Calprotectina creste in cazul intolerantei la lactoza?
- 0Urgent: Probleme Gastro - balonare zilnica sau aproape zilnica
- 3Intoleranta lactoza.
- 0Intoleranta gluten lactoza
- 4Boala celiaca
Mai multe informații despre: Boala celiaca Intoleranta la lactoza Regimul in balonare Regimul pentru intoleranta la lactoza
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: