Cu ce ma confrunt?

26-01-2017
anonim2017
Nu este medic/terapeut
anonim2017
Buna ziua.Am 30 ani.Sunt diagnosticat cu TOC, si de aproximativ 5 ani nu scap de aceasta boala.Boala la mine se manifesta astfel..trebuie sa ating anumite lucruri cu mana, sa calc in anumite locuri repetitiv.Pe langa aceasta boala m.ai am niste stari de anxietate sociala (nu pot sa stau in prezenta anumitor persoane), dar aceasta o m.ai tin sub control.Problema la mine cea mai grava este ca am niste stari cateodata(la cateva zile sau zilnic, fara motiv sau in anumite circumstante ma apuca sigur...cum ar fi: cand ma duc intrun mediu social si stau mai mult timp asta fiind una din cauze pt care nu m.am angajat sau sa imi fac o prietena..., sau cand vreau sa me relaxez...cand ma duc la pescuit...i.ar ma apuca si evit sa ma m.ai duc) de care nu scap.Ele consta in niste stari de rau urmate de repetarea in gand a unor fraze, cuvinte si stari de anxietate(am impresia ca cineva vrea sa imi faca rau), si daca nu ma odihnesc sau stau macar cu ochii inchisi incercand sa adorm...nu imi trec.Si am incercat sa stau cu aceste stari treaz si sa merg mai departe dar nu merge...este un sentiment ca sa intelegeti ca si cum mi.ar fi rau de ceva...dc nu ma odihnesc nu merge(probabil se odihneste mintea de aia scap de ele)..Am fost peste tot si am luat si tratament dar nimeni nu imi zice ceva mai concret cu ce ma confrunt.Daca s.a mai intalnit cineva cu asa ceva sau daca are cineva idee despre ce este vorba...va multumesc.
8 comentarii
0
26-01-2017, ora 11:31
Psiholog Gabriel Pîrvan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Gabriel Pîrvan
Buna ziua,

TOC si anxietatea sociala reprezinta tulburari de anxietate. TOC se manifesta prin idei obsesive deranjante si care par a fi in contradictie cu personalitatea noastra (ex. un om credincios poate avea in biserica idei care sa blasfemieze religia lui) si compulsii sau comportamente prin care persoana incearca sa-si diminueze anxietatea si teama generate de ideile obsesive (ex omul credincios pentru a-si reduce teama produsa de ideile obsesive alege sa spuna in minte o rugaciune de 100 de ori, sa se inchine de 111 ori etc)
In unele situatii, un tratament adecvat pentru TOC consta in medicatie prescrisa de catre medicul psihiatru si, in paralel, psihoterapie cu un psiholog.
O forma eficienta de psihoterapie o reprezinta psihoterapia cognitiv-comportamentala, deoarece va invata tehnici si metode cu ajutorul carora sa faceti fata ideilor obsesive, fara a mai apela la compulsii, sa va relaxati psihosomatic, sa dobanditi un mai bun autocontrol mental si emotional si sa depasiti anxietatea sociala.

Toate cele bune!
0
26-01-2017, ora 11:42
anonim2017
Nu este medic/terapeut
anonim2017
Am inteles ca trebuie sa apelez la psihoterapia cognitiv comportamentala...o sa ma duc...dar nu stiu exact ce ar fi aceste stari..nu am mai vazut cazuri asemanatoare...am inteles ca de la tulburarea obsesiv compulsiva si anxietate au pornit si au legatura dar de ce se calmeaza cand ma odihnesc.Ca daca ar fi doar chestia sa ating anumite lucruri...nu asta este problema.Oricum..Va multumesc
0
26-01-2017, ora 11:59
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua,

Mecanismul profund al TOC este urmatorul:
- inainte de toate apare scenariul anxios: "daca voi face asta se va intampla asta" (ceva rau, neplacut, amenintator)
- acest scenariu (mental, imaginar) declanseaza reactiile specifice, psihice si fiziologice, ale anxietatii
Cele doua de mai sus formeaza "obsesia": ganduri/scenarii repetitive, neplacute, negative
Mintea, dintr-un mecanism de aparare, incearca sa "stinga", sa indeparteze tensiunea provenita din aceste ganduri, prin diverse actiuni, pe care le-a considerat, la un moment dat, ca fiind solutii; asa apar "compulsiile" adica actiuni, obiceiuri.
Se formeaza un cer vicios, format dintr-un gand si o actiune ce incearca sa-l indeparteze/anuleze.
Avand in vedere ca atat gandul este "fals", nu are o baza reala, si "solutia" este una falsa, care de fapt nu rezolva nimic. Pentru ca nu rezolva de fapt nimic mintea trebuie sa caute o alta actiune (compulsie) care sa rezolve situatia, si asa apar noi si noi miscari, obiceiuri etc.
Tratamentul TOC este, de cele mai multe ori, o combinatie de medicatie si psihoterapie. Nu exista o forma de psihoterapie mai buna decat alta. Toate functioneaza sau rateaza in egala masura. Depinde foarte mult de calitatea psihoterapeutului, de relatia care se stabileste intre pacient si psihoterapeut, de experienta psihoterapeutului etc.
Avand in vedere ca tulburarea are ca substrat anxietatea ea este incadrata in categoria tulburarilor anxioase. Aceasta anxietate poate lua multe forme, ca anxietatea sociala, de exemplu. Ca sursa profunda ramane anxietatea, doar forma de exprimare difera: TOC, anxietate sociala etc.
0
26-01-2017, ora 12:11
anonim2017
Nu este medic/terapeut
anonim2017
Da.Am fost la psiholog..am urmat si tratament si mai urmez dar fara rezultat prea bun..m.a mai calmat sa zic asa tratamentul.Multi miau m.ai spus ca psihoterapia cognitiv comportamentala ar avea rezultat si probabil ca o sa ma duc.Starile acestea de rau m.au blocat sa desfasor orice activitate sociala(servici, etc.), care daca nu existau...nu era problema cum v.am spus doar sa ating anumite lucruri sau sa calc in anumite locuri..asta este ceva minor..Partea rea este ca nu au trecut deloc de ani de zile si stau in aceeasi conditie...Bine era sa stiu daca cineva s.a m.ai confruntat cu aceste stari..in sensul ca trebuie neaparat nevoie de odihna sa imi treaca...asta ma mira pe mine.. In fine..Va multumesc
0
26-01-2017, ora 12:29
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Intrati pe topicul Grup de suport pt toc si intrebati acolo.
0
26-01-2017, ora 12:34
anonim2017
Nu este medic/terapeut
anonim2017
Nu gasesc exact unde este aceast grup...puteti sa imi dati un copy la adresa respectiva?
1
26-01-2017, ora 12:40
anonim2017
Nu este medic/terapeut
anonim2017
am gasit..va multumesc
0
28-01-2017, ora 11:59
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pentru putin.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: