Tehnica Neurofeedback pentru vindecarea sau ameliorarea patologiilor neuropsihiatrice?

11-01-2024
Vern
Nu este medic/terapeut
Vern
Ce părere aveți de tehnica Neurofeedback?
Am văzut ca sunt clinici câte fac și în România asa ceva.
E o tehnica adusa din USA și cică chiar ar da rezultate și e dovedita științific zice chiar și ChatGPT dar scrie și intr-o carte citita de mine.
E cam scumpa dar daca as sti ca m-as vindeca de toc și anxietate chiar m-as duce în viitor.
Voi ce părere aveți?
Citiți despre Institutul BrainMap prezent în România dar mai sunt clinici de același fel tot în RO cel puțin mai văzusem eu încă una dar i-am uitat numele.
4 comentarii
0
11-01-2024, ora 23:53
Circle10
Nu este medic/terapeut
Circle10
Este o chestie noua si din pacate n-a fost testata prea bine inca, nu stim prea multe despre ea. Poate face minuni sau poate avea efecte secundare puternice. Depinde de la om la om. Cert e ca din ce se spune, e o chestie foarte puternica.

Nu inteleg ce e cu atatia oameni pe forum cu TOC. E cea mai banal de eliminat afectiune. Se face prin terapie prin expunere - te expui treptat la subiectul fobiei/obsesiei. Necesita zero bani, are zero efecte secundare si iti trece practic garantat. Mai functioneaza si relativ rapid sau chiar peste noapte. Stiu, e contra-intuitiv, e fix ceea ce nu vrea omul sa faca. Ar face orice dar nu asta. De aceea se face treptat.

Cand eram mic am avut TOC destul de sever pe handicapuri fizice. Faceam infarct daca vedeam asa ceva. Am avut chiar o perioada de 6 luni de cosmaruri, in care ma trezeam de cateva ori pe noapte de la ele, dupa ce am vazut la televizor un caz unic in lume la acel moment de persoana cu 2 capete (defapt doua persoane, gemene siameze).

La un banal search pe google afli de terapia prin expunere. Am inceput treptat sa ma uit la cersetori cu handicap fizic timp de 1-2 secunde. Rapid am ajuns sa imi fac si prieten fara o mana. In cele din urma am ajuns sa ma uit la cele mai grave cazuri de curiozitati medicale din istorie pe internet, lucruri la care nici un om normal nu se poate uita. In prezent, sunt mai desenzitivizat la asa ceva ca oricine, ma uit la orice. Nici compulsii nu am mai avut de atunci. A durat cativa ani tot procesul asta in copilarie. De atunci TOC a ramas o amintire si atat. Ma uit stupefiat la oameni de pe forum care traiesc de ani de zile in chinul ala si refuza cu orice pret sa se trateze corespunzator. Ar lua orice drog criminal din lume, numai terapie prin expunere sa nu faca. Am mai avut inca 3-4 fobii pe langa cea cu handicapurile fizice. Si ele au fost elimitate la fel.
1
12-01-2024, ora 20:09
XtremeSRL
Nu este medic/terapeut
XtremeSRL
am vazut la anetna3 o emisiune pe tema asta. practic, din ce am inteles ai montat un 'ceva'/casca pe cap care preia semnalele electrice ale creierului si te pune apoi sa faci anumite miscari intr-un joc folosind doar imaginatia. jocul fiind conectat la acel ceva care ti-l pune pe cap.

am inteles bine ?

daca da, as zice interesant, dar... pas... as alege yoga.

btw. eu cred ca tu esti extrovert si nu introvert. deduc asta din faptul ca pui intrebari pe forum. pt mine asta e semn ca iti place sa comunici.
0
15-01-2024, ora 12:00
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Expunerea de care spui tu Circle nu e atat de usor de realizat. De exemplu obsesii in TOC pot fi si cele legate de ganduri de pedeapsa intr-o viata ulterioara (ca urmare a unor ganduri ‘necurate’ pe teme variate). Pot fi perceptii inflexibile legate de felul in care arati, urmate de impulsuri irezistibile de a le corecta intr-un anumit fel.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
0
17-01-2024, ora 09:42
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Neurofeedback-ul este o tehnică care implică antrenarea creierului pentru a îmbunătăți funcția cerebrală și pentru a ameliora simptomele unor patologii neuropsihiatrice. Se bazează pe principiul că creierul poate învăța să se autoregleze când i se oferă feedback în timp real despre propria activitate. Iată câteva aspecte esențiale despre această tehnică:
Principiul de Funcționare:

Monitorizarea Activității Cerebrale: Neurofeedback-ul folosește electroencefalografia (EEG) pentru a monitoriza activitatea electrică a creierului.
Feedback în Timp Real: Pacientul primește feedback vizual sau auditiv despre activitatea sa cerebrală, permițându-i să recunoască și să modifice anumite modele de activitate cerebrală.

Utilizare în Patologii Neuropsihiatrice:

Tulburări de Atentie și Hiperactivitate (ADHD): Studiile au arătat că neurofeedback-ul poate fi eficient în reducerea simptomelor ADHD, ajutând la îmbunătățirea atenției, concentrării și controlului impulsurilor.
Anxietate și Depresie: Poate ajuta în gestionarea anxietății și a simptomelor depresive prin antrenarea creierului pentru a produce modele de activitate mai echilibrate.
Tulburări de Somn: Este utilizat în unele cazuri pentru a ameliora insomnia și alte tulburări de somn.

Beneficii:

Neinvazivă și Sigură: Este o metodă neinvazivă și, în general, considerată sigură.
Ameliorarea Simptomelor: Poate oferi ameliorare în cazul unor simptome, contribuind la îmbunătățirea calității vieții.
Autocontrol: Încurajează autocontrolul și autoconștientizarea, abilități valoroase pentru gestionarea problemelor neuropsihiatrice.

Limitări și Considerații:

Variabilitatea Răspunsului: Nu toți indivizii răspund în mod egal la neurofeedback, iar eficacitatea poate varia.
Necesitatea Mai Multor Ședințe: Sunt adesea necesare multiple ședințe pentru a observa îmbunătățiri semnificative.
Costuri și Accesibilitate: Poate fi costisitor și nu este întotdeauna ușor accesibil.

Concluzie:

Neurofeedback-ul reprezintă o opțiune promițătoare pentru ameliorarea anumitor patologii neuropsihiatrice, oferind o alternativă sau un complement la tratamentele tradiționale. Totuși, este important ca pacienții să discute cu un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a determina dacă această metodă este potrivită pentru nevoile și condițiile lor specifice.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: