OCD-ul (TOC-ul) se poate transforma in ceva mai grav?

15-08-2016
Orionus19
Nu este medic/terapeut
Orionus19
Poate da tulburarea obsesiv compulsiva in schizofrenie/paranoia?Eu o am foarte accentuata, cu elemente psihotice in momentul de fata.Si mi-e frica sa nu ajungal a ceva mai grav.Ce as putea face in cazul asta ?Sa ma ajut sa nu devina mai grav?Tratament iau, dar cam degeaba deocamdata.Nu vreau sa ajung de la OCD la altceva.Ajutor!
4 comentarii
0
15-08-2016, ora 13:03
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Orionus, OCD si schizofrenia sau paranoia sunt tulburari distincte. Chiar daca in schizofrenie intalnim si paranoia, asta nu inseamna ca o persoana cu OCD va dezvolta schizofrenia. Mai ales ca fiecare din aceste tulburari au o componenta genetica, dar si una ereditara de care trebuie sa tinem cont. Schizofrenia apare la aprox 1% din populatia lumii - tu ai avut antecedente in familie?
Probabil te sperie si acele elemente psihotice - dar nu se vor transforma in schizofrenie sau paranoia.
Tratamentul te va ajuta, dar numai daca il vei lua constant si daca vei merge si la psihoterapeut in paralel. Starea ti se poate agrava doar daca nu vei urma tratamentul: se va reflecta in toate sferele vietii tale, personale si profesionale.
0
16-08-2016, ora 23:30
casyo
Nu este medic/terapeut
casyo
Orionus, si eu, in calitate de suferind de OCD m-am temut adesea ca o mi-am pierdut mintile si ca am schizofrenie. Uita-te pe profilul meu, la un post de acum doi ani ca sa te edifici. Stai linistit, esti perfect normal; faptul ca ai o tulburare psihica nu inseamna ca nu esti in toate mintile. Crede-ma ca am avut adesea in istoricul meu OCD momente cand simteam ca o iau razna. Asta cu atat mai mult cat, in cele mai crunte stari nu stiam ce "boala" am, de ce ma simt asa, de ce nu imi pot scoate din cap anumite ganduri, imagini chinuitoare. Nu luam tratament, nu fusesem la un medic, doar asteptam in agonie sa treaca cumplitele stari. Deci, asemenea sentimente sunt curente in OCD si alte tulburari psihice; nu esti " diferit". Daca vrei sa iti imbunatatesti notabil viata, iti recomand cu toata seriozitatea si caldura sa consulti un psihoterapeut. Nu poti razbi pe termen lung doar cu medicamente pentru ca ele nu trateaza cauza ci simptomele. Am aceasta OCD de aproximatix 7 ani, iau tratament de un an si psihoterapie la fel si pot sa iti spun sincer ca OCD e vindecabil. Aceasta e ultima luna in care iau tratament- Prozac; iau doza redusa, iar de luna urmatoare nu o sa mai iau deloc. Aceasta nu s-ar fi putut fara psihoterapie. Daca nu iti permiti sa faci psihoterapie, iti pot niste materiale care m-au ajutat enorm in procesul de recuperare. Bafta!
0
17-08-2016, ora 12:24
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Casio: iti multumesc pentru ca ne-ai impartasit experienta ta! Ii va ajuta enorm un astfel de feedback, pe cei care sufera de OCD si care sunt speriati pt ca nu inteleg ce se intampla cu ei. Asa cum ai spus si tu, exista si pt OCD rezolvare.
Atu-ul vostru nr 1 si pe care il puteti folosi in terapie, este perseverenta in a repeta anumite comportamente sau ganduri - canalizate in directia potrivita vindecarii, veti avea rezultate uimitoare! Multe persoane nu reusesc sa fie asa concentrate pe o idee sau un comportament, deci persoanele cu OCD sunt in avantaj aici :).
0
18-08-2016, ora 23:52
casyo
Nu este medic/terapeut
casyo
Da, e perfect adevarat. Indarjirea cu care faceam anumite comportamente paguboase o folosesc acum pentru actiuni care sunt in concordanta cu valorile mele. Important e sa comutez motorul care alimenteaza actiunile curente, - de la frica la valorile care sunt benefice pe termen lung pentru mine. E dificil si greoi, cu momente de recadere dar merita. As putea spune chiar, ca ma simt putin norocos ca am avut OCD...Nu multi au oportunitatea de a ajunge la capatul puterilor ca sa isi dea seama ca trebuie sa isi schimbe fundamental viata; chiar daca nu se simt fericiti, aleg sa se refugieze in micile placeri de-o clipa, daunatoare pentru ca "doar n-o muri din asa ceva".
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: