Aritmii, dispnee, amroteala in bratul stang, ceafa, piept, dureri ciudate la pacient YOPD

14-05-2022
Paul Mg
Nu este medic/terapeut
Paul Mg
Buna ziua,

De aproximativ o luna ma confrunt cu un set de simptome ciudate. Am 38 de ani si am fost diagnosticat cu Parkinson, stadiul I Hoehn Yahr si urmez tratament cu pramipexol - agonist de dopamina de aprox 10 luni - merge ok. Pe langa aceasta, o extrasistola usoara gasita de prin 2018, care de obicei trecea la puls ridicat, si usor astm bronsic. Inainte cu aproximativ 1 saptamana sa inceapa starea aceasta, am avut un accident moto usor, la viteza mica, unde am plonjat si m-am lovit putin la umar. De asemenea este posibil sa fi avut COVID sau gripa inainte de aceste manifestatii, dar fara simptome.

Totul s-a declansat intr-o zi la sala de fitness, cand nu am putut sa imi termin antrenamentul din cauza ca am inceput sa am ameteli si sa respir foarte greu si sa am aritmie. Observand ca ameteala si respiratia ingreunata persista o perioada dupa efort, am decis sa inchei antrenamentul dupa aprox 30 min de chin si sa merg acasa. Ziua urmatoare la fel, iar a 3-a zi am incercat sa merg la alergare, dar dupa 300m am inceput sa am aritmii puternice, senzatia era comparabila cu inghititul de bolovani, respiratia scurta si incompleta, membrele moi si amortite si o senzatie de ingustare a gatului (inclusiv wheezing). Am venit acasa, greu, iar dimineata urmatoare m-am trezit cu simptomele acestea si am chemat ambulanta. La insttitutul inimii am primit un antiaritmic si ei au decis ca nu pot sa mi-l dea ca tratament fiindca imi scade pulsul prea mult (fiind sportiv si bradicardic). Au constatat usoare insuficiente mitrala si pulmonara si extrasistola mult amplificata.
De atunci, am chemat de inca 2 ori salvarea, dupa ce nu am putut dormi din cauza palpitatiilor respective.
In fiecare zi ma prindea cel putin un episod din acest fel, care tinea de obicei cateva minute (5-10) si se repeta, ori mai puternic, ori mai slab.
Aceste episoare, pe langa palpitatiile simtite (la nivel toracic, usor stanga, dar si catre stomac), care dadeau o senzatie de amorteala inspre gat, iar in gat parca aveam o umflatura care ingreuna respiratia, erau insotite de amorteala puternica in mana stanga (preponderent ultimele 2 degete), care urca pe antebrat, pana la subrat, cateodata, amorteala fetei si a buzelor, a maxilarului, cu o senzatie de strangulare usoara, simtind presiune in ochi. Cand episodul respectiv se termina, aveam frisoane cateva minute si pete albe pe campul vizual si senzatia de presiune in ochi.
Reusesc sa am astfel de episoade de fiecare data imediat dupa efort.
Situatia intr-adevar s-a imbunatatit pe acest parcurs, in sensul ca pana acum nu ieseam din casa fiindca nu puteam merge nici macar pe o panta, acum pot urca 3 etaje cu 2 pauze.

Acum 3 zile durerea de umar pe care o aveam de la accident mi-a disparut brusc, in timpul unui episod, dar in cateva minute, tot pe partea stanga unde era durerea, mi-a aparut o pata rosie in zona sfarcului, cu forma alungita inspre subrat, care ma durea si era fierbinte. Pata respectiva s-a extins (de la aprox 3-4 cm la 5-6 cm lunigime) in 2 zile. De atunci episoadele sunt mai scurte si prezente in tot timpul zilei: incep cu amorteala si durere in mana stanga, amorteala continua in piept, partea de sub clavicula, pe ceafa, sub mandibula, dupa care coboara senzatia in zona plexului, unde am senzatia de palpitatii, uneori insotita de durere.

Simptomele in timpul episoadelor:

- imi amorteste un brat sau ambele (de obicei stanga) incepand de la ultimele 2 degete, in sus pe antebrat
- amortesc buzele
- picioarele imi sunt moi, parca dau senzatia ca cedeaza
- respiratii scurte, ca si cum nu pot expira complet ca sa inspir complet
- palpitatii la nivel toracic, cu precadere in zona plexului solar, ce le simteam ca radiaza in sus. simt batai in plus, ca si cum nu ar avea un ritm coarent
- un nod in gat, la baza gatului, care ma incurca putin la respiratie
- ameteala si pete negre in vedere. presiune in ochi - nu tot timpul
- durere usoara in spatele capului si presiune usoara
- durere in spate, zona toracica, difuz
- mi se infunda nara stanga, sau ambele
- durere si presiune in spatele mandibulei
- mi se racesc picioarele si mainile
- frisoane la sfarsitul episoadelor.

Am facut:

1. Cardio RMN - a iesit normal:
Ventricul stang de dimensiuni normale, masa miocardica indexata in limite normale,
eficient, cu cinetica uniforma, fara zone de hipersemnal T2 (fara edem/inflamatie
miocardica), fara fibroza de inlocuire pe secventele LGE, valori normale ale parametrilor
de T1 mapping – fara fibroza de inlocuire, volum extracelular in limite normale.
Ventricul drept dilatat, cu criteriu major de cardiopatie aritmogena de VD – volumul
telediastolic indexat (RV EDV/BSA) >=110 ml/m2, criteriu minor : fractie de ejectie VD
<45%. Nu se evidentiaza zone de hipercaptare de contrast la nivelul VD pe secventele LGE.
Atriu drept usor dilatat
Fara valvulopatii semnificative cardioRM; aorta de calibru normal
Cavitati cardiace nelocuite..

2. Radio pulmonar: desen pulmonar usor accentuat bazal bilateral, prin mecanism interstitial. Hil stang cu contur lobulat.
3. Vitamina D - 30, 6 ng - iau supliment
4. Restul analizelor generale sunt ok.
5 Urmeaza CT pulmonar si consult endocrinologic.

Nu pot dormi decat pe partea stanga sau usor pe spate. De indata ce ma pun pe spate sau pe partea dreapta, incep amortelile si 'palpitatiile' respective. De cand se manifesta acestea nu mai pot dormi bine, maxim 5 ore pe noapte, nu pot lucra, nu pot face efort fizic (esential pentru Parkinson), nu pot duce o viata normala si nu mi se pare ca se imbunatatesc lucrurile intr-o maniera observabila.
Cer o parere de specialitate despre ce poate sa provoace aceste simptome.
Multumesc
8 comentarii
0
14-05-2022, ora 15:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Electrocardiograma, ecocardiografie, test Holter ati facut?
0
14-05-2022, ora 19:35
Paul Mg
Nu este medic/terapeut
Paul Mg
Da, da și da.
Pe prima ecografia se vedeau insuficiențele, mai puternic fiindcă mi-au fost prinse in timpul unei crize, iar holterul a evidențiat mai mult extrasistola și bradicardia, in timpull somnului pulsul scăzând la 31 ( poate puțin mic, dar am mai avut 35-36, deci nu e așa diferit pt mine).
O chestie de care am uitat: mi se usca puternic ochii, iar dimineața se chiar blochează in pleoapa și ma trezesc cu vedere blurry, care apare ulterior.
0
14-05-2022, ora 22:34
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Faceti orientativ un test de anxietate online. Pot fi somatizari de anxietate.
0
16-05-2022, ora 05:31
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Parerea mea de nespecialist este ca simptomele descrise pot fi efecte adverse date de pramipexol. Somatizari de anxietate in niciun caz nu sunt.
0
16-05-2022, ora 12:46
Paul Mg
Nu este medic/terapeut
Paul Mg
Am făcut acel test online de anxietate, dădea anxietate moderată…. Nu cred ca ar fi de vina, eventual un ocazional amplificator al stării…
0
16-05-2022, ora 14:18
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Punctele 3, 4, 5, 6 din simptome sunt somatizari de anxietate. Acum depinde cat de tare va deranjeaza aceste simptome. Depinde ce va deranjeaza cel mai mult.
Daca considerati ca este necesar puteti trata aceste simptome la psiholog sau/si cu medicatie de la psihiatru (se ia o pastila pe zi). Depinde de cat de grave sunt. Daca nu sunt grave, poate nu e nevoie de tratament.
Va puteti documenta despre anxietate. Puteti vedea filmuletele animate "anxiety and neurotransmitters" pe youtube.
0
16-05-2022, ora 17:17
Paul Mg
Nu este medic/terapeut
Paul Mg
Va multumesc pt raspuns. Problema este ca palpitatiile respective persista chiar si dupa administrarea unui antiaritmic (cum s-a intamplat astazi, de catre doctorii de ambulanta). Am facut efortul de a cobori si urca 3 etaje de 2 ori intr-un ritm aproape normal (in conditiile in care nu am mai facut acest lucru de 1, 5 luni) si dupa 15-20' de la eveniment a inceput aceasta stare. Sunt convins ca are in componenta anxietatea si ca agraveaza, dar la fel de convins sunt si ca este ceva mai mult. Spun asta fiindca si dupa antiaritmicul respectiv tot aveam fluctuatii de puls intre 40 si 120 nefacand nimic, dar acum fara extrasistola. Intr-adevar, nu se mai simte asa rau, dar si asa se simt aceste batai mai puternice si schimbari de ritm. Efectul antiaritmicului este si de calmare, deci probabil si anxietatea e redusa, eu fiindca calm in momentele starii acesteia. Am sa ma uit la filmuletele respective, totusi. Va multumesc.
0
12-09-2022, ora 15:37
Dr. Remiș Constantin
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Remiș Constantin
S-a mai rezolvat ceva?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.