Exercițiile fizice pot proteja funcția mitocondriilor
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Exercițiile fizice pot proteja funcția mitocondriilor](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41231.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Sănătatea generală este strâns legată de cât de bine funcÈ›ionează È›esutul adipos. În trecut, grăsimea a fost considerată doar un depozit de energie. Studii recente arată însă că grăsimea este precum un organ care interacÈ›ionează cu alte organe È™i care poate optimiza funcÈ›ia metabolică. Printre altele, È›esutul adipos (grăsimea) eliberează substanÈ›e care afectează metabolismul muscular È™i cerebral atunci când unui om îi este foame. O funcÈ›ionare optimă a È›esutului adipos este, în consecință, esenÈ›ială pentru sănătatea umană.
Cercetătorii danezi au analizat rolul vârstei È™i al antrenamentului fizic în menÈ›inerea funcÈ›iei È›esutului adipos. Mai exact, au studiat mitocondriile, principalele surse de energie din celulele adipoase. Mitocondriile transformă caloriile din alimente pentru a furniza celulelor energie. Pentru a menÈ›ine procesele de viață din interiorul celulelor, acestea trebuie să funcÈ›ioneze optim.
Cercetătorii au comparat performanÈ›a mitocondrială la mai mulÈ›i bărbaÈ›i danezi tineri È™i mai în vârstă, neantrenaÈ›i, moderat antrenaÈ›i È™i foarte antrenaÈ›i pentru exerciÈ›ii fizice. Rezultatele demonstrează că, odată cu îmbătrânirea, capacitatea mitocondriilor de a produce energie scade odată cu vârsta, indiferent de cât de mult exerciÈ›iu realizează persoană.
Cu toate acestea, autorii studiului arată că deÈ™i funcÈ›ia mitocondrială scade odată cu înaintarea în vârstă, un nivel ridicat de exerciÈ›iu pe tot parcursul vieÈ›ii exercită un efect compensator puternic. În grupul bărbaÈ›ilor în vârstă bine antrenaÈ›i, celulele adipoase sunt capabile să producă energie de două ori mai mult decât la bărbaÈ›ii în vârstă neantrenaÈ›i.
Cercetătorii sugerează că estimările studiului sunt conservatoare, deoarece este puÈ›in probabil ca participanÈ›ii să reprezinte populaÈ›ia în ansamblul său. Niciunul dintre participanÈ›ii mai în vârstă la studiu nu a luat medicamente pe bază de prescripÈ›ie medicală, deÈ™i în general o mare parte a populaÈ›iei din această grupă de vârstă are nevoie de medicamente pentru diferite condiÈ›ii cronice de sănătate.
sursa: Science Daily
foto: Anders Gudiksen
Data actualizare: 21-02-2022 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 411
Bibliografie
Well-functioning fat may be the key to fewer old-age ailments, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220217141344.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Menopauza precoce nu este influențată de activitatea fizică
- Momentul din zi în care efectuăm exerciții fizice, important în contextul riscului de a dezvolta anumite boli
- Mersul dinamic poate ajuta la reabilitarea alergătorilor cu tibialgie anterioară
- Antrenamentele cu greutăți pot potența funcțiile cognitive
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Sportul ca ultima speranța în ameliorarea sau vindecarea creierului??
- Mișcarea fizica ajuta la creier?
- Voi faceți sport/mișcare ?Va ajuta la psihic?
- La ce ajuta miscarea?
- Puteți face sport/mișcare?