Exercițiile fizice realizate înainte de apariția unei tumori pot reduce efectele cașexiei

©

Autor:

Exercițiile fizice realizate înainte de apariția unei tumori pot reduce efectele cașexiei

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Carolina de Nord a identificat un nou beneficiu pe care exercițiul fizic regulat îl aduce organismului. În experimentele efectuate cu șoareci de laborator, echipa americană a descoperit că exercițiile fizice efectate înainte de apariția cancerului au putut fi corelate cu o creștere mai lentă a tumorii și că acestea au ajutat la reducerea efectelor unei complicații frecvente de-a cancerului, cunoscută sub numele de cașexie.
Cașexia este o tulburare metabolică care afectează până la 80% dintre pacienții ce suferă de cancer în stadiu avansat și este asociată cu aproximativ o treime din numărul total de decese cauzate de această afecțiune. Louisa Tichy, absolventă a universității americane, afirmă faptul că majoritatea exercițiilor fizice, în special cele aerobice, sunt accesibile tuturor persoanelor. Astfel, este la îndemâna oricui să înceapă astfel de rutine sportive precum alergarea, care este o modalitate eficientă de a reduce riscul de apariție a cancerului sau a complicațiilor sale.

În urma unor cercetări anterioare a fost demonstrat faptul că exercițiile fizice ar putea avea efecte antiinflamatorii la nivelul organismului și ar putea avea un impact pozitiv împotriva cașexiei cauzate de cancer, încetinind dezvoltarea acestuia și păstrând intactă funcția cardiacă. Studiul preclinic al cercetătorilor a indicat că pre-condiționarea, sau exercițiul fizic înainte de apariția cancerului, joacă un rol cardio-protector important în contextul cașexiei cauzate de cancer prin protejarea structurilor și funcțiilor cardiace.

De asemenea, aceasta a determinat o scădere a intensității dezvoltării tumorilor, chiar dacă animalele de laborator nu au efectuat exerciții fizice în timp ce erau bolnave de cancer. Cu toate acestea, aceștia au descoperit prin intermediul ecocardiografiei că șoarecii afectați care aveau un stil de viață sedentar au prezentat o funcție mai slabă a inimii decât cei care au făcut exerciții fizice înainte de apariția cancerului. În plus, tumorile întâlnite la șoarecii din cea de-a doua categorie au avut un volum mai mic.

În continuare, cercetătorii plănuiesc să analizeze conexiunea dintre exercițiile fizice și reducere gravității cancerului, astfel încât aceste informații să poată fi utilizate în viitoare programe de profilaxie.

sursa: News Medical


Data actualizare: 07-04-2022 | creare: 07-04-2022 | Vizite: 339
Bibliografie
Exercise prior to tumor bearing may help reduce the effects of wasting syndrome, link: https://www.news-medical.net/news/20220404/Exercise-prior-to-tumor-bearing-may-help-reduce-the-effects-of-wasting-syndrome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciții fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum