Bisexualitatea
Autor: Zamfir Andreea

Atunci când o persoană se identifică ca fiind bisexuală, ea consideră că atât bărbații, cât și femeile sunt atrăgători din punct de vedere fizic, sexual sau emoțional. Bisexualitatea este doar un concept larg, deoarece există diverse variații.
Persoanele care sunt atrase atât de bărbați, cât și de femei, de exemplu, nu se identifică neapărat ca fiind bisexuale, ci prefera să se identifice ca heterosexuale, homosexuale sau pot decide să nu folosească nicio etichetă pentru a-și descrie sexualitatea. Alteori, o persoană se poate simți atrasă atât de bărbați, cât și de femei, dar se poate angaja în activități sexuale doar cu membrii acelui sex, sau poate alege să renunțe la orice activitate sexuală. (1)
Diferitele modele de comportament bisexual fac obiectul a numeroase ipoteze. În funcție de impulsurile și experiențele sexuale, J. R. Little clasifică bisexualitatea în cel puțin 13 categorii diferite:
- Bisexuali alternativi - pot avea o relație cu un bărbat, iar apoi, după ce această relație se termină, pot alege un partener de sex feminin pentru o relație ulterioară, iar mulți se întorc la un partener de sex masculin în continuare.
- Bisexuali circumstanțiali - în primul rând sunt heterosexuali, dar vor alege parteneri de același sex doar în situații în care nu au acces la parteneri de alt sex, cum ar fi atunci când sunt în închisoare, în armată sau într-o școală segregată pe sexe.
- Bisexuali cu relații concurente - au o relație primară cu un singur sex, dar au în același timp și alte relații ocazionale sau secundare cu persoane de alt sex.
- Bisexuali condiționați – fie sunt heterosexuali, fie homosexuali/lesbiene, dar vor trece la o relație cu un alt gen pentru un câștig financiar sau profesional sau pentru un scop specific.
- Bisexuali emoționali - au relații emoționale intime atât cu bărbații, cât și cu femeile, dar au relații sexuale doar cu unul dintre sexe.
- Bisexuali integrați - au mai multe relații primare în același timp, una cu un bărbat și una cu o femeie.
- Bisexuali exploratori - fie sunt heterosexuali, fie homosexuali/lesbiene, dar întrețin relații sexuale cu un alt sex doar pentru a-și satisface curiozitatea sau pentru „a vedea cum este”.
- Bisexuali hedoniști - sunt heterosexuali sau gay/lesbiene, dar vor întreține uneori relații sexuale cu un alt sex în primul rând pentru distracție sau satisfacție pur sexuală.
- Bisexuali recreaționali - în primul rând sunt heterosexuali, dar fac sex cu homosexuali sau lesbiene doar atunci când se află sub influența anumitor substanțe și/sau a alcoolului.
- Bisexuali izolați – sunt 100% heterosexuali sau homosexuali/lesbiene în prezent, dar au avut una sau mai multe experiențe sexuale cu un alt sex în trecut.
- Bisexuali latenți – sunt complet heterosexuali sau homosexuali/lesbiene în comportament, dar au o dorință puternică de a face sex cu un alt gen, dar nu au experimentat niciodată.
- Bisexuali motivaționali - femei heterosexuale care întrețin relații sexuale cu alte femei doar pentru că un partener masculin insistă să facă asta pentru a-l excita.
- Bisexuali de tranziție - se identifică temporar ca bisexuali în timp ce se află în procesul de trecere de la heterosexualitate la homosexualitate sau lesbianism, sau de trecere de la homosexualitate sau lesbianism la heterosexualitate. (2)
Probleme pe care le întâmpină persoanele care își dezvăluie bisexualitatea
Procesul de declarare a bisexualității poate fi îndelungat și continuu. Poate fi tulburător în lipsă de asistență și cu o acceptare socială a bisexualității redusă.
Atunci când o persoană iese în evidență ca fiind bisexuală, ar putea fi văzută ca o persoană care nu se poate decide și se poate confrunta cu reacții negative. De asemenea, ar putea fi nevoită să-i convingă pe cei dragi și pe prieteni să respingă noțiunile preconcepute despre ce înseamnă să fii bisexual.
Ar putea fi dificil să convingi membrii sceptici ai familiei și prietenii că ești de fapt bisexual, deoarece nu există indicii exterioare ale orientării tale sexuale.
Persoanele bisexuale se pot confrunta cu presiuni din partea comunității pentru a se identifica cu un gen în detrimentul celuilalt. Deoarece se tem de discriminarea din partea familiei, a prietenilor și a comunității în general, unele persoane pot fi reticente în a mărturisi că au gânduri sau experiențe bisexuale. (1)
Riscurile sănătății persoanelor bisexuale
Persoanele bisexuale prezintă un risc crescut de rezultate negative pentru sănătate în comparație cu persoanele heterosexuale.
În urma unui studiu realizat de Brian A. Feinstein, de la Institute for Sexual and Gender Minority Health and Wellbeing, Northwestern University Feinberg School of Medicine, s-a constatat faptul că există dovezi substanțiale că persoanele bisexuale sunt mai susceptibile de a se confrunta cu probleme de sănătate mintală și de abuz de droguri. Aceste diferențe sunt vizibile în cele trei aspecte ale bisexualității (identificare, atracție și comportament). Există, de asemenea, dovezi că femeile bisexuale sunt mai susceptibile de a contracta infecții cu transmitere sexuală decât lesbienele sau femeile heterosexuale și că bărbații bisexuali sunt mai susceptibili de a contracta infecții cu transmitere sexuală decât bărbații heterosexuali.
Stresul asociat discriminării și stigmatizării este una dintre principalele cauze ale problemelor de sănătate ale persoanelor bisexuale.
Sănătatea mintală
Persoanele bisexuale se confruntă cu mai multe probleme de sănătate mintală decât persoanele monosexuale. Bisexualitatea a fost în mod obișnuit legată de o incidență mai mare a tulburărilor de dispoziție/anxietate atât la femei, cât și la bărbați. Spre deosebire de lesbiene (44,4% pentru tulburările de dispoziție, 40,8% pentru tulburările de anxietate) și de femeile heterosexuale (30,5% pentru tulburările de dispoziție, 31,3% pentru tulburările de anxietate), femeile identificate ca bisexuale au avut rate mai mari de tulburări de dispoziție/anxietate pe parcursul vieții (58,7% pentru tulburările de dispoziție, 57,8% pentru tulburările de anxietate).
Bărbații bisexuali au avut rate mai mari de tulburări de dispoziție/anxietate pe parcursul vieții decât bărbații heterosexuali (19,8% pentru tulburări de dispoziție și 18,6% pentru tulburări de anxietate), dar ratele au fost comparabile cu cele ale bărbaților homosexuali (42,3% pentru tulburări de dispoziție și 41,2% pentru tulburări de anxietate). Deși ratele pentru bărbații care s-au autoidentificat ca homosexuali sau bisexuali au fost egale, cei care erau bisexuali din punct de vedere comportamental au avut rate mai mari decât cei care erau homosexuali din punct de vedere comportamental (46,5% față de 26,8% pentru tulburările de dispoziție și 38,9% față de 25,0% pentru tulburările de anxietate). (3)
(2) WHAT IS BISEXUALITY? WHO IS BISEXUAL?, link: https://www.pridecenterflorida.org/bisexual-resources/#:~:text=Exploratory%20bisexuals%3A,fun%20or%20purely%20sexual%20satisfaction
(3) Bisexuality, minority stress, and health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603307/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum