Efectele usturoiului asupra parametrilor glicemiei și a profilului lipidic (meta-analiză)
©
Autor: Airinei Camelia
O meta-analiză sistematică a investigat efectele usturoiului asupra nivelurilor de lipide și glucoză din sânge. Cercetătorii au utilizat baze de date precum Embase, PubMed, Cochrane Library și Web of Science, respectând ghidurile PRISMA 2020. Au inclus doar studiile clinice randomizate care au raportat rezultatele pe adulți, cu un grup de control placebo, și au exclus studiile non-clinice sau cele cu date incomplete.
Cercetătorii au identificat și evaluat 2.553 de lucrări, din care 22 de studii au fost incluse în analiza finală, totalizând 29 de trialuri cu 1.567 de participanți. Intervențiile cu usturoi au variat ca formă - de la pudră la extract îmbătrânit - și durată, între 3 săptămâni și 1 an. Participanții aveau diverse condiții de sănătate, de la hiperlipidemie la diabet zaharat tip 2 și boală coronariană.
Rezultatele meta-analizei indică o reducere semnificativă a nivelurilor de glicemie din sânge în post, hemoglobina glicozilată, colesterolul total și LDL-colesterolul datorită intervenției cu usturoi, în timp ce nivelurile de trigliceride nu au fost influențate semnificativ. Analizele de subgrup au identificat sursa heterogenității, iar testele de sesizare a publicației nu au indicat un bias semnificativ, cu excepția pentru colesterolul total și LDL.
În concluzie, acest studiu subliniază potențialul terapeutic al usturoiului în reglarea profilurilor de glucoză și lipide din sânge, evidențiind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru optimizarea dozajului și evaluarea efectelor pe termen lung.
sursa: News Medical
Cercetătorii au identificat și evaluat 2.553 de lucrări, din care 22 de studii au fost incluse în analiza finală, totalizând 29 de trialuri cu 1.567 de participanți. Intervențiile cu usturoi au variat ca formă - de la pudră la extract îmbătrânit - și durată, între 3 săptămâni și 1 an. Participanții aveau diverse condiții de sănătate, de la hiperlipidemie la diabet zaharat tip 2 și boală coronariană.
Rezultatele meta-analizei indică o reducere semnificativă a nivelurilor de glicemie din sânge în post, hemoglobina glicozilată, colesterolul total și LDL-colesterolul datorită intervenției cu usturoi, în timp ce nivelurile de trigliceride nu au fost influențate semnificativ. Analizele de subgrup au identificat sursa heterogenității, iar testele de sesizare a publicației nu au indicat un bias semnificativ, cu excepția pentru colesterolul total și LDL.
În concluzie, acest studiu subliniază potențialul terapeutic al usturoiului în reglarea profilurilor de glucoză și lipide din sânge, evidențiind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru optimizarea dozajului și evaluarea efectelor pe termen lung.
sursa: News Medical
Data actualizare: 03-06-2024 | creare: 03-06-2024 | Vizite: 163
Bibliografie
Garlic proves potent in reducing blood sugar and cholesterol, study reveals, link?: https://www.news-medical.net/news/20240602/Garlic-proves-potent-in-reducing-blood-sugar-and-cholesterol-study-reveals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Duritatea apei potabile este asociată cu mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare? (meta-analiză)
- Mici modificări în dietă pot reduce amprenta de carbon cu până la 25%
- Un aport crescut de fibre din cereale a fost asociat cu prevalența redusă a artritei reumatoide
- O dietă nesănătoasă în adolescență este asociată cu probleme grave de sănătate mai târziu în viață
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Arsura, puroi, umflatura si invinetire.. in urma unui tratament pentru acnee
- Sfat de nutritie: pot sa mananc usturoi si sa iau aspenter si plavix?