Efectele nocive ale telefoanelor mobile (conform studiilor)

©

Autor:

Efectele nocive ale telefoanelor mobile (conform studiilor)

Telefonul mobil constituie pentru mulți dintre noi un obiect fără de care nu ne-am putea desfășura activitatea zilnică, fie că îl folosim în scop educațional, recreațional, didactic, fie pentru a îndeplini sarcini simple (setarea alarmei pentru trezire, întocmirea listei pentru cumpărături, inspirația pentru noi rețete gastronomice, etc.).

La nivel global se remarcă în ultimele două decenii o creștere semnificativă a numărului de utilizatori ale telefoanelor mobile, în special smartphone-uri. În octombrie 2021 aproximativ 5,3 miliarde de persoane (67,1% din populația mondială) utilizau telefoanele mobile, estimându-se o creștere anuală cu 1,9 procente. (1)

Având în vedere multitudinea de beneficii pe care telefonul mobil este capabil să le ofere, rămâne totuși o nelămurire: Acest dispozitiv electronic ne poate face rău? Dacă da, în ce formă?

În continuare vor fi detaliate o serie de efecte nocive ale utilizării în mod excesiv a telefonului mobil relevate de către cercetători conform rezultatelor studiilor științifice.

1. Potențialul adictiv

Dependența de telefoanele mobile, în special de smartphone-uri capătă o amploare din ce în ce mai mare și afectează majoritatea grupelor de vârstă. Dintre utilizatorii de telefoane, trei sferturi se încadrează în grupul de vârstă 20-30 de ani, acest interval fiind și cel mai predispus la dezvoltarea adicției. De asemenea, un risc considerabil se remarcă și în cazul populației pediatrice și al adolescenților, utilizarea telefonului interferând cu programul de odihnă, joacă și învățare al acestora. Manifestările clinice ale dependenței sunt reprezentate de nevoia utilizării telefonului imediat după trezire și înainte de culcare, sentimentul de neliniște cauzat de absența telefonului mobil, impactul negativ asupra vieții sociale și de familie, incapacitatea de autolimitare a timpului petrecut utilizand telefonul.

În anul 2008, dependența de telefonul mobil a căpătat propriul termen știintific: „nomofobie” (eng. „NO MObile PHone PhoBIA”), sufixul –„fobie “ fiind însă utilizat impropriu, întrucât definiția desemnează o tulburare de tip anxios.

Încadrarea în categoria dependențelor este realizată pe baza simptomelor de sevraj manifestate de pacienți la sustragerea telefonului mobil, tablou clinic similiar cu cel al dependenților de substanțe interzise: anxietate, depresie, modifcări comporamentale, tendințe autolitice. (2), (3)

2. Iradierea și efectele nocive asupra ADN-ului

Atât telefoanele mobile, cât și alte dispozitive electronice de tip „wireless” funcționează pe baza emisiei radiațiilor de radiofrecvență. Printre cele mai nocive efecte ale expunerii prelungite la radiații se numără potențialul carcinogen. Numeroase studii au raportat creșterea incidenței anumitor tipuri de tumori maligne (tumori cerebrale neuro-epiteliale, glioblastoame, meningioame, tumori ale glandei pituitare și ale tecii neuronale) în cadrul populației expuse la radiații de radiofrecvență până la vârsta de douăzeci de ani.

În anul 2011, radiațiile emise de telefoanele mobile au fost clasate drept „posibil” cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului. De asemenea, în 2019 a fost demonstrată acțiunea co-carcinogenă a radiațiilor de radiofrecvență. Acest lucru semnifică faptul că iradierea, amplifică acțiunea altor agenți cancerigeni, grăbind procesul de dezvoltare al tumorilor maligne prin alterarea legăturilor din cadrul ADN-ului.

Un studiu efectuat în anul 2013 a evaluat o serie de cazuri de cancer mamar multifocal dezvoltat de către paciente care purtau în mod regulat telefonul mobil în contact direct cu pielea din zona sânilor, fapt ce evidențiază riscul poziționării telefoanelor în apropierea corpului. (4)

3. Impactul negativ asupra sănătății reproductive

Infertilitatea masculină este unul dintre cele mai des raportate efecte adverse ale folosirii în mod excesiv a telefonului mobil. Fiziopatologia acestui fenomen are la bază emisia de radiații electromagnetice care exercită un efect termic asupra țesuturilor. Celulele reproducătoare masculine sunt printre cele mai sensbile la creșterile de temperatură, motiv pentru care utilizarea îndelungată a smartphone-ului se corelează cu o scădere semnificativă a viabilității și motilității spermatozoizilor. De asemenea, expunerea la o cantitate mare de radiații poate determina scăderea dimensiunilor testiculare, precum și moartea prematură a celulelor precursoare spermatozoizilor. Cantitatea de radiații absorbită de țesuturi crește semnificativ prin depozitarea telefonului mobil în interiorul buzunarelor articolelor vestimentare și în timpul efectuării apelurilor telefonice. (5), (6)

4. Efecte nocive asupra populației pediatrice

Utilizarea prelungită a telefonului mobil atât în perioada prenatală, cât și postnatală este corelată cu o serie de efecte asupra comportamentului copiilor, precum și cu instalarea unui deficit de creștere. În perioada prenatală, țesuturile fetale absorb o cantitate crescută de radiații comparativ cu celulele mature, întrucât bariera feto-placentară prezintă o permeabilitate crescută pentru acestea, iar efectul cel mai pregnant se obervă asupra țesutului nervos. Astfel, copiii ale căror mame au utilizat telefonul pe o perioadă îndelungată sau l-au menținut aproape de corp pot dezvolta deficiențe psiho-motorii, dificultăți în comunicarea verbală sau tulburări comportamentale. De asemenea, unele studii au sugerat o corelație între utilizarea excesivă a smartphone-ului și greutatea scăzută a fătului la naștere. (7)

5. Scăderea acuității auditive

Pierderea auzului în urma folosirii îndelungate a telefonului mobil poate apărea la orice categorie de vârstă, fiind direct proporțională cu numărul de ore de utilizare și volumul ales de utilizator. Factorii responsabili de scăderea acuității auditive sunt atât cei legați de utilizator (perioada folosirii, volumul dispozitivului), cât și cei ce aparțin telefonului mobil în sine, frecvența crescută a undelor electromagnetice și distanța mică dintre pavilionul urechii și dispozitiv cauzând în timp leziuni ale nervului auditiv. (8)

6. Afectarea activității neuronale

Efectul termic rezultat în urma emisiei radiațiilor electromagnetice interferă cu impulsurile electrice dintre celulele nervoase, afectând conducerea interneuronală. Clinic, perturbarea trasmisiei impulsurilor se traduce prin efecte pe termen scurt (apariția migrenelor) și pe termen lung, rezultatul final reprezentând dezvolatarea unor boli neurodegenerative precum Parkinson sau Alzheimer. (8), (9)

Concluzii

Dezvoltarea tehnologiei contemporane aduce o serie de beneficii într-o multitudine de aspecte ale vieții cotidiene și posedă capacitatea de a influența în mod pozitiv relațiile interpersonale, procesul de învățare sau dezvoltarea pe plan personal. Cu toate acestea, folosirea în exces a dispozitivelor electronice ne poate pune în pericol sănătatea, iar cel mai puternic mod de a preveni instalarea efectelor nocive este limitarea timpului dedicat telefonului mobil, evitarea poziționării sale în apropierea pielii sau în contact direct cu aceasta și utilizarea cu precauție a dispozitivelor de către copii și adolescenți.


Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 5286
Bibliografie
(1) DIGITAL AROUND THE WORLD, link: https://datareportal.com/global-digital-overview
(2) Cell Phone Addiction: A Rising Epidemic, link: https://jpma.org.pk/PdfDownload/9221
(3) NOMOPHOBIA: NO MObile PHone PhoBIA, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6510111/
(4) Risks to Health and Well-Being From Radio-Frequency Radiation Emitted by Cell Phones and Other Wireless Devices, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6701402/#B33
(5) Radiations and male fertility, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240172/
(6) Effect of radiofrequency radiation on reproductive health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6469375/
(7) Can Prenatal and Postnatal Cell Phone Exposure Increase Adverse Maternal, Infant and Child Outcomes?, link: https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0041-1736173
(8) AdverseEffects of Cell Phone Radiation on Human Health, link: https://www.researchgate.net/profile/Raja-Sohail-Ahmed-Larik/publication/309513416_AdverseEffects_of_Cell_Phone_Radiation_on_Human_Health/links/5814753a08aeffbed6bcda92/AdverseEffects-of-Cell-Phone-Radiation-on-Human-Health.pdf
(9) Mobile Phone Radiation Effects on Human Health, link: https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.300.9972&rep=rep1&type=pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folosirea telefonului mobil smartphone pentru mai mult de 5 ore pe zi favorizează apariția obezității
  • Utilizarea telefonului mobil crește riscul de leziuni la nivelul capului
  • Utilizarea telefoanelor mobile sporește riscul de cancer tiroidian, la persoanele cu risc genetic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum