ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Riscuri crescute de răspândire a unor poluanți în mediu, în urma utilizării uscătoarelor de rufe

©

Autor:

Riscuri crescute de răspândire a unor poluanți în mediu, în urma utilizării uscătoarelor de rufe
Uscatoarele de rufe reprezintă o sursa subapreciata de microfibre în aer, un singur uscător fiind în măsura să determine descărcarea a peste 120 de milioane de microfibre anual, sugerează un studiu pilot. Eliberarea microfibrelor în mediu constituie o preocupare pentru specialiștii din sănătate, deoarece acestea pot adsorbi și transporta poluanții pe distanțe lungi.
Studiile anterioare au arătat că microfibrele sunt eliberate din mașinile de spălat rufe în apa de spălat, dar aceste deșeuri sunt tratate, îndepărtând unele sau majoritatea fibrelor înainte ca apa să fie deversată în râuri sau pâraie. Cu toate acestea, există foarte puține informații despre modul în care uscătoarele, o importantă sursă de microfibre, al căror aer trece printr-un conduct și este aerisit direct în exterior, elimină microfibre. Pentru a afla, o echipă de cercetători de la Societatea Americană de Chimie și-a propus să numere microfibrele generate de îmbrăcămintea din bumbac și poliester într-un uscător pentru a estima cantitatea eliberată în aerul exterior de la spălătoria unei gospodării în fiecare an.

Cercetătorii au uscat separat articolele de îmbrăcăminte din poliester și cele din bumbac într-un uscător de rufe care avea o conductă de aerisire către exterior. În timp ce mașina a funcționat timp de 15 minute, ei au colectat și numărat particulele din aer care au ieșit prin orificiu de ventilație. Rezultatele au arătat că ambele tipuri de îmbrăcăminte au produs microfibre, despre care echipa sugerează că provin din frecarea hainelor.

Pentru ambele țesături, uscătorul a eliberat cu până la maximum 40 de ori mai multe fragmente microscopice decât au fost generate de mașinile de spălat în studiile anterioare, pentru aceeași cantitate de îmbrăcăminte. De asemenea, au descoperit că eliberarea microfibrelor de poliester crește odată cu adăugarea în uscător a unei cantități mai mari de rufe, în timp ce eliberarea microfibrelor de bumbac rămâne constantă indiferent de dimensiunea încărcăturii. Cercetătorii sugerează că acest lucru se întâmplă deoarece unele microfibre de bumbac se agregă și nu pot rămâne în aer, un proces care nu se întâmplă la poliester.

În cele din urmă, echipa a estimat că între 90 și 120 de milioane de microfibre sunt produse și eliberate în aerul exterior de către un uscător de dimensiuni medii în fiecare an. Pentru a controla eliberarea microfibrelor în aer, sistemele de filtrare suplimentare ar trebui adaptate pentru orificiile de ventilație ale uscătorului, spun cercetătorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-01-2022 | creare: 17-01-2022 | Vizite: 505
Bibliografie
Clothes dryers are an underappreciated source of airborne microfibers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220112093953.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •