Pensionarea timpurie accelerează declinul cognitiv
Autor: Irimia Monica Cristiana
Pensionarea timpurie poate accentua declinul cognitiv la vârstinici, conform unei cercetări condusă la Universitatea Binghamton, universitate de stat din New York.
Plamen Nikolov şi Alan Adelman au consultat noua schemă de pensii în mediul rural din China (NRPS) şi un studiu privind sănătatea şi pensionarea - Chinese Health and Retirement Longitudinal Survey (CHARLS) pentru a determina efectele pensionării asupra indivizilor cu vârsta de peste 60 de ani. CHARLS, un studiu realizat la nivel naţional asupra persoanelor din China de peste 45 de ani, este similar unei cercetări din Statele Unite (U. S. Health and Retirement Survey) şi are ca obiect de studiu memoria episodică şi componente ale stării mentale intacte.
Vârstnicii reprezintă cea mai mare sursă demografică din Asia și America Latină, generând o nevoie urgentă de sisteme noi de pensii. „Din cauza acestui puternic boom demografic, China a introdus un program formal de pensii (denumit NRPS) în zonele rurale ale țării. Programul a fost introdus pe baza nevoilor economice, în special pentru a atenua sărăcia la bătrânețe”, a spus Nikolov. „În zonele rurale ale țării, sistemul tradițional de îngrijire a persoanelor în vârstă de către familie s-a destrămat în mare parte şi nu există încă mecanisme adecvate pentru a fi înlocuit.”
Cel mai important indicator al declinului cognitiv a fost o întârziere mai mare în amintirea unui lucru, element prevestitor al demenţei. Rezultatele susțin ipoteza că odată cu pensionarea are loc şi o scădere a activității mintale, ce are drept urmare o degradare a abilităților cognitive. „Am fost surprinşi să constatăm că noile beneficii pentru pensionari au dus la o performanţă cognitivă mult mai redusă.”
Deşi s-a constatat că pensionarea şi ajutorul de pensie sunt benefice sănătăţii, aceste programe au provocat, de asemenea, o influenţă negativă asupra unor alte aspecte ale vieţii, cum ar fi socializarea, exersarea abilităţilor cognitive şi implicarea socială. Programul de pensii a avut mai multe efecte negative în rândul femeilor. Implicarea în activităţi sociale şi relaţionarea cu ceilalţi reprezintă cei mai importanţi factori pentru a menţine o performanţă cognitivă optimă la bătrâneţe. „Sperăm că descoperirile noastre vor influența pensionarii înșiși, dar poate, mai important, vor influența factorii decizionali din țările în curs de dezvoltare”, a spus Nikolov. „Arătăm dovezi solide că pensionarea aduce beneficii importante, dar toate sunt cu un preţ, şi anume cu preţul unor deficiențele cognitive, care, în rândul persoanelor vârstnice, provoacă o pierdere a calității vieții.”, adaugă Nikolov.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum ne ajută microbiomul intestinal în lupra împotriva bolilor
- Inactivitatea fizică determină dezactivarea unei proteine din organism și reducerea capacității de a efectua exerciții fizice
- Peste 200 de reviste de sănătate apelează la liderii lumii să abordeze daunele asupra sănătății cauzate de schimbările climatice
- Nașterile la vârste înaintate, tot mai frecvente în ultimii ani în țările nordice
intră pe forum