Pilulele contraceptive pot crește nivelul de stres la persoanele tinere

©

Autor:

Pilulele contraceptive pot crește nivelul de stres la persoanele tinere
Administrarea pilulelor contraceptive în adolescență, pentru prevenirea unei sarcini nedorite sau pentru tratarea unei afecțiuni medicale, a fost asociată cu creșterea nivelului de stres și cu modificări la nivelul cortexului prefrontal, în cadrul unor experimente de laborator efectuate pe șoareci. Lucrarea actuală demonstrează efectul potențial negativ al contraceptivelor hormonale asupra organismului unui adolescent. Cu toate acestea, medicii recomandă în continuare utilizarea pilulelor contraceptive, beneficiile fiind semnificativ mai mari.
Contraceptivele hormonale, considerate opțiuni excelente pentru adolescenți, datorită siguranței oferite și a eficacității în prevenirea unei sarcini, au fost în ultimii ani asociate cu potențiale efecte negative asupra creierului aflat în curs de dezvoltare. În ciuda popularității lor ridicate, „nu se știu suficiente lucruri cu privire la modul în care pastilele contraceptive influențează creierul și comportamentul adolescenților”, a declarat co-autorul Kathryn Lenz, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Ohio.

Pentru a înțelege dacă și în ce mod influențează pilulele, plasturii sau chiar injecțiile contraceptive modul de funcționare a creierului, cercetătorii americani au efectuat o serie de experimente pe șoareci de laborator de sex feminin, cu vârsta de o lună (echivalentul în ani a perioadei adolescenței la om). Cercetătorii au oferit rozătoarelor o combinație de progesteron și estrogen sintetic, substanțe ce se regăsesc în contraceptivele hormonale, pentru o perioadă de trei săptămâni. La finalul celor trei săptămâni, cercetătorii au comparat diferiți parametrii de la șoarecii tratați și cei care nu au fost tratați.

Șoarecii tratați au avut niveluri mai ridicate de corticosteron, un hormon steroid din cortexul suprarenal, similar cu cortizolul la om, care este folosit drept un indicator al nivelului de stres, nivelurile mai mari fiind asociate cu un nivel mai ridicat de stres. De asemenea, la șoarecii tratați cu combinația de hormoni a fost observată o alterare a funcției de transmisie a semnalelor între diferite celule din cortexul prefrontal.

În ciuda potențialului contraceptivelor hormonale de a creste nivelul de stres al adolescenților, autorul studiului actual, profesorul Benedetta Leuner, a sugerat ca adolescenții să continue să utilizeze contraceptivele hormonale, deoarece acestea au un impact pozitiv major asupra sănătății și autonomiei femeilor. Același cercetător recomandă, însă, creșterea gradului de informare cu privire la „ceea ce fac hormonii sintetici în creier, astfel încât deciziile să fie luate în cunoștință de cauză, iar atunci când există riscuri, utilizatorii contraceptivelor hormonale să fie monitorizați”.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 24-11-2022 | creare: 24-11-2022 | Vizite: 370
Bibliografie
How hormonal birth control may affect the adolescent brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221115114115.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  • Studiu care atestă efectul nociv al pilulelor anticoncepționale asupra sănătății femeilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum