Efectele acizilor grași omega-3 și omega-6 asupra metabolismului glucidic

©

Autor:

Efectele acizilor grași omega-3 și omega-6 asupra metabolismului glucidic
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Turin arată că acizii grași omega-3 și omega-6 prezintă efecte importante asupra metabolismului glucidic, unul dintre acestea fiind raportul dintre nivelurile de acid eicosapentenoic și cel arahidonic, ce este considerat un marker al disfuncțiilor metabolice. Conform cercetătorilor, creșterea recentă a consumului de uleiuri pe bază de plante a generat un consum mai mare de acizi grași omega-6, scăzând totodată aportul de omega-3.
Autorii explică faptul că aceste constatări apar în condițiile în care prevalența diabetului de tip 2 a crescut la nivel global cu 102,9% în ultimii 30 de ani, iar dieta, alături de alți factori de risc precum fumatul și lipsa activității fizice, are un puternic impact asupra dezvoltării acestei afecțiuni metabolice.

Mai mult, aportul crescut de acid arahidonic este asociat cu apariția rezistenței la insulină prin crearea unei stări proinflamatorii a organismului, proces mediat și de alți factori, printre care se numără factorul de necroză tumorală alfa și interleukina 1 beta. În schimb, aportul de omega-3 îmbunătățește parametrii metabolici, astfel că persoanele care urmează o dietă ce conține pește în cantități crescute înregistrează îmbunătățiri în ceea ce privește metabolismul glucidic.

De asemenea, acizii grași omega-3 au potențialul de a îmbunătăți și rezistența la insulină prin optimizarea funcției mitocondriene și a beta-oxidării, ajustând secreția de adipocitokine și inhibând remodelarea țesutului adipos. Mai exact, efectul antiinflamator al acestor acizi esențiali are la bază capacitatea acidului eicosapentenoic și a acidului docosahexenoic de a inhiba căile factorilor NF-kB.

În cadrul lucrării s-a evidențiat, prin intermediul unei analize a literaturii de specialitate, și faptul că acizi precum acidul linoleic au un efect protector împotriva diabetului de tip 2, concentrațiile crescute de acesta la nivelul organismului fiind asociate unui risc scăzut de dezvoltare a afecțiunii metabolice.

De asemenea, șoarecii de laborator cărora le-a fost administrat icosapent-etil au prezentat o reducere a greutății corporale, în comparație cu cei care au urmat diete simple, bogate în lipide, adică cei din grupul de control. Aceștia au înregistrat o îmbunătățire a nivelurilor de insulină sanguină și a glicemiei, precum și o scădere a secreției de insulină și o toleranță mai bună la glucoză, iar atunci când le-a fost administrat și acid docosahexenoic, aceștia au prezentat o homeostazie glucidică superioară.

sursa: News Medical
foto: MarynaOlyak/Shutterstock.com

Data actualizare: 15-06-2023 | creare: 15-06-2023 | Vizite: 663
Bibliografie
Cracking the code: omega-3 and omega-6 fatty acids' impact on glucose metabolism, link: https://www.news-medical.net/news/20230613/Cracking-the-code-omega-3-and-omega-6-fatty-acids-impact-on-glucose-metabolism.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum