Efectele acizilor grași omega-3 și omega-6 asupra metabolismului glucidic

Efectele acizilor grași omega-3 și omega-6 asupra metabolismului glucidic

©

Autor:

Efectele acizilor grași omega-3 și omega-6 asupra metabolismului glucidic
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Turin arată că acizii graÈ™i omega-3 È™i omega-6 prezintă efecte importante asupra metabolismului glucidic, unul dintre acestea fiind raportul dintre nivelurile de acid eicosapentenoic È™i cel arahidonic, ce este considerat un marker al disfuncÈ›iilor metabolice. Conform cercetătorilor, creÈ™terea recentă a consumului de uleiuri pe bază de plante a generat un consum mai mare de acizi graÈ™i omega-6, scăzând totodată aportul de omega-3.
Autorii explică faptul că aceste constatări apar în condiÈ›iile în care prevalenÈ›a diabetului de tip 2 a crescut la nivel global cu 102,9% în ultimii 30 de ani, iar dieta, alături de alÈ›i factori de risc precum fumatul È™i lipsa activității fizice, are un puternic impact asupra dezvoltării acestei afecÈ›iuni metabolice.

Mai mult, aportul crescut de acid arahidonic este asociat cu apariÈ›ia rezistenÈ›ei la insulină prin crearea unei stări proinflamatorii a organismului, proces mediat È™i de alÈ›i factori, printre care se numără factorul de necroză tumorală alfa È™i interleukina 1 beta. În schimb, aportul de omega-3 îmbunătățeÈ™te parametrii metabolici, astfel că persoanele care urmează o dietă ce conÈ›ine peÈ™te în cantități crescute înregistrează îmbunătățiri în ceea ce priveÈ™te metabolismul glucidic.

De asemenea, acizii graÈ™i omega-3 au potenÈ›ialul de a îmbunătăți È™i rezistenÈ›a la insulină prin optimizarea funcÈ›iei mitocondriene È™i a beta-oxidării, ajustând secreÈ›ia de adipocitokine È™i inhibând remodelarea È›esutului adipos. Mai exact, efectul antiinflamator al acestor acizi esenÈ›iali are la bază capacitatea acidului eicosapentenoic È™i a acidului docosahexenoic de a inhiba căile factorilor NF-kB.

În cadrul lucrării s-a evidenÈ›iat, prin intermediul unei analize a literaturii de specialitate, È™i faptul că acizi precum acidul linoleic au un efect protector împotriva diabetului de tip 2, concentraÈ›iile crescute de acesta la nivelul organismului fiind asociate unui risc scăzut de dezvoltare a afecÈ›iunii metabolice.

De asemenea, È™oarecii de laborator cărora le-a fost administrat icosapent-etil au prezentat o reducere a greutății corporale, în comparaÈ›ie cu cei care au urmat diete simple, bogate în lipide, adică cei din grupul de control. AceÈ™tia au înregistrat o îmbunătățire a nivelurilor de insulină sanguină È™i a glicemiei, precum È™i o scădere a secreÈ›iei de insulină È™i o toleranță mai bună la glucoză, iar atunci când le-a fost administrat È™i acid docosahexenoic, aceÈ™tia au prezentat o homeostazie glucidică superioară.

sursa: News Medical
foto: MarynaOlyak/Shutterstock.com

Data actualizare: 15-06-2023 | creare: 15-06-2023 | Vizite: 748
Bibliografie
Cracking the code: omega-3 and omega-6 fatty acids' impact on glucose metabolism, link: https://www.news-medical.net/news/20230613/Cracking-the-code-omega-3-and-omega-6-fatty-acids-impact-on-glucose-metabolism.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriÈ›ionale ale peÈ™telui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi graÈ™i Omega-3 È™i vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum