Consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate sporește riscul de demență
©
Autor: Domșa Dariana
![Consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate sporește riscul de demență](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42537.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat banca de date Biobank UK, din care au cules datele a 72.000 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani, care nu sufereau de demență la începutul studiului. Participanții la studiu au fost urmăriți în medie pentru aproximativ 10 ani, puțin peste 510 dintre aceștia dezvoltând demență pe parcursul perioadei de studiu.
Participanții au fost rugați să completeze chestionare cu privire la alimentele și băuturile consumate cu o zi în urmă, fiecare individ completând cel puțin două astfel de chestionare. Folosind datele din chestionare, cercetătorii au determinat ptocentul de alimente procesate consumate zilnic de fiecare participant. Ulterior, cercetătorii au împărțit participanții în patru grupuri, în funcție de procentul de consum al alimentelor procesate.
În medie, alimentele ultraprocesate constituiau 9% din dieta zilnică a persoanelor din grupa cu cel mai redus consum și aproximativ 28% din dieta zilnică (echivalentul a 814 g) a celor cu cel mai înalt consum. În ceea ce privește numărul persoanelor care au dezvoltat demență, au existat cu 45 mai multe cazuri (150, comparativ cu 105) în grupul celor cu cel mai mare consum de alimente ultraprocesate, comparativ cu cei cu cel mai redus consum.
Rezultatele arată, de asemenea, că prin reducerea cantității de alimente procesate consumate zilnic cu 50 g și creșterea cantității de alimente neprocesate cu 50 g poate reduce riscul de demență cu 3%.
Alimentele ultraprocesate, care includ produsele congelate gata pentru a fi gătite, gustările sărate, băuturile răcoritoare, anumite sosuri și conserve, sunt consumate pe scară largă, datorită ușurinței cu care pot fi consumate. Bogate în zaharuri, grăsimi și sare și sărace în fibre și proteine, alimentele ultraprocesate predispun la obezitate și alte probleme metabolice.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 378
Bibliografie
Eating more ultra-processed foods associated with increased risk of dementia, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220727163045.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Alimentația persoanelor din Asia de Sud, cea mai echilibrată la nivel global
- Cum influențează alimentația riscul de deces al persoanelor cu risc cardiovascular? Anumite diete pot reduce mortalitatea
- Un nou superaliment: semințele de schinduf
- O mână de nuci în dieta zilnică aduce un plus nutrițional valoros
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)