Consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate sporește riscul de demență

©

Autor:

Consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate sporește riscul de demență
Persoanele cu un consum ridicat de alimente ultraprocesate, precum chipsuri sau băuturi răcoritoare, prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu persoanele cu un consum redus de alimente ultraprocesate, potrivit concluziilor unui studiu recent. Înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu cele minim procesate poate reduce riscul, fiind recomandată în special persoanelor cu riscuri genetice pentru boli neurodegenerative.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat banca de date Biobank UK, din care au cules datele a 72.000 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani, care nu sufereau de demență la începutul studiului. Participanții la studiu au fost urmăriți în medie pentru aproximativ 10 ani, puțin peste 510 dintre aceștia dezvoltând demență pe parcursul perioadei de studiu.

Participanții au fost rugați să completeze chestionare cu privire la alimentele și băuturile consumate cu o zi în urmă, fiecare individ completând cel puțin două astfel de chestionare. Folosind datele din chestionare, cercetătorii au determinat ptocentul de alimente procesate consumate zilnic de fiecare participant. Ulterior, cercetătorii au împărțit participanții în patru grupuri, în funcție de procentul de consum al alimentelor procesate.

În medie, alimentele ultraprocesate constituiau 9% din dieta zilnică a persoanelor din grupa cu cel mai redus consum și aproximativ 28% din dieta zilnică (echivalentul a 814 g) a celor cu cel mai înalt consum. În ceea ce privește numărul persoanelor care au dezvoltat demență, au existat cu 45 mai multe cazuri (150, comparativ cu 105) în grupul celor cu cel mai mare consum de alimente ultraprocesate, comparativ cu cei cu cel mai redus consum.

Rezultatele arată, de asemenea, că prin reducerea cantității de alimente procesate consumate zilnic cu 50 g și creșterea cantității de alimente neprocesate cu 50 g poate reduce riscul de demență cu 3%.

Alimentele ultraprocesate, care includ produsele congelate gata pentru a fi gătite, gustările sărate, băuturile răcoritoare, anumite sosuri și conserve, sunt consumate pe scară largă, datorită ușurinței cu care pot fi consumate. Bogate în zaharuri, grăsimi și sare și sărace în fibre și proteine, alimentele ultraprocesate predispun la obezitate și alte probleme metabolice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 378
Bibliografie
Eating more ultra-processed foods associated with increased risk of dementia, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220727163045.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimente afumate mai puțin nocive, cu un ajutor nebănuit
  • Medicația anticolinergică și riscul de demență la vârstnici
  • Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum