Rolul vitaminei D în riscul de a dezvolta afecțiuni metabolice
![Rolul vitaminei D în riscul de a dezvolta afecțiuni metabolice](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=44550.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Autorii explică faptul că, prin transplantarea celulelor stem hematopoietice ale unor produÈ™i de concepÈ›ie cu deficit de vitamină D unor È™oareci de laborator cărora li s-au administrat anterior suplimente de vitamină D, rozătoarele au dobândit rezistență la insulină. Acest experiment a fost realizat prin hrănirea diferită a celor două grupuri de animale cu patru săptămâni anterior apariÈ›iei sarcinilor, astfel că grupul de la care s-au prelevat celulele a primit o dietă săracă în această vitamină, iar cel căruia i s-au transplantat acestea a primit suplimente.
Ulterior, la opt săptămâni de la transplant, 90% din celulele sanguine ale È™oarecilor primitori de celule stem au fost înlocuite, iar la o lună, 98% din celulele imunitare din fracÈ›ia vasculară epididimală. Prin intermediul testelor de rezistență la insulină, hiperglicemie È™i intoleranță la glucoză, specialiÈ™tii au analizat modificările ce au apărut în organismul È™oarecilor din cel de-al doilea grup.
Astfel s-a observat apariÈ›ia unei rezistenÈ›e periferice la insulină, în condiÈ›iile unei glicemii normale, principalul È›esut afectat în acest sens fiind È›esutul adipos perigonadic, ce conÈ›inea în proporÈ›ie de 99% macrofage M1 pro-inflamatorii provenite de la donatori. De asemenea, a fost identificată È™i o reglare negativă a 657 de gene È™i una pozitivă a 391 de gene din măduva osoasă hematogenă a acestor rozătoare, căile activate cel mai semnificativ fiind Jumonji È™i Jarid2.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat È™i 30 de femei însărcinate È™i copiii acestora în vederea observării posibilelor modificări patologice cauzate de deficitul de vitamină D, iar rezultatele au sugerat o proporÈ›ie de două treimi dintre aceÈ™tia ca prezentând avitaminoze, acestea manifestându-se în mod negativ È™i asupra greutății acestora la naÈ™tere.
Autorii concluzionează subliniind necesitatea programelor de screening È™i tratament a deficitului fetal de vitamină D, întrucât astfel este redus semnificativ riscul ca aceÈ™tia să dezvolte afecÈ›iuni metabolice sau cardiovasculare de-a lungul vieÈ›ii.
sursa: News Medical
foto: urbans/Shutterstock.com
Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 360
Bibliografie
Understanding the developmental link: vitamin D's role in metabolic disease riskhttps://www.news-medical.net/news/20230614/Understanding-the-developmental-link-vitamin-Ds-role-in-metabolic-disease-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modificările dietei pot fi o strategie potențială împotriva COVID-19: dietă mediteraneană, recomandată de cercetători
- Ce rol joaca microbiomul intestinal și cel bacterian intestinal în sănătatea umană?
- Dieta Mediteraneeană îmbunătățește profilul metabolic și performanța cognitivă?
- De ce pentru unii oameni cafeaua are un gust mai amar decât pentru alții? (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Confuzie tratament hipovitaminoza D
- Vitamina D3: cand, cat si de ce.
- Vigantoul si vit. D, un mare pericol pentru copii nostrii
- Lipsa vitamina D
- Vitamina D3 in homeopatie
- Vitamina D si calculii renali
- Hipovitaminoza D
- E bun Detrical?