E normal să scapi urină?
Autor: Teodorescu Mihai
Pierderile de urină (incontinența urinară) reprezintă o problemă frecventă, atât în rândul femeilor, cât și a bărbaților, care poate provoca neplăceri semnificative. Deși în general nu semnalează probleme grave de sănătate, pierderile de urină pot afecta calitatea vieții și pot crește riscul apariției unor tulburări de sănătate mintală. Frecventă în special în rândul persoanelor vârstnice, incontinența urinară nu este o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire. În prezent există multiple opțiuni de tratament disponibile care pot ajuta persoanele afectate să trăiască o viață activă și sănătoasă. (1, 2)
Ce este incontinența urinară?
Incontinența urinară se referă la incapacitatea de a controla eliminarea urinei în mod voluntar, care poate varia de la pierderi minore de urină până la golirea completă a vezicii urinare în mod involuntar. Există diferite tipuri de incontinență urinară, inclusiv incontinența de stres, incontinența de urgență și incontinența mixtă, care implică o combinație a celor două. (2, 3)
Este normal să scapi urină?
În mod normal, vezica urinară poate stoca până la 500-700 ml de urină, până la momentul în care apare senzația imperioasă de urinare. În astfel de cazuri, atunci când capacitatea vezicii este depășită, poată să apară pierderi de urină, deoarece sistemul muscular și de control al vezicii nu mai pot menține în mod eficient urina în interiorul acesteia. De asemenea, există alte circumstanțe în care scăparea de urină poate fi considerată normală.
Este normal să scapi urină la vârste fragede?
Capacitatea de a vă ține urina și de a urina este un proces complex ce implică coordonarea musculaturii, a semnalelor nervoase și a hormonilor. Reglată de creier și măduva spinării, dezvoltarea controlului vezicii urinare este un proces care necesită maturizarea sistemului nervos și muscular. Încă dinainte de naștere, vezica urinară a fătului este capabilă să stocheze urină. La naștere, vezica urinară are o capacitate foarte redusă și nu poate reține multă urină. Pe măsură ce copilul crește, vezica urinară se dezvoltă și poate stoca o cantitate mai mare de urină. Copiii mici pot avea dificultăți în controlul vezicii urinare până când dezvoltă abilitățile necesare, lucru care se întâmplă, în general, în jurul vârstei de 3 ani. În acest caz, pierderile involuntare de urină pot fi considerate normale și de obicei se rezolvă pe măsură ce copilul învață să-și controleze vezica urinară. (1, 2, 3, 6)
Este normal să scapi urină în timpul sarcinii?
Femeile însărcinate pot experimenta scăpări minore de urină, mai ales în ultimele etape ale sarcinii, datorită presiunii exercitate asupra vezicii urinare de către făt. În ultimul trimestru de sarcină, pierderile involuntare de urină sunt în general considerate normale. În cazul în care incontinența urinară nu dispare după naștere, este necesară consultarea medicului. Un studiu publicat în jurnalul Health and Quality of Life Outcomes, ce a implicat peste 1.200 de femei, arată că prevalența incontinenței urinare în timpul sarcinii depășește 50%, cei mai importanți factori de risc fiind incontinența urinară înainte de sarcină, istoricul nașterilor vaginale, consumul de cafea și un istoric al infecțiilor tractului urinar negativ. Deși studiul arată că incontinența urinară a avut un impact semnificativ asupra calității vieții femeilor însărcinate, doar 14, 8% au căutat ajutor profesional pentru simptomele de incontinență urinară. (4, 5)
Este normal să scapi urină la vârste înaintate?
Oamenii în vârstă pot prezenta o scădere a tonusului muscular în zona pelviană, ceea ce poate duce la incontinență urinară. În aceste cazuri, scăparea de urină poate fi mai frecventă, dar nu neapărat anormală, dată fiind schimbarea fiziologică asociată cu îmbătrânirea. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, incontinența urinară nu este normală și poate fi un semn al unei afecțiuni sau al unei probleme de sănătate care necesită investigații și tratament adecvat. În general, la bărbații vârstnici incontinența urinară este cauzată de hiperplazia benignă de prostată, o afecțiune comună care beneficiază în prezent de tratament. (1, 2, 7)
Când este necesară vizita la medic?
Dacă pierderile de urină apar frecvent, persistă sau afectează activitățile zilnice, relațiile sociale, starea emoțională sau calitatea vieții în general, este important să se viziteze un medic specialist în urologie, pentru a identifica cauzele incontinenței urinare. De asemenea, vizita la medic este necesară în cazul apariției unor schimbări bruște în modelul obișnuit de urinare sau la apariția unor simptome suplimentare, cum ar fi prezența sângelui în urină, durerea sau arsura în timpul urinării. Evaluarea preventivă este recomandată persoanelor care prezintă factori de risc pentru incontinența urinară, cum ar fi nașteri multiple, vârsta înaintată, obezitatea, intervenții chirurgicale pelviene anterioare sau afecțiuni medicale preexistente. (1, 3, 7, 8)
Ce afecțiuni poate sugera pierderea de urină?
Pierderea de urină (incontinența urinară) poate fi asociată cu diverse afecțiuni ale organelor pelvine și ale sistemului urinar, cât și cu alte condiții de sănătate și factori de mediu sau stil de viață. Slăbiciunea mușchilor pelvieni, ce poate să apară temporar (în timpul sarcinii sau în timpul menopauzei) sau odată cu înaintarea în vârstă, constituie o importantă cauză a pierderilor involuntare de urină. De asemenea, infecțiile tractului urinar, tulburările neurologice, tulburările prostatei sau ale vezicii urinare, prolapsul organelor pelvine, cât și unele medicamente (precum diureticele), predispun la incontinență urinară. (1, 2, 7)
Concluzie
În general, pierderile de urină nu sunt considerate normale, deoarece pot fi un semn al unei afecțiuni a vezicii sau a sistemului urinar. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, cum ar fi în cazul copiilor mici, femeilor însărcinate sau persoanelor în vârstă, scăparea de urină poate fi temporară și justificată. În cazul în care scăpările de urină devin frecvente, persistente sau afectează semnificativ viața de zi cu zi, este recomandat să se solicite sprijin medical de specialitate. Vizita la medic este esențială nu doar pentru a obține un diagnostic corect, ci și pentru a exclude orice afecțiune mai gravă care poate necesita intervenții medicale urgente. În plus, medicul poate oferi consiliere și opțiuni de tratament personalizate, adaptate la nevoile individuale ale pacientului.
(2) Urinary Incontinence, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17596-urinary-incontinence
(3) How does the urinary system work? link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279384
(4) Urinary incontinence in pregnant women and its impact on health-related quality of life, link: https://hqlo.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12955-022-01920-2
(5) Urinary incontinence in pregnancy, link: https://www2.hse.ie/conditions/urinary-incontinence-pregnancy
(6) Urinary Incontinence in Children, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/urinary-incontinence/urinary-incontinence-in-children
(7) Urinary Incontinence in Older Adults, link: https://www.nia.nih.gov/health/urinary-incontinence-older-adults
(8) Urge Incontinence, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22161-urge-incontinence
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Probleme la urinare
- Incontinenta urinara batrani
- Incontinenta urinara: pierd urina nu doar la tuse si stranut...
- Incontinenta urinara la adolescent
- Incontinenta urinara batran, am nevoie de un sfat
- Durere rinichi, incontinenta urinara
- Incontinenta urinara grava
- Incontinenta urinara
- Prolaps uterin si incontinenta urinara
- Ajutor va rog ! De mica mă știu cu incontinenta urinara