Durere de fese (când stau pe scaun)

©

Autor:

Durere de fese (când stau pe scaun)

Durerea de fese apărută în poziția șezând, atunci când stăm pe scaun sau pe alte suprafețe semi-dure, precum pat, poate avea o multitudine de cauze, de la leziuni minore până la afecțiuni de o severitate ridicată. Sciatica, sindromul piriformis sau coccidinia sunt doar câteva dintre cauzele potențiale, care impun un tratament de specialitate. Majoritatea persoanelor ce resimt durere de fese când stau pe scaun se plâng inclusiv de o durere de șold sau de iradierea durerii inițiale către membrele inferioare. (1, 2)

Experimentarea durerii la nivelul feselor poate îngreuna desfășurarea activităților zilnice, deoarece face imposibilă șederea confortabilă. În cazul persoanelor care lucrează la birou, stând pe scaun, o durere de fese, chiar și de scurtă durată, reprezintă o problemă serioasă. Caracteristicile comune ale durerii de fese pot include disconfort la ședere sau mers, durere ce iradiază către coapse, amorțeală sau slăbiciune a membrelor inferioare. (1, 2, 3)

Cauzele durerilor de fese includ o serie de afecțiuni cu manifestări temporare, dar și condiții medicale cu consecințe pe termen lung. Principalele cauze pentru durerea de fese sunt:

Loviturile la nivelul feselor

Vânătăile sau hematoamele, apărute în urma unor traumatisme fizice, precum un accident sau o agresiune fizică, reprezintă cauze frecvente ale durerii de fese. Vânătăile descriu orice pete decolorate care pot apărea pe pielea unei persoane după lezarea capilarelor, venele de sânge situate la suprafața pielii. Vânătăile pot fi ușor de identificat, deoarece pielea din regiunea afectată își va modifica culoarea, devenind violet, roșie sau uneori chiar neagră. Hematoamele, deși apar în mod similar cu vânătăile, pot avea consecințe mai severe decât vânătăile. (1, 2, 4)

sindromul piriform

Sindromul piriform este o tulburare neuromusculară care se dezvoltă în urma comprimării sau iritării de către mușchiul piriform a nervului sciatic. Mușchiul piriform, important în mișcarea corpului, este situat în regiunea feselor, în apropierea vârfului articulației șoldului, fiind unul dintre cei trei mușchi ce compun grupul posterior de mușchi ai centurii pelviene. (1, 5)

Leziunile sau utilizarea excesivă a musculaturii pelvine pot inflama mușchiul piriformis până în punctul în care inflamația sau spasmul muscular rezultat pot prinde nervul sciatic între osul pelvian și mușchi. Simptomele sindromului piriform pot include dureri de fese, bazin, cap sau șold, dar și amorțeală în membrele inferioare. Diagnosticul se pune în urma examinării fizice, uneori fiind necesar inclusiv un examen de imagistică. Tratamentul implică odihnă, fizioterapie administrarea de medicamente antiinflamatoare fizioterapie și, în cazuri rare, intervenții chirurgicale. (1, 3, 5)

Coccidinia

Coccidinia reprezintă inflamația coccisului, osul situat în porțiunea inferioară a coloanei vertebrale, lângă osul sacral, ce se manifestă prin dureri la nivelul osului. Declanșată de presiunea exercitată asupra coccisului, durerea osului coccigian iradiază în zona feselor și porțiunii posterioare a coapselor, iar simptomele se îmbunătățesc doar în poziția în picioare sau în timpul mersului. Cauzele frecvente ale coccidiniei includ o vătămare sau un accident, postura slabă în poziția așezat sau o greutate anormală. Coccidinia poate îngreuna desfășurarea activităților zilnice, precum condusul sau statul pe scaun la birou. (3, 6)

Tratamentul împotriva coccidiniei presupune administrarea de medicamente analgezice, pentru reducerea durerilor, administrarea de antiinflamatoare, pentru reducerea inflamației, utilizarea unei perne moi la statul pe scaun sau intervenție chirurgicală, în cazuri extreme. În majoritatea cazurilor însă, durerile de fese cauzate de inflamația coccisului cedează în decurs de câteva zile, fără a fi necesar un tratament. (3, 6)

Sciatica

Sciatica este un termen general care descrie orice durere de la nivelul coloanei vertebrale care iradiază către picioare. Cel mai frecvent, sciatica este determinată de un disc herniat care și-a părăsit poziția inițială și care presează pe o rădăcină nervoasă. Durerea de fese, ce se poate dezvolta brusc sau care poate evolua treptat, împreună cu durerea membrelor inferioare, cu caracteristici similare, reprezintă principalele simptome. În cazuri severe, pot apărea dificultăți la îndoirea genunchiului sau chiar dificultăți de mișcare a unuia sau ambelor membre. (3, 6, 7)

Tratamentul include administrarea de medicamente împotriva durerii și exerciții fizice de recuperare. În cazurile severe, medicul poate recomanda injecții cu corticosteroizi spinali și intervenții chirurgicale. (3, 7)

Alte cauze pentru durerea de fese când stai pe scaun:

  • artrita: durerea de fese poate indica o problemă în oricare dintre articulațiile sacroiliace, coloana lombară sau mușchii pelvisului, fiind inclusiv un potențial simptom al artritei;
  • chist pilonidal: reprezintă un săculeț ce conține bucăți de păr și piele, ce se poate forma între fese și care se manifestă prin durere - netratat, chistul se poate infecta, transformându-se într-un abces pilonidal, ce conține inclusiv puroi și care necesită tratament cu antibiotice;
  • bursită: cauzată de inflamarea bursei ischiale, localizată la nivelul feselor, afecțiunea se manifestă prin durere în poziția culcat, care tinde să iradieze în spatele coapsei;
  • boala degenerativă a discului: sintagmă folosită pentru a descrie modificările produse la nivelul discurilor intervertebrale apărute odată cu înaintarea în vârstă - degenerarea discurilor din spatele inferior poate provoca dureri la nivelul feselor și coapselor. (1, 3, 8, 9)


Ce puteți face pentru a trata durerea de fese când stai pe scaun?

Pentru a trata sau ameliora durerea de la nivelul feselor, este necesară consultarea medicului. În funcție de intensitatea durerilor și de recomandările medicului de familie, poate fi nevoie de consult reumatologic sau ortopedic. Înainte de a ajunge la medic, durerile pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor analgezice sau antiinflamatoare eliberate fără prescripție medicală. De asemenea, în cazul durerilor care cresc în intensitate la așezarea pe scaun sau alte suprafețe, se recomandă rămânerea în poziție ortostatică (în picioare) pentru mai mult timp și evitarea poziției culcat. Remediile la domiciliu pot include, de asemenea, aplicarea de gheață sau căldură pe fese, pentru a reduce umflaturile și durerea. (2, 6)

Cum este diagnosticată cauza dureri de fese?

Diagnosticul poate fi pus exclusiv de către un medic specialist, în urma unui examen fizic și doar după evaluarea istoricului medical. În unele cazuri, medicul poate solicita o radiografie sau o scanare RMN sau CT. În cazurile evidente, în care pacientul se plânge că a suferit o leziune, nu vor fi necesare teste suplimentare. (2, 6)


Data actualizare: 05-08-2021 | creare: 05-08-2021 | Vizite: 21692
Bibliografie
(1) Buttock Pain: Symptoms & Signs, https://www.medicinenet.com/buttock_pain/symptoms.htm
(2) What’s Causing This Pain in My Buttocks? https://www.healthline.com/health/pain-in-buttocks
(3) What Causes Butt Pain? Your Symptoms Explained, https://www.buoyhealth.com/learn/butt-pain
(4) How Do You Tell if a Bruise Is a Hematoma? https://www.medicinenet.com/hematoma_vs_bruise/article.htm
(5) Ask Dr. Rob about piriformis syndrome, https://www.health.harvard.edu/back-pain/ask-dr-rob-about-piriformis-syndrome
(6) What causes buttock pain when sitting? https://www.medicalnewstoday.com/articles/pain-in-bottom-when-sitting
(7) Sciatica, https://www.buoyhealth.com/learn/sciatica
(8) Buttock Pain: Is Arthritis Causing It? https://creakyjoints.org/symptoms/buttock-pain-arthritis
(9) What's to know about pilonidal cysts? https://www.medicalnewstoday.com/articles/317996
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum