Manifestările intoxicației cu cafeină și ce cantitate de cafea devine periculoasă

Manifestările intoxicației cu cafeină și ce cantitate de cafea devine periculoasă

©

Autor:

Manifestările intoxicației cu cafeină și ce cantitate de cafea devine periculoasă

Cafeina, denumită È™i cofeină, este un stimulent al sistemului nervos ce se regăseÈ™te într-o gamă largă de produse, precum cafea, ceai, cacao sau băuturi energizante. Consumată cu moderaÈ›ie, cafeina are efecte benefice asupra organismului, îmbunătățind circulaÈ›ia sanguină, capacitatea de concentrare, memoria È™i starea de spirit. De asemenea, consumul de cafeină ar putea reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer, cât È™i pentru demență sau diabet de tip 2, sugerează o serie de studii. (1, 2, 3, 4)

Efectele cofeinei asupra organismului sunt unele de scurtă durată, în special asupra sistemului cardiorespirator. Consumul de cofeină în cantități moderate determină accelerarea ritmului cardiac pe durată scurtă, fără riscuri pentru sănătate pentru majoritatea persoanelor. Un consum exagerat de cofeină, în schimb, poate avea un efect dăunător asupra organismului, în mod deosebit pentru persoanele cu un ritm cardiac crescut. (1, 2, 3)

Supradozajul letal cu cofeină la adulÈ›i este rar, iar atunci când se întâmplă, majoritatea cazurilor sunt determinate de consumul intenÈ›ionat de medicamente sau suplimente cu cofeină. Conform estimărilor, ar fi nevoie de consumul a peste 100 de cutii de băuturi energizante cu cofeină pentru ca un adult sănătos să îÈ™i piardă viaÈ›a. În cazul unui consum exagerat de băuturi cu cofeină, precum cafea sau energizante, vărsăturile ar împiedica însă supradozajul. (1, 2)

În cazul copiilor, ingestia accidentală de cofeină este mult mai gravă, deoarece toleranÈ›a organismului acestora la cafeină este mai mică. Dintre toate băuturile cofeinizate, energizante prezintă cea mai mare toxicitate, riscul de supradozaj cu alt tip de băuturi, precum cafea sau ceai negru, fiind unele reduse, chiar È™i pentru copii.

Ce cantitate de cafea devine periculoasă pentru organism?

Pentru adulÈ›ii sănătoÈ™i, AdministraÈ›ia pentru Alimente È™i Medicamente din SUA (FDA) a clasificat ca fiind asociat cu efecte negative consumul a peste 400 de miligrame pe zi, echivalentul a aproximativ patru sau cinci căni de cafea sau a două cutii de băuturi energizante. Există, însă, o mare variaÈ›ie în ceea ce priveÈ™te ce cantitate de cafea devine periculoasă pentru fiecare individ în parte. Anumite afecÈ›iuni, precum È™i vârsta sau sexul, pot diminua sau pot creÈ™te sensibilitatea la cofeină. (1, 2, 5)

FDA estimează că efectele toxice, precum convulsiile, pot fi observate în urma unui consum de aproximativ 1.200 miligrame de cofeină în mai puÈ›in de 24 ore. O astfel de cantitate este considerată toxică pentru organism, iar consecinÈ›ele asupra sănătății pot fi unele severe. (5, 6)

Care sunt manifestările intoxicației cu cafeină?

Consumul a mai mult de patru cești de cafea poate duce la apariția durerilor de cap, a problemelor de somn, dar și la creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Alte simptome comune ale intoxicației cu cafeină includ:

  • nervozitate È™i tremurături;
  • ameÅ£eală;
  • deshidratare;
  • iritabilitate;
  • arsuri gastrice;
  • diaree È™i greață;
  • pierderi involuntare de urină. (1, 2)


Persoanele cu o sensibilitate crescută la cofeină, precum femeile gravide sau cele care alăptează, persoanele cu un ritm cardiac crescut, copii sau adolescenÈ›ii, pot să se confrunte cu simptomele intoxicaÈ›iei cu cofeină chiar È™i în urma consumului unei cantități mai mici de cofeină, de peste 200 miligrame. (1, 2, 6)

Efectele secundare ale intoxicaÈ›iei cu cofeină pot fi însă unele mult mai profunde, mergând de la convulsii până la vasoconstricÈ›ie cerebrală È™i coronariană. Cofeina poate stimula eliberarea de catecolamine, în special noradrenalină, ducând la tahicardie, vasodilataÈ›ie periferică sau hipotensiune arterială. Cofeina poate, de asemenea, să crească excreÈ›ia de renină, ceea ce duce la hipertensiune arterială, retenÈ›ie de sodiu È™i retenÈ›ie de apă. (1, 3)


Data actualizare: 06-09-2021 | creare: 06-09-2021 | Vizite: 1139
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Excesul de cafea - amarnic pentru sănătatea creierului
  • Un consum ridicat de cafea la vârste înaintate poate avea un impact negativ asupra funcÈ›iei renale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum