Substanţe toxice în alimente - precauţii, riscuri, recomandări

În ceea ce priveÈ™te alimentaÈ›ia, cei mai importanÈ›i factori care amenință buna funcÈ›ionare a organismului sunt reprezentaÈ›i de: o dietă dezechilibrată ce are drept rezultat obezitatea sau deficitul vitaminic, consumul excesiv de alimente procesate, contaminarea bacteriană È™i prezenÈ›a compuÈ™ilor toxici.
CompuÈ™ii toxici, a căror prezență este absolut întâmplătoare È™i neintenÈ›ionată în compoziÈ›ia alimentelor, sunt nocivi pentru organism È™i pot fi grupaÈ›i în 3 categorii:
- 1. Toxine naturale
- 2. Contaminanți de mediu
- 3. CompuÈ™i rezultaÈ›i în urma procesării alimentelor. (1, 2)
1. Toxinele naturale
Toxinele naturale reprezintă compuÈ™i chimici care sunt produÈ™i de organismele vii în mod natural. Acestea nu sunt nocive pentru organismele producătoare, dar pot fi dăunătoare pentru alte specii, inclusiv pentru oameni. În prezent, sunt cunoscute numeroase toxine naturale dăunătoare omului, acestea putând fi diferenÈ›iate prin structură, funcÈ›ie biologică È™i toxicitate. (3)
a. Micotoxine
Micotoxinele reprezintă compuÈ™i toxici produÈ™i de diferite tipuri de fungi. Expunerea la micotoxine are loc adesea prin consumul de alimente contaminate È™i poate avea drept consecinÈ›e apariÈ›ia unor reacÈ›ii blânde precum tulburări gastrointestinale sau reacÈ›ii severe care includ comă È™i moarte. Cele mai comune È™i dăunătoare micotoxine includ:
- Aflatoxinele;
- Ocratoxina A;
- Toxinele produse de specia Fusarium. (4, 5)
b. Alcaloizi pirolizidinici
Alcaloizii pirolizidinici reprezintă toxine naturale produse de plante, principalele specii aparÈ›inând familiilor:
- Boraginaceae
- Asteraceae
- Fabaceae.
Efectele ingerării acestor toxine pot fi extrem de dăunătoare prin capacitatea acestora de a deteriora materialul genetic (ADN) cu inducerea unor procese oncogene. (3)
c. Lectine
Fitohemaglutinina (PHA) reprezintă o lectină întâlnită în fasolea crudă sau insuficient preparată. Cea mai mare concentraÈ›ie se găseÈ™te în compoziÈ›ia boabelor. În fasolea conservată, nivelul de lectine este nesemnificativ, însă consumul de fasole crudă (niveluri ridicate de PHA) poate determina următoarea simptomatologie:
- greață;
- vărsături severe;
- diaree.
Fitohemaglutinina poate fi distrusă prin înmuierea boabelor de fasole timp de minimum 5 ore, urmată de fierberea energică a acestora în apă proaspătă timp de cel puÈ›in 30 de minute. (3, 4)
d. Grayanotoxine
Grayatoxinele reprezintă neurotoxine care pot fi prezente în compoziÈ›ia mierii, dacă albinele colectează nectarul de la plantele producătoare (ex. : dafinul de munte). Consumul de miere cu o cantitate mare din aceste toxine este foarte rar, dar poate determina simptome neplăcute precum: greață, vărsături È™i ameÈ›eli. (4)
e. Hipoglicina A
Hipoglicina A este o toxină naturală, termostabilă, întâlnită în coaja È™i seminÈ›ele unui fruct tropical denumit ackee. Nivelul din hipoglicină A din ackee se reduce considerabil prin recoltarea È™i prepararea corespunzătoare a acestuia, însă, în lipsa acestor măsuri, pot să apară simptome precum: vărsături, comă È™i chiar deces. (4)
f. Amigdalina
Amigdalina este un compus chimic prezent în sâmburii unor fructe precum: caise, piersici, mere, prune. Consumul accidental de sâmburi nu este dăunător, în schimb ingerarea unor cantități mari de amigdalină poate fi problematică, întrucât aceasta este metabolizată la nivel intestinal È™i transformată în cianură putând provoca intoxicaÈ›ii cu cianură. (4)
g. Cumarina
Cumarina este un compus toxic prezent în scorÈ›iÈ™oara din magazinele alimentare. La doze mari, acest compus a fost asociat cu apariÈ›ia de leziuni hepatice È™i creÈ™terea riscului de cancer, astfel încât se recomandă evitarea consumului zilnic de scorÈ›iÈ™oară. (6)
h. Solanine și caconine
Plantele din familia Solanaceae (roÈ™ii, cartofi, vinete) conÈ›in glicoalcaloizi cunoscuÈ›i sub denumirea de solanine È™i caconine. AceÈ™ti glicoalcaloizi sunt compuÈ™i toxici produÈ™i de plante drept răspuns la stresul determinat de vătămări, radiaÈ›ii UV, microorganisme È™i invazia insectelor dăunătoare, iar concentrarea acestora are loc în germenii de cartofi È™i în părÈ›ile verzi ale acestor legume, inclusiv în roÈ™iile verzi. Păstrarea cartofilor în condiÈ›ii de răcoare, întuneric È™i în absenÈ›a umidității, precum È™i evitarea consumului părÈ›ilor verzi È™i încolÈ›ite sunt măsuri ce pot înlătura posibilitatea apariÈ›iei unor simptome neplăcute. (3)
Cum pot reduce riscul de expunere la toxine naturale?
Toxinele naturale pot fi prezente într-o multitudine de plante È™i alimente, însă o dietă sănătoasă È™i echilibrată reduce la minimum posibilitatea instalării unei toxicități acute sau cronice. De asemenea, se recomandă:
- evitarea consumului de alimente cu aspect neplăcut (deteriorate, decolorate, strivite, cu urme de mucegai);
- evitarea oricărui aliment cu gust sau miros neplăcut;
- evitarea consumului de ciuperci sălbatice, fără a fi siguri de proveniența acestora;
- evitarea consumului de fasole crudă sau insuficient preparată;
- prepararea corespunzătoare a alimentelor cunoscute pentru substanțele cu potențial toxic din compoziția lor. (3)
2. Contaminanți de mediu
ContaminanÈ›ii de mediu reprezintă substanÈ›e eliberate în sol, apă sau aer, de cele mai multe ori, în urma activităților industriale sau agricole, care pot interfera cu hrana oamenilor È™i a animalelor. ContaminanÈ›ii de mediu includ:
a. Substanțe ignifuge bromurate
SubstanÈ›ele ignifuge bromurate sunt utilizate în industrie pentru a atenua proprietățile inflamabile ale diferitelor tipuri de produse precum: materiale plastice, textile, echipamente electrice/electrocasnice. DeÈ™i, utilizarea substanÈ›elor ignifuge bromurate este interzisă sau restricÈ›ionată în Uniunea Europeană, persistenÈ›a acestora în mediu creÈ™te riscul de contaminare a produselor alimentare, în special a celor de origine animală (peÈ™tele, carnea, laptele). Expunerea pe termen lung la aceste substanÈ›e prezintă o serie de efecte nocive asupra sistemului nervos, endocrin È™i imunitar. De asemenea, aceste substanÈ›e afectează funcÈ›ia de reproducere È™i cresc riscul de cancer. (7, 8)
b. Nitriți și nitrați
NitriÈ›ii È™i nitraÈ›ii sunt compuÈ™i adăugaÈ›i în mod frecvent atât în furajele pentru animale, cât È™i în compoziÈ›ia îngrășămintelor agricole. Acest lucru determină acumularea nitraÈ›ilor È™i nitriÈ›ilor la nivelul plantelor È™i animalelor, care în cele din urmă ajung să fie consumate de oameni. În organismul uman, nitraÈ›ii sunt inerÈ›i, însă nitriÈ›ii în cantități mari pot avea efecte dăunătoare, fiind asociaÈ›i cu creÈ™terea riscului de cancer la nivelul tractului digestiv. (10)
c. Metale
Metale precum plumbul, mercurul, cadmiul, arsenicul prezintă răspândire ubicuitară în mediu, fiind prezente în apă, aer È™i sol. Oamenii pot fi expuÈ™i accidental la aceste metale fie prin consumul de apă contaminată, fie prin ingerarea de alimente contaminate, iar acumularea progresivă a acestora în organism poate avea efecte nocive asupra sănătății. (9)
O situaÈ›ie destul de populară este intoxicaÈ›ia cu mercur în urma consumului de peÈ™te. PrezenÈ›a mercurului la nivelul lanÈ›ului trofic permite acumularea treptată a unor cantități ridicate de mercur în organismul speciilor prădătoare, consumate în cele din urmă de către oameni. Mercurul afectează în special sistemul nervos, iar expunerea la acesta este extrem de periculoasă mai ales în cazul femeilor însărcinate È™i a copiilor mici. S-a constatat că macroul È™i peÈ™tele-spadă au un conÈ›inut ridicat de mercur, în timp ce printre speciile cu un conÈ›inut de mercur se numără: somonul, heringul È™i peÈ™tele-pisică. (6)
3. CompuÈ™i rezultaÈ›i în urma procesării alimentelor
Procesarea termică a alimentelor are adesea drept rezultat formarea unor compuși cu potențial toxic pentru organismul uman. Dintre aceștia, cei mai importanți sunt:
a. Furanul
Furanul È™i derivaÈ›ii săi sunt compuÈ™i chimici care se formează în timpul prelucrării termice a alimentelor. Expunerea de lungă durată a consumatorilor la furanul È™i metilfuranii din alimente a fost asociată cu posibile leziuni hepatice. (11)
b. Acrilamida
Acrilamida este un compus care se formează prin prepararea la temperaturi ridicate (prăjire, coacere) a alimentelor de origine vegetală cu un conÈ›inut ridicat de amidon (de exemplu: cartofi sau cereale). Acrilamida se formează din zaharuri È™i aminoacizi în cadrul unui proces cunoscut sub denumirea de ReacÈ›ie Maillard. De asemenea, acrilamida este prezentă È™i în fumul de tutun È™i cafea. Studiile realizate pe animale de laborator au raportat că expunerea la doze mari de acrilamidă este asociată cu tulburări ale sistemului nervos È™i un risc crescut de cancer. Cu toate acestea, organismul uman metabolizează în mod diferit acrilamida, motiv pentru care sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a determina cu precizie efectele acrilamidei din alimentaÈ›ie asupra oamenilor. (12, 13, 14)
c. Hidrocarburi aromatice policiclice
Niveluri ridicate de hidrocarburi aromatice policiclice au fost identificate în carnea È™i peÈ™tele preparate pe grătar, iar apariÈ›ia acestora pare să fie asociată cu expunerea la fum a cărnii în timpul gătirii. Cercetătorii au descoperit că hidrocarburile aromatice policiclice sunt compuÈ™i toxici, fiind responsabili de creÈ™terea riscului de cancer de sân, de rinichi, de colon È™i de prostată. Din acest motiv, se recomandă utilizarea unor metode alternative de gătit precum fierberea. De asemenea, s-a constatat că reducerea la minimum a fumului în timpul preparării la grătar diminuează considerabil formarea hidrocarburilor aromatice policiclice. (6)
d. Grăsimile trans
Prăjirea în ulei de floarea-soarelui determină formarea de grăsimi trans, care se pot infiltra în alimentele astfel preparate, iar expunerea repetată la grăsimi trans favorizează apariÈ›ia inflamaÈ›iei È™i are efecte dăunătoare asupra sănătății sistemului cardiovascular. (6)
Concluzii și recomandări
În prezent, se cunosc numeroÈ™i compuÈ™i toxici care se pot afla în alimentaÈ›ia oamenilor, însă o dietă sănătoasă È™i echilibrată elimină practic riscul de toxicitate acută sau cronică. De asemenea, pentru a reduce cantitatea de compuÈ™i toxici din dietă, se recomandă evitarea pe cât posibil a consumului de alimente hiperprocesate.
În plus, este important de menÈ›ionat faptul că substanÈ›ele toxice din alimente pot fi dăunătoare doar în cazul unui aport ridicat È™i constant în timp, astfel încât nu este necesară renunÈ›area completă la alimentele preferate, consumul ocazional fiind mai mult decât permis.
2. Contaminanți chimici în alimente, link: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/chemical-contaminants-food-feed
3. Toxine naturale în hrană, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/natural-toxins-in-food
4. Toxine naturale în alimente, link: https://www.fda.gov/food/chemical-contaminants-pesticides/natural-toxins-food
5. Micotoxine, link: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/mycotoxins
6. 6 toxine din alimente care produc îngrijorare, link: https://www.healthline.com/nutrition/food-toxins-that-are-concerning
7. Substanțe ignifuge bromurate, link: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/brominated-flame-retardants
8. Dioxine și PCBs, link: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/dioxins-and-pcbs
9. Metale, link: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/metals-contaminants-food
10. Sunt dăunători nitriții și nitrații din hrană?, link: https://www.healthline.com/nutrition/are-nitrates-and-nitrites-harmful
11. Furan în alimente, link: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/furan-food-efsa-confirms-health-concerns
12. Contaminanți de procesare, link: https://www.fda.gov/food/chemical-contaminants-pesticides/process-contaminants-food
13. Acrilamida, link: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/acrylamide
14. Este acrilamida dăunătoare?, link: https://www.healthline.com/nutrition/acrylamide-in-coffee#harmfulness
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni