Efecte adverse vaccin

Efecte adverse vaccin

©

Autor:

Efecte adverse vaccin

Utilizate de-a lungul timpului în eradicarea unor boli mortale È™i în controlul epidemiilor globale, vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente în lupta împotriva bolilor infecÈ›ioase. În ciuda beneficiilor semnificative pe care le oferă, vaccinurile pot, în cazuri rare, să provoace o serie de reacÈ›ii adverse. În majoritatea cazurilor, însă, beneficiile oferite de vaccinuri pentru sănătatea publică sunt unele majore, care depășesc eventualele riscuri asociate. (1, 2)

Efecte adverse comune

Majoritatea efectelor secundare ale vaccinurilor sunt ușoare și temporare, fără a reprezenta o amenințare semnificativă pentru sănătate. Principalele efecte adverse vaccin se limitează la locul injecției, fiind reacții locale ușoare. Acestea includ:

  • înroÈ™irea sau umflarea uÈ™oară la locul injecÈ›iei;
  • uÈ™or disconfort sau sensibilitate la locul injecÈ›iei;
  • dureri de cap sau dureri musculare uÈ™oare.


De asemenea, în unele situaÈ›ii, efectele adverse pot fi unele sistemice, similare cu cele ale unei răceli, precum nas înfundat, creÈ™tere redusă a temperaturii corporale, uÈ™oară senzaÈ›ie de oboseală, strănut sau tuse uÈ™oară. ReacÈ›iile adverse minore indică faptul că sistemul imunitar reacÈ›ionează la vaccin È™i răspunde pentru a dezvolta o protecÈ›ie împotriva bolii respective. În aproape toate cazurile, efectele secundare sunt trecătoare. (1, 2, 3, 4, 7)

Efecte adverse rare

În unele cazuri, vaccinarea poate produce efecte secundare severe. De exemplu, anumite vaccinuri pot provoca o reacÈ›ie alergică severă, care indică faptul că sistemul imunitar reacÈ›ionează în mod exagerat È™i neadecvat la un anumit component al vaccinului. Astfel de reacÈ›ii alergice severe sunt însă extrem de rare, anual fiind raportate aproximativ 1-2 cazuri la fiecare un milion de doze administrate.

DeÈ™i în general sunt mai puÈ›in periculoase decât bolile pe care vaccinurile le previn, este important ca efectele adverse ale vaccinării să fie cunoscute, astfel încât alegerea unei persoane de a se vaccina să fie făcută în mod informat È™i conÈ™tient. (1, 3, 7)

Monitorizarea și siguranța vaccinurilor

Procesul de dezvoltare a vaccinurilor este unul riguros È™i impune respectarea unor standarde stricte de siguranță. Înainte de a fi aprobate pentru utilizare, vaccinurile sunt supuse unor teste clinice extinse, care implică mii sau chiar zeci de mii de participanÈ›i. Studiile clinice urmăresc atent siguranÈ›a È™i eficacitatea vaccinurilor.

După aprobare, monitorizarea continuă a vaccinurilor este efectuată de către autoritățile de reglementare È™i de sănătate publică, prin intermediul sistemelor de raportare a efectelor secundare. Aceste sisteme permit identificarea È™i evaluarea rapidă a oricăror probleme de siguranță care ar putea apărea după administrarea vaccinului. Orice problemă semnificativă este investigată în detaliu pentru a asigura siguranÈ›a continuă a vaccinurilor. În cazul apariÈ›iei oricăror probleme de siguranță, vaccinurile pot fi retrase de pe piață sau pot fi introduse restricÈ›ii È™i recomandări actualizate privind utilizarea lor. (1, 2)

De ce vaccinarea este sigură și importantă?

Vaccinurile sunt dezvoltate pentru a stimula sistemul imunitar al organismului în producerea de anticorpi È™i în dezvoltarea unei imunități împotriva anumitor boli. Prin vaccinare, ne protejăm împotriva bolilor infecÈ›ioase grave sau chiar fatale. Vaccinarea nu doar că ne protejează pe noi înÈ™ine, ci contribuie È™i la protejarea celorlalÈ›i membri ai comunității, în special a celor mai vulnerabili, cum ar fi nou-născuÈ›ii, persoanele în vârstă sau persoanele cu sistem imunitar slăbit, prin formarea „imunității de turmă”. Vaccinarea contribuie astfel la prevenirea răspândirii unor boli potenÈ›ial grave în comunități È™i la reducerea numărului de îmbolnăviri È™i decese asociate.

De-a lungul istoriei, vaccinarea a jucat un rol semnificativ în controlul È™i chiar eradicarea unor boli. De exemplu, vaccinarea a dus la eradicarea variolei È™i a contribuit la reducerea semnificativă a cazurilor de poliomielită sau de rujeolă în multe părÈ›i ale lumii. De asemenea, vaccinarea a încetinit răspândirea virusului SARS-CoV2 È™i a redus semnificativ numărul de decese. În consecință, deÈ™i pot exista efecte adverse vaccin, acestea sunt mult mai puÈ›in periculoase decât bolile pe care vaccinurile le previn. (1, 2, 4, 8)

Cine nu se poate vaccina?

Din cauza potenÈ›ialului ridicat de apariÈ›ie a efectelor adverse, există câteva grupuri de persoane care pot prezenta contraindicaÈ›ii sau restricÈ›ii în privinÈ›a vaccinării. RestricÈ›iile variază în funcÈ›ie de tipul de vaccin, fie din cauza lipsei de studii cu privire la potenÈ›iala eficacitate a vaccinului în anumite situaÈ›ii, fie din cauza eventualelor reacÈ›ii adverse observate la acele grupuri de persoane. În general, poate fi contraindicată vaccinarea persoanelor care:

  • prezintă alergii severe la componente ale vaccinului (unele vaccinuri pot conÈ›ine componente care pot provoca reacÈ›ii alergice severe la anumiÈ›i indivizi);
  • au un istoric de reacÈ›ii alergice severe la vaccinuri anterioare (dacă o persoană a avut o reacÈ›ie alergică severă sau anafilactică la un anumit vaccin în trecut, este posibil să se recomande administrarea ulterioară a acelui vaccin sau a vaccinurilor similare, care conÈ›in aceleaÈ™i componente);
  • au un sistem imunitar slăbit (persoanele cu sistem imunitar slăbit din cauza unor afecÈ›iuni medicale sau a tratamentelor imunosupresoare pot prezenta un risc crescut de complicaÈ›ii sau de o reacÈ›ie insuficientă la vaccinuri). (2, 5, 6)


De asemenea, anumite vaccinuri pot necesita precauÈ›ii speciale în cazul copiiilor mici È™i a femeilor însărcinate. DeÈ™i unele vaccinuri sunt considerate sigure în timpul sarcinii, există vaccinuri care pot prezenta un risc potenÈ›ial de efecte adverse, administrarea acestora fiind indicată doar dacă situaÈ›ia o impune, în cazul existenÈ›ei unui risc ridicat de contractare a infecÈ›iei combătută de vaccin. (5)


Data actualizare: 12-06-2023 | creare: 12-06-2023 | Vizite: 472
Bibliografie
(1) Vaccines and immunization: What is vaccination? https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/vaccines-and-immunization-what-is-vaccination
(2) Why vaccination is safe and important, https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/why-vaccination-is-safe-and-important
(3) Understanding Adverse Events and Side Effects, https://www.cdc.gov/vaccinesafety/ensuringsafety/sideeffects/index.html
(4) Vaccine Adverse Reactions: Separating Fact from Speculation, https://www.medsafe.govt.nz/profs/puarticles/vaccine.htm
(5) Vaccines: Who Should Avoid Them and Why, https://www.healthline.com/health/vaccinations/immunization-complications
(6) Who Should NOT Get Vaccinated with these Vaccines? https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/should-not-vacc.html
(7) Vaccine Side Effects and Adverse Events, https://historyofvaccines.org/getting-vaccinated/vaccine-faq/vaccine-side-effects-and-adverse-events
(8) 5 Reasons It Is Important for Adults to Get Vaccinated, https://www.cdc.gov/vaccines/adults/reasons-to-vaccinate.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum