Dovezi solide pentru asocierea alimentelor ultraprocesate cu peste 30 de efecte negative asupra sănătății

©

Autor:

Dovezi solide pentru asocierea alimentelor ultraprocesate cu peste 30 de efecte negative asupra sănătății
Studiul publicat în BMJ prezintă un corp consistent de dovezi a faptului că expunerea crescută la alimentele ultraprocesate este asociată cu un risc sporit pentru 32 de efecte negative asupra sănătății, inclusiv cancer, afecțiuni majore ale inimii și plămânilor, tulburări de sănătate mintală și deces prematur. Analiza subliniază pericolele dietelor bogate în alimente ultraprocesate pentru diverse sisteme ale organismului și accentuează necesitatea unor măsuri urgente care să vizeze reducerea expunerii la aceste produse și să înțeleagă mai bine mecanismele prin care acestea contribuie la deteriorarea stării de sănătate.
Alimentele ultraprocesate, care includ produse de panificație ambalate, băuturi carbogazoase, cereale zaharoase și produse gata de consum sau de încălzit, sunt supuse mai multor procese industriale și conțin adesea coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. Acestea tind să fie bogate în zaharuri adăugate, grăsimi și/sau sare, dar sărace în vitamine și fibre.

O revizuire a 45 de meta-analize distincte din 14 articole de revizuire a evidențiat asocierile dintre alimentele ultraprocesate și rezultate negative de sănătate, implicând aproape 10 milioane de participanți. Dovezile convingătoare au arătat că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc cu aproximativ 50% mai mare de deces legat de boli cardiovasculare, un risc cu 48-53% mai mare de anxietate și tulburări mintale comune, și un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2.

Dovezile au indicat, de asemenea, un risc cu 21% mai mare de deces din orice cauză, un risc cu 40-66% mai mare de deces legat de boli de inimă, obezitate, diabet de tip 2 și probleme de somn, și un risc cu 22% mai mare de depresie asociate cu un consum mai mare de alimente ultraprocesate.

Cercetătorii subliniază necesitatea unor acțiuni de sănătate publică urgente care să vizeze și să minimizeze consumul de alimente ultraprocesate pentru îmbunătățirea sănătății populației și sugerează implementarea unui cadru similar cu cel aplicat pentru tutun, promovând practici exemplare în controlul și reducerea ultraprocesării alimentelor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 04-03-2024 | creare: 04-03-2024 | Vizite: 517
Bibliografie
Consistent Evidence Links Ultra-Processed Food To Over 30 Damaging Health Outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20240229/Consistent-Evidence-Links-Ultra-Processed-Food-To-Over-30-Damaging-Health-Outcomes.aspx

Image by AlbanyColley on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
  • Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare
  • Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum