Revizuirea efectelor îndulcitorilor nenutritivi asupra microbiomului intestinal: studiile preclinice și clinice prezintă concluzii contradictorii

©

Autor:

Revizuirea efectelor îndulcitorilor nenutritivi asupra microbiomului intestinal: studiile preclinice și clinice prezintă concluzii contradictorii
Îndulcitorii nenutritivi, cum ar fi aspartamul, zaharina, acesulfam-K și sucraloza sunt adesea folosiți în alimente și băuturi pentru a le oferi un gust dulce, fără adăugarea de calorii. Totuși, există îngrijorări cu privire la efectele lor asupra microbiomului intestinal și potențialul de a afecta sănătatea umană. O revizuire recentă, publicată în jurnalul Nutrients, a evaluat efectele a patru îndulcitori nenutritivi asupra microbiomului intestinal.
Revizuirea a evaluat șase studii preclinice și patru studii clinice care au examinat efectul aspartamului, zaharinei, sucralozei și acesulfam-K asupra microbiomului intestinal la modele umane și animale. Unele studii au raportat disbioză asociată cu consumul de îndulcitori nenutritivi, în timp ce altele nu au raportat modificări semnificative în microbiomele intestinale sau fecale ale oamenilor și animalelor.

Unul dintre studii, efectuat pe modele de șobolani, a raportat că, atunci când este combinat cu o dietă bogată în grăsimi, consumul de aspartam a dus la un aport mai mic de calorii și o creștere în greutate, dar a scăzut eliminarea de glucoză stimulată de insulină și a crescut nivelul de glucoză a jeun (pe stomacul gol). În rândul oamenilor, consumul de aspartam sau acesulfam-K a afectat diversitatea microbiomului intestinal, fără ca efectele să fie unele foarte diferite între cele două tipuri de îndulcitori nenutritivi.

Revizuirea indică faptul că rezultatele studiilor care examinează impactul îndulcitorilor nenutritivi asupra microbiomului intestinal la modelele umane și animale au fost contradictorii. Prin urmare, indică autorii, este necesară o revizuire mai amplă a cercetărilor pentru a ajunge la o concluzie solidă cu privire la efectele îndulcitorilor nenutritivi asupra microbiomului intestinal.

Înțelegerea modului în care îndulcitorii nenutritivi afectează microbiomul poate ajuta la dezvoltarea unor strategii pentru menținerea unei microbiote sănătoase. De asemenea, cunoașterea efectelor negative ale îndulcitorilor nenutritivi asupra microbiomului poate duce la reglementarea mai strictă a utilizării acestora în alimente și băuturi.

sursa: News Medical
foto: cruspan / Shutterstock

Data actualizare: 20-04-2023 | creare: 20-04-2023 | Vizite: 200
Bibliografie
Are non-nutritive sweeteners harming your gut microbiota? link: https://www.news-medical.net/news/20230418/Are-non-nutritive-sweeteners-harming-your-gut-microbiota.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
  • Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
  • Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum