Dormi suficient de mult?
Somnul joacă un rol important pentru procesarea cognitivă, emoÈ›ională, precum È™i pentru consolidarea amintirilor trăite. Studiile realizate asupra importanÈ›ei orelor de somn, descriu faptul că somnul poate avea rol neuroprotector, ajutând la menÈ›inerea sănătății organismului.
Studiile au observat câteva modificări ale organismului date de tulburări ale duratei somnului:
- Risc de tulburări psihice
- Somn insuficient: risc de mortalitate crescută
- Somn prelungit: risc de demență
- Tulburări de somn predominante la populaÈ›ia în vârstă: asociate cu declin cognitiv È™i scăderea calității vieÈ›ii, precum È™i scăderea calității È™i cantității somnului
O durată a somnului sub 4 ore sau peste 10 ore este considerată a fi dăunătoare. Există, de asemenea, o corelaÈ›ie între durata somnului nocturn È™i biomarkerii lichidului cefalorahidian (LCR) cu depunere de amiloid la persoanele în vârstă.
S-a observat faptul că somnul redus este asociat cu o creÈ™tere cu 0,59% a volumului ventricular, la persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.
La adulÈ›ii de vârstă mijlocie ce au un somn insuficient, studiile arată că poate afecta microstructura substanÈ›ei albe. La momentul actual, o cauză a somnului insuficient poate fi din cauza atrofiei regiunilor creierului cauzate de vârstă.
Un studiu publicat în revista Nature Aging a utilizat o cohortă de aproximativ 498.277 de participanÈ›i de origine europeană, cu vârste cuprinse între 38 È™i 73 de ani. Date neuroimagistice au fost obÈ›inute doar de la 48.511 participanÈ›i, iar alÈ›i 156.884 de participanÈ›i au completat chestionarul online de urmărire a sănătății mintală (MHQ) timp de 6-8 săptămâni.
Durata somnului a fost măsurată pentru a putea analiza posibila asociere dintre evaluările de urmărire online a sănătății mintale și funcția cognitivă. Datele neuroimagistice au fost necesare pentru a analiza durata somnului cu structura creierului.
Pe parcursul acestui studiu s-au utilizat și chestionarului de sănătate a pacientului (PHQ) -4, precum și scorul de risc poligenic (PRS), pentru durata somnului.
S-a observat că există o asociere pozitivă între durata somnului insuficient È™i performanÈ›a cognitivă, precum:
- Suferința mintală
- Anxietatea
- Depresie
- Traumă
- Auto-vătămarea
- Experiențele psihotice
Rezultatele au arătat faptul că înaintarea în vârstă poate fi asociată cu scădere a volumului creierului È™i afectarea funcÈ›iilor cognitive, dar fără un impact asupra simptomelor de sănătate mintală.
Durata suboptimală de somn este corelată însă cu o funcÈ›ie cognitivă slabă, dar È™i cu simptome psihiatrice crescute în timp. Acest studiu demonstrează importanÈ›a somnului pentru sănătatea individuală.
sursa: News Medical
foto: amenic181 / Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Estimarea nivelului de expunere la microplastic de-a lungul vieții
- Capacitatea plantelor de a îmbunătății calitatea aerului este una limitată
- Evoluția a determinat dezvoltarea unei protecții îmbunătățite a oamenilor moderni împotriva stresului oxidativ
- Cât de dăunători sunt pantofii cu toc pentru sănătate?
- Tulburarile de somn in legatura cu respiratia
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Cosmarul
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Apneea nocturnă
- Sindromul picioarelor nelinistite si tulburarea de somn
- Nu pot dormi noaptea
- Am zumzete in cap când vreau sa adorm și trasar foarte tare.
- De ce adorm greu, dorm puțin și spre dimineață?Vreau sa dorm și eu normal
- Treziri nocturne dese
- Exista si contraindicatii?
- Nu pot sa dorm. Somnul meu nu este unul profund, e pe reprize.
- Cum pot sa mă tratez - tulburări ale somnului, sete foarte tare