Nivelurile crescute de omega-3 din organism, asociate cu o speranță de viață mai mare

Nivelurile crescute de omega-3 din organism, asociate cu o speranță de viață mai mare

©

Autor:

Nivelurile crescute de omega-3 din organism, asociate cu o speranță de viață mai mare
Un nivel mai crescut de acizi graÈ™i omega-3 în organism poate creÈ™te semnificativ speranÈ›a de viață, arată un studiu al cercetătorilor spanioli. O creÈ™tere procentuală minoră (de doar 1%) a substanÈ›ei în sânge, este asociată cu o modificare a riscului de mortalitate, similar cu cea obÈ›inută în urma renunțării la fumat.
Cercetătorii au folosit date dintr-un studiu pe termen lung, care monitorizează locuitorii oraÈ™ului Framingham din 1971 până în prezent È™i au concluzionat că „nivelurile mai ridicate de acizi graÈ™i omega-3 în sânge, un rezultat al includerii periodice a peÈ™tilor grasi în dietă, creÈ™te speranÈ›a de viață cu aproape cinci ani”. Studiul a analizat date privind nivelurile de acizi graÈ™i din sânge de la aproximativ 2.250 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Scopul a fost de a valida care acizi graÈ™i funcÈ›ionează ca predictori buni ai mortalității, dincolo de factorii deja cunoscuÈ›i. Rezultatele indică faptul că patru tipuri de acizi graÈ™i, inclusiv omega-3, îndeplinesc acest rol.

Nivelurile acizilor graÈ™i omega-3 din sânge sunt un predictor la fel de bun al mortalității din orice cauză ca fumatul. Medicul Aleix Sala-Vila, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare al Spitalului del Mar din Barcelona, a declarat: „Fumatul obiÈ™nuit îÈ›i ia 4,7 ani de la speranÈ›a de viață, la fel cum câÈ™tigi dacă ai un nivel ridicat de acizi omega-3 în sânge”.

Rezultatele studiului pot contribui la personalizarea dietelor alimentare, pe baza concentraÈ›iilor sanguine ale diferitelor tipuri de acizi graÈ™i. „Ceea ce am găsit nu este nesemnificativ. ÎntăreÈ™te ideea că micile modificări ale dietei în direcÈ›ia corectă pot avea un efect mult mai puternic decât credem È™i nu este niciodată prea târziu sau prea devreme pentru a face aceste modificări”, remarcă Sala-Vila.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-08-2021 | creare: 04-08-2021 | Vizite: 391
Bibliografie
Higher levels of omega-3 acids in the blood increases life expectancy by almost five years, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210722113004.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriÈ›ionale ale peÈ™telui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi graÈ™i Omega-3 È™i vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum