Somnul poate fi de vină atunci când adolescenții își pierd plăcerea de a trăi

©

Autor:

Somnul poate fi de vină atunci când adolescenții își pierd plăcerea de a trăi

Un studiu publicat recent arată urmărirea ecranelor înainte de culcare, precum și schimbările rutinei de culcare apărute pe fondul pandemiei cu noul coronavirus afectează negativ adolescenții.
Lipsa somnului odihnitor poate duce, potrivit cercetătorilor, la o stare de spirit proastă, anxietate, nervozitate, anhedonie (lipsa plăcerii) precum și un risc mai mare de depresie. (1)

O echipă de cercetători de pe toate continentele a ajuns la concluzia că lipsa somnului este responsabilă pentru o creștere de 55% a unei stări de spirit proaste. Mai mult, un somn neodihnitor este asociat cu un risc de până la 83% mai mare de nervozitate, 62% mai mare de stare depresivă și cu 41% mai mare de anxietate. În fine, un somn dezordonat în adolescență poate duce la alte probleme de somn atunci când tânărul devine adult. (2)

Pentru a reduce din aceste efecte, oamenii de știință propun o serie de măsuri pentru a corecta somnul adolescenților. Poate cea mai importantă este menținerea unei rutine a somnului; culcarea și trezirea la aceeași oră sunt vitale pentru un somn sănătos. Mai apoi, este recomandat ca părinții să monitorizeze folosirea telefoanelor inteligente sau a tabletelor și să se evite folosirea cu minimum o oră înainte de culcare. În fine, programul de acasă este foarte important pentru a se evita ca responsabilitățile școlare să afecteze rutina de somn.

Sursa: ScienceDaily


Data actualizare: 11-05-2020 | creare: 11-05-2020 | Vizite: 920
Bibliografie
1. 'Loss of pleasure' found in teen sleep study, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200505093127.htm
2. The relationship between sleep duration and mood in adolescents: A systematic review and meta-analysis, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S108707922030054X
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îmbunătățirea calității somnului în rândul adolescenților
  • Somnul slab, asociat cu un risc crescut de depresie la adolescenți
  • Somnul insuficient la adolescenți, asociat cu comportamente riscante și o slabă sănătate mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum