Diferența dintre somnul ușor și somnul profund

Diferența dintre somnul ușor și somnul profund

©

Autor:

Diferența dintre somnul ușor și somnul profund

Somnul reprezintă o parte importantă a rutinei noastre zilnice, acesta fiind esenÈ›ial precum hrana È™i apa. Fără somn, nu putem păstra sau forma, reÈ›ele neuronale ce ne permit asimilarea noilor informaÈ›ii È™i îngreunează procesul de concentrare È™i răspunsul rapid în anumite situaÈ›ii.

Somnul este important pentru numeroase funcÈ›ii ale creierului, incluzând modul în care neuronii comunică între ei. De fapt, creierul È™i organismul în general, rămân foarte activi în timpul somnului. Cercetările recente sugerează că somnul joacă un rol important în eliminarea toxinelor din creier care se acumulează pe parcursul zilei.

Cu toÈ›ii avem nevoie de somn, dar rolul său biologic încă rămâne un mister. Somnul influenÈ›ează aproape fiecare tip de È›esut È™i sistem în organism, de la creier, inimă È™i plămâni, până la metabolism, sistemul imunitar, dispoziÈ›ie È™i rezistenÈ›a la boli. Cercetările au arătat că lipsa majoră de somn sau calitatea scăzută a acestuia, cresc riscul apariÈ›iei bolilor, incluzând hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul, depresia È™i obezitatea. Este un proces dinamic È™i complex care influenÈ›ează modul în care funcÈ›ionăm, pe care abia acum cercetătorii încep să-l înÈ›eleagă.

Structuri din creier responsabile de somn

Hipotalamusul, aflat în interiorul creierul, conÈ›ine grupări de celule nervoase, care acÈ›ionează ca È™i centrii de control în timpul somnului.

Encefalul, comunică cu hipotalamusul pentru a controla tranziÈ›ia dintre starea de veghe È™i cea de somn. Celulele promotoare pentru somn, din hipotalamus, împreună cu encefalul produc o substanță chimică denumită GABA, ce scade activitatea centrilor excitatori din hipotalamus È™i encefal. Encefalul, de asemenea joacă un rol special în somnul de tip REM, acesta trimite semnale pentru relaxarea muÈ™chilor esenÈ›iali în menÈ›inerea posturii corporale È™i a miÈ™cărilor membrelor.

Talamusul acÈ›ionează ca un „releu” pentru informaÈ›iile senzoriale, care ajung la cortexul cerebral. Pe parcursul stadiilor somnului, talamusul este liniÈ™tit, deconectându-ne de la lumea exterioară. În timpul somnului REM, talamusul este activ, trimiÈ›ând imagini cortexului, sunete sau alte senzaÈ›ii, pentru a crea visele.

Glanda pineală, localizata între cele două emisfere ale creierului, primeÈ™te semnale de la sistemul nervos central È™i creÈ™te producÈ›ia de melatonină (hormon), care ajută la inducerea somnului odată ce lumina scade.

Lobul frontal a creierului promovează somnul, în timp ce partea mijlocie acÈ›ionează ca un sistem excitator. (1)

Mecanismul somnului

Două mecanisme interne, ritmul circadian È™i homeostazia, lucrează împreună pentru a regla starea de treaz È™i cea de somn.

Ritmul circadian controleaza o varietate de funcÈ›ii, de la temperatura corpului, metabolism È™i eliberarea hormonilor, până inducerea stării de somn È™i durata acestuia pe timpul nopÈ›ii chiar È™i trezirea dimineaÈ›a.

Homeostazia menține nevoia de somn. Somnul homeostatic reamintește corpului să doarmă după anumit timp și reglează intensitatea somnului.

Unii factori, pot influenÈ›a somnul, precum anumite boli, medicamente, stresul, alimentaÈ›ia, dar poate cel mai important factor este lumina, expunerea la lumină facând mai dificilă instalarea somnului. (1)

Stadiile somnului

Pe parcursul vieÈ›ii durata ciclurilor de somn se schimbă, astfel bebeluÈ™ii sunt programaÈ›i biologic să adoarmă mai uÈ™or È™i să se trezească mai des față de adulÈ›i. Un ciclu complet de somn, durează între 30 È™i 50 minute, crescând pe parcusul anilor. (5)

Copiii È™i adulÈ›ii au nevoie de suficient somn pentru a-È™i desfășura activitățile È™i pentru a se concentra pe parcursul zilei. Astfel, durata unui ciclu de somn va creÈ™te odată cu înaintarea în vârstă, fiind la adult cuprinsă între 90 È™i 110-120 minute.

Există două tipuri de somn: REM (rapid eye movement) si non-REM (cu 3 stadii). Fiecare, prezintă activitate neuronală, reprezentată prin unde observate cu ajutorul electroencefalografului (EEG).

Stadiul 1 non-REM, reprezintă o trecere de la starea de conÈ™tiență totală, la cea de somn, aÈ™a numita stare de veghe, valorează mai puÈ›in de 3% din totalul ciclului de somn pe parcursul nopÈ›ii. În această perioadă scurtă (câteva minute, uneori câteva secunde) de somn uÈ™or, bătăile inimii, respiraÈ›ia È™i miÈ™cările oculare, încetinesc, muÈ™chii se relaxează, prezentând contracÈ›ii ocazionale. Undele creierului devin lente, denumite unde alfa È™i theta, în comparaÈ›ie cu cele observate în timpul zilei (stării conÈ™tiente). (2, 4)

Stadiul 2 non-REM, este o perioadă de somn uÈ™or, înaintea intrării în somnul profund. Bătăile inimii È™i respiraÈ›ia încetinesc iar muÈ™chii se relaxează È™i mai mult. Temperatura corpului scade uÈ™or iar miÈ™cările oculare se opresc. Această fază se repetă de mai multe ori pe parcursul ciclului de somn, în comparaÈ›ie cu celelalte faze.

Cercetările neurologice sugerează că această activitate electrică este o parte crucială a procesului creierului de transfer al informaÈ›iei, pentru memoria de scurtă durată, la cea de lungă durată. De aceea mulÈ›i cercetători sunt de acord că somnul după studiu sau asimilarea unor noi infomaÈ›ii, ajută la reÈ›inerea acestelor într-o rată mai mare. (3)

Stadiul 3 non-REM este o perioadă de somn profund. Apare în perioade lungi pe parcursul primei jumătăți a nopÈ›ii. Bătăile inimii È™i respiraÈ›ia sunt încetinite la cel mai scăzut nivel. MuÈ™chii sunt relaxaÈ›i iar trezirea este mai dificilă. Undele creierului, denumite delta, devin È™i mai lente. (1, 3, 4)

În timpul fazelor profunde ale somnului non-REM, se secretă hormonul de creÈ™tere, asociat cu repararea celulară È™i reorganizarea acestora, creÈ™terea oaselor È™i a muÈ™chilor È™i are loc o consolidare a sistemului imunitar. (2, 3)

Somnul REM apare prima dată după 90 de minute de somn. Ochii încep să se miÈ™te repede, dintr-o parte în alta. Undele creierului, devin asemănătoare celor din timpul zilei (unde beta). RespiraÈ›ia devine rapidă È™i neregulată, pulsul È™i tensiunea arterială cresc până la un nivel asemănător stării din timpul zilei. Majoritatea viselor apar în această fază, unele putând aparea È™i în somnul non-REM. MuÈ™chii membrelor devin paralizaÈ›i temporar, pentru a stopa unele miÈ™cări datorate viselor.

Cu vârsta, somnul scade ca È™i perioadă de timp, în această fază. în această fază are loc preocesarea memoriei È™i a emoÈ›iilor. (2, 3)

Pentru consolidarea memoriei sunt necesare ambele tipuri de somn. (1)

BebeluÈ™ii pot petrece aproximativ 50% din perioada de somn în faza REM, în comparaÈ›ie cu 20%, la adulÈ›i. (2)

Astfel, parcurgerea tuturor stadiilor de somn, reprezintă o necesitate în dezvoltarea noastră, atât fizică cât È™i psihică, întreruperea frecventă a somnului poate reprezenta punctul de plecare pentru instalarea diverselor afecÈ›iuni.


Data actualizare: 12-11-2022 | creare: 18-02-2019 | Vizite: 11277
Bibliografie
1. Brain Basics: Understanding Sleep, link: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep
2. What Are REM and Non-REM Sleep?, link: https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/sleep-101
3. REM vs. deep sleep: What's the difference?, link: https://www.cnet.com/how-to/rem-vs-deep-sleep/
4. Understanding Sleep Cycles: What Happens While You Sleep, link: https://www.sleep.org/articles/what-happens-during-sleep/
5. About sleep, link: https://raisingchildren.net.au/newborns/sleep/understanding-sleep/about-sleep
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele somnului REM asupra alimentaÈ›iei
  • Creierul nostru ne paralizează în timpul somnului, conform unui studiu
  • La ce se gândeÈ™te creierul în timpul somnului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum