Refluxul gastric în timpul somnului - cauze, tratament și recomandări

©

Autor:

Refluxul gastric în timpul somnului - cauze, tratament și recomandări

Refluxul gastric, cunoscut și sub denumirea de reflux gastroesofagian, constă în deplasarea retrogradă din stomac în esofag a conținutului gastric. Atunci când aceste episoade de reflux gastric se repetă regulat, pot avea consecințe grave, semnalizează diferite afecțiuni digestive și sunt clasificate drept boală de reflux gastroesofagian (BRGE).

Majoritatea persoanelor cu reflux gastroesofagian experimentează o înrăutățire a simptomelor în timpul somnului, simțind mai ales arsuri stomacale severe. Sucul gastric este foarte acid din cauza prezenței acidului clorhidric, ce este foarte important pentru digestie. De aceea, în cazul refluxului, dacă acest conținut gastric ajunge până în gât sau in zona laringelui, persoana se poate trezi din somn cu senzația de sufocare, tușind și cu dureri in piept. (1) Pe lângă aceste episoade neplăcute, boala de reflux gastroesofagian poate duce, în timp, la cancer de esofag, deoarece aciditatea crescută cauzează leziuni la nivelul mucoasei esofagiene.

Ce este refluxul gastric?

Refluxul gastroesofagian presupune întoarcerea conținutului gastric acid din stomac în esofag. În mod normal, acest fenomen este controlat de musculatura esofagului inferior, mai exact de sfincterul Cardia. Acest sfincter este asemănător unei valve ce nu permite deplasarea retrogradă a sucului gastric, însă în condiții patologice este slăbit sau nu funcționează normal, astfel că nu poate împiedica refluxul.

Refluxul gastroesofagian este cauzat de anumite disfuncționalități ale componentelor digestive, care nu mai pot asigura bariera antireflux. Printre acestea se numără peristaltismul esofagian slab (esofagul nu poate împinge corespunzător alimentele către stomac), sfincterul esofagian inferior ineficient (musculatura este slăbită sau sfincterul se relaxează prea des), dar și evacuarea gastrică slabă (stomacul nu se golește de conținut).

Majoritatea persoanelor experimentează ocazional câte un episod de reflux gastric, dar acesta trece de la sine în scurt timp și este deseori cauzat de consumul unor alimente ce provoacă aciditate gastrică. Pentru cei ce se confruntă cu boala de reflux gastroesofagian, în schimb, lucrurile stau diferit: episoadele sunt frecvente, apar de mai multe ori pe săptămână și sunt însoțite de simptome mult mai severe. Cu toate că această boală afectează în mare parte adulții, există și copii sau chiar bebeluși cu sensibilitate digestivă care se confruntă cu refluxul gastroesofagian.

Cum se manifestă boala de reflux gastric?

Arsurile stomacale reprezintă cel mai întâlnit simptom și implică senzația dureroasă de arsură în zona retrosternală (capul pieptului), denumită medical pirozis. Un alt simptom frecvent este regurgitația, senzația de întoarcere a alimentelor din stomac către cavitatea bucală, fără vărsături.

Când sucul gastric ajunge în gât sau cavitatea bucală, provoacă tuse, senzație de sufocare, dar și răgușeală. Unii pacienți se pot confrunta cu disfagie (dificultatea de a înghiți), simțind acel „nod în gât”.

Diagnosticarea bolii de reflux gastroesofagian

Atunci când episoadele de reflux gastric se repetă cu o frecvență mare, se recomandă o consultarea unui medic gastroenterolog, pentru a identifica sursa problemei. Diagnosticul de boală de reflux gastroesofagian se poate stabili în urma unor investigații, precum (4):

  • endoscopia digestivă superioară - se vizualizează esofagul, stomacul și duodenul
  • monitorizarea pH-ului esofagian
  • manometria esofagiană - monitorizează contracțiile musculare în timpul deglutiției
  • radiografia eso-gastro-duodenala cu bariu - ingerarea bariului (lichid albicios) permite vizualizarea esofagului, stomacului și intestinului subțire mult mai bine


Care sunt cauzele refluxului gastric în timpul somnului?

O mare parte dintre pacienții care suferă de reflux gastric constată apariția unor simptome mai severe în timpul somnului. Acest lucru este cauzat de mai multe modificări produse în timpul somnului, precum reducerea secreției salivare (care ar neutraliza aciditatea), reducerea peristaltismului esofagian și a motilității gastrice (provoacă golirea întârziată a conținutului gastric), fiind afectat și clearance-ul esofagian al acidului refluat. (2) Toate acestea asigură mediul propice pentru refluxul gastric și produc o senzație severă de arsură, de sufocare, dar și tuse în timpul somnului.

Există multe dovezi clinice ce demonstrează legătura dintre refluxul gastric și tulburările de somn, astfel ca persoanele cu reflux gastroesofagian prezintă o durată mai scurtă și o calitate mai slabă a somnului, dificultatea de a adormi, trezindu-se de mai multe ori de-a lungul perioadei de odihnă. Calitatea slabă a somnului a fost adăugată recent în lista de simptome extraesofagiene ale bolii de reflux gastric, pe lângă durere în gât, răgușeală, tuse cronică și respirație șuierătoare.

Majoritatea evenimentelor de reflux gastric asociate cu somnul sunt adesea provocate de o trezire bruscă, pe când somnul profund suprimă refluxul acid. Somnul din timpul zilei este unul superficial, astfel că pacientul devine mai vulnerabil pentru apariția refluxului gastric. Acesta este și motivul pentru care nu se recomandă somnul după masă, pentru că poate duce la agravarea bolii de reflux gastroesofagian. (3)

Odihna și somnul liniștit sunt importante pentru fiecare dintre noi, în special pentru cei care se confruntă cu tulburări gastrointestinale sau de motilitate. Lipsa odihnei duce la agravarea simptomelor și la evoluția negativă a bolii, deoarece somnul este esențial în refacerea celulelor organismului și a țesuturilor. Din acest motiv trebuie sa ținem sub control simptomele refluxului gastric, respectând tratamentul și recomandările medicului gastroenterolog.

Cum poate fi prevenit refluxul gastric din timpul somnului?

Pentru a avea un somn odhnitor, trebuie să respectăm anumite reguli ce împiedică/reduc apariția refluxului gastric.

Printre aceste recomandări se numără:

  • evitarea meselor copioase și a băuturilor carbogazoase înainte de culcare
  • evitarea consumului de alcool, de cafea și a fumatului (alcoolul, cofeina și nicotina sunt nocive pentru sistemul digestiv)
  • respectarea unui program de somn bine stabilit
  • evitarea somnului imediat după masă
  • exerciții fizice regulate
  • un regim alimentar sănătos (alimente nerecomandate: grăsimi, prăjeli, ceapă, usturoi, condimente, roșii, ardei iute)
  • reducerea (în măsura în care este posibil) administrării de medicamente pe cale orală, unele dintre acestea fiind dăunătoare sistemului digestiv: aspirină, diazepam, pastile pe bază de hormoni (estrogen, progesteron)


Tratament

Refluxul gastric în timpul somnului este asociat cu simptome mai agresive ale bolii de reflux gastroesofagian, putând să ducă la complicații, cum ar fi esofagită erozivă, esofag Barrett sau chiar cancer de esofag.

Din acest motiv, este esențial să înțelegem importanța unui stil de viată sănătos, care ne ajută să ținem sub control evoluția bolii de reflux gastroesofagian. O alimentație sănătoasă, în care nu se regăsesc mâncărurile fast food, cele prăjite sau cu conținut mare de grăsimi, reducerea stresului cotidian și respectarea tratamentului recomandat de medicul gastroenterolog sunt principalele lucruri de care ar trebui să ținem cont în cazul diagnosticului de boala de reflux gastric.

Medicație (5):

  • medicamente antiacid - reduc aciditatea gastrică
  • antihistaminice H2 - blochează acțiunea histaminei la nivelul celulelor stomacului, scăzând producția de acid gastric
  • inhibitori ai pompei de protoni - reduc secreția acidă la nivelul stomacului

Data actualizare: 26-11-2021 | creare: 26-11-2021 | Vizite: 13625
Bibliografie
1. GERD and sleep, link: https://www.sleepfoundation.org/physical-health/gerd-and-sleep
2. Gastroesophageal reflux disease and sleep disturbances, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22592763/
3. Sleeping and GERD, link: https://aboutgerd.org/signs-and-symptoms/sleep-gerd/
4. Gastroesophageal reflux disease (GERD), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/diagnosis-treatment/drc-20361959
5. Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) Treatment, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/gastroesophageal-reflux-disease-gerd-treatment
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele antiacide asociate cu risc crescut de deces
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
  •