Dietele vânătorilor din mediul tropical, în contradicție cu dieta paleolitică
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard oferă noi perspective referitoare la variaÈ›iile dietelor vânătorilor È™i culegătorilor din mediile tropicale, în raport cu principiile dietei paleolitice. Conform oamenilor de È™tiință, aceasta presupune un aport cuprins între 19-35% proteine, 22-40% glucide, 28-47% lipide, precum È™i evitarea consumului de alimente ce conÈ›in zahăr adăugat, adică lactate, cereale sau leguminoase.
Autorii explică faptul că în cadrul studiului curent a fost realizată o evaluare a gradului de varietate a dietelor vânătorilor È™i culegătorilor din zonele tropicale, incluzând în aceasta tiparele de consum a unor alimente precum mierea sau mâncăruri pe bază de carne sau pe bază de plante. De asemenea, aceÈ™tia au inclus È™i caracteristicile acestor diete, precum numărul de calorii consumate È™i greutatea participanÈ›ilor care au provenit din 15 studii etnografice.
Categoria de vânători È™i culegători a cuprins persoanele nomade ce se ocupau cu procurarea plantelor È™i animalelor, însă fără a prezenta obiceiuri precum grădinăritul, agricultura sau creÈ™terea animalelor. Rezultatele au arătat că dietele pe bază de carne au fost fundamental diferite de cele pe bază de plante în ceea ce priveÈ™te aportul de carbohidraÈ›i, lipide È™i proteine, iar frecvenÈ›a adoptării acestor diete este în continuă creÈ™tere în rândul lor.
Mai exact, populaÈ›iile Hiwi, Jarawas, Onge È™i Hadza urmau, în proporÈ›ie mai mare, diete pe bază de carne, în timp ce dietele pe bază de plante au fost preferate mai mult de vânătorii din populaÈ›iile San, Efe, Batek È™i Nukak. În plus, comparativ cu aportul de principii nutriÈ›ionale pe care dieta paleolitică îl presupunea, s-a constatat că populaÈ›iile Nukak, Batek, Hadza È™i Efe au consumat cantități mai mari de carbohidraÈ›i, în timp ce Onge, San È™i Kunwinjku au înregistrat un raport crescut de lipide.
Totodată, dietele pe bază de plante au furnizat 67% din cantitatea de proteine zilnice la populaÈ›iile San È™i Nukak, iar 94% din caloriile zilnice la populaÈ›ia Nukak au provenit din aportul de lipide, în timp ce procentul aferent populaÈ›iilor Efe È™i Hadza a fost de 67% È™i 64%, respectiv.
Autorii evidenÈ›iază È™i faptul că temperatura medie anuală în zona studiată a fost cuprinsă între 21 È™i 27 de grade Celsius, aspect important deoarece aceasta a influenÈ›at preferinÈ›ele persoanelor incluse în studiu în materie de consum de alimente pe bază de carne sau de plante, însă nu a avut vreo influență asupra consumului de miere, care a fost ridicat în mod constant.
Autorii explică faptul că în cadrul studiului curent a fost realizată o evaluare a gradului de varietate a dietelor vânătorilor È™i culegătorilor din zonele tropicale, incluzând în aceasta tiparele de consum a unor alimente precum mierea sau mâncăruri pe bază de carne sau pe bază de plante. De asemenea, aceÈ™tia au inclus È™i caracteristicile acestor diete, precum numărul de calorii consumate È™i greutatea participanÈ›ilor care au provenit din 15 studii etnografice.
Categoria de vânători È™i culegători a cuprins persoanele nomade ce se ocupau cu procurarea plantelor È™i animalelor, însă fără a prezenta obiceiuri precum grădinăritul, agricultura sau creÈ™terea animalelor. Rezultatele au arătat că dietele pe bază de carne au fost fundamental diferite de cele pe bază de plante în ceea ce priveÈ™te aportul de carbohidraÈ›i, lipide È™i proteine, iar frecvenÈ›a adoptării acestor diete este în continuă creÈ™tere în rândul lor.
Mai exact, populaÈ›iile Hiwi, Jarawas, Onge È™i Hadza urmau, în proporÈ›ie mai mare, diete pe bază de carne, în timp ce dietele pe bază de plante au fost preferate mai mult de vânătorii din populaÈ›iile San, Efe, Batek È™i Nukak. În plus, comparativ cu aportul de principii nutriÈ›ionale pe care dieta paleolitică îl presupunea, s-a constatat că populaÈ›iile Nukak, Batek, Hadza È™i Efe au consumat cantități mai mari de carbohidraÈ›i, în timp ce Onge, San È™i Kunwinjku au înregistrat un raport crescut de lipide.
Totodată, dietele pe bază de plante au furnizat 67% din cantitatea de proteine zilnice la populaÈ›iile San È™i Nukak, iar 94% din caloriile zilnice la populaÈ›ia Nukak au provenit din aportul de lipide, în timp ce procentul aferent populaÈ›iilor Efe È™i Hadza a fost de 67% È™i 64%, respectiv.
Autorii evidenÈ›iază È™i faptul că temperatura medie anuală în zona studiată a fost cuprinsă între 21 È™i 27 de grade Celsius, aspect important deoarece aceasta a influenÈ›at preferinÈ›ele persoanelor incluse în studiu în materie de consum de alimente pe bază de carne sau de plante, însă nu a avut vreo influență asupra consumului de miere, care a fost ridicat în mod constant.
Data actualizare: 29-06-2023 | creare: 29-06-2023 | Vizite: 326
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul excesiv de fructoză ar putea crește permeabilitatea intestinală, ducând la apariția steatozei hepatice
- Cereale consumate la scară globală de oameni, dăunătoare pentru inimă
- O nouă metodă de tratament pentru persoanele cu obezitate morbidă reduce numărul episoadelor de supraalimentare
- Adoptarea unei diete sănătoase poate reduce severitatea durerii cronice
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni