Dietele vânătorilor din mediul tropical, în contradicție cu dieta paleolitică

©

Autor:

Dietele vânătorilor din mediul tropical, în contradicție cu dieta paleolitică
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard oferă noi perspective referitoare la variațiile dietelor vânătorilor și culegătorilor din mediile tropicale, în raport cu principiile dietei paleolitice. Conform oamenilor de știință, aceasta presupune un aport cuprins între 19-35% proteine, 22-40%  glucide, 28-47% lipide, precum și evitarea consumului de alimente ce conțin zahăr adăugat, adică lactate, cereale sau leguminoase.

Autorii explică faptul că în cadrul studiului curent a fost realizată o evaluare a gradului de varietate a dietelor vânătorilor și culegătorilor din zonele tropicale, incluzând în aceasta tiparele de consum a unor alimente precum mierea sau mâncăruri pe bază de carne sau pe bază de plante. De asemenea, aceștia au inclus și caracteristicile acestor diete, precum numărul de calorii consumate și greutatea participanților care au provenit din 15 studii etnografice.

Categoria de vânători și culegători a cuprins persoanele nomade ce se ocupau cu procurarea plantelor și animalelor, însă fără a prezenta obiceiuri precum grădinăritul, agricultura sau creșterea animalelor. Rezultatele au arătat că dietele pe bază de carne au fost fundamental diferite de cele pe bază de plante în ceea ce privește aportul de carbohidrați, lipide și proteine, iar frecvența adoptării acestor diete este în continuă creștere în rândul lor.

Mai exact, populațiile Hiwi, Jarawas, Onge și Hadza urmau, în proporție mai mare, diete pe bază de carne, în timp ce dietele pe bază de plante au fost preferate mai mult de vânătorii din populațiile San, Efe, Batek și Nukak. În plus, comparativ cu aportul de principii nutriționale pe care dieta paleolitică îl presupunea, s-a constatat că populațiile Nukak, Batek, Hadza și Efe au consumat cantități mai mari de carbohidrați, în timp ce Onge, San și Kunwinjku au înregistrat un raport crescut de lipide.

Totodată, dietele pe bază de plante au furnizat 67% din cantitatea de proteine zilnice la populațiile San și Nukak, iar 94% din caloriile zilnice la populația Nukak au provenit din aportul de lipide, în timp ce procentul aferent populațiilor Efe și Hadza a fost de 67% și 64%, respectiv.

Autorii evidențiază și faptul că temperatura medie anuală în zona studiată a fost cuprinsă între 21 și 27 de grade Celsius, aspect important deoarece aceasta a influențat preferințele persoanelor incluse în studiu în materie de consum de alimente pe bază de carne sau de plante, însă nu a avut vreo influență asupra consumului de miere, care a fost ridicat în mod constant.

Data actualizare: 29-06-2023 | creare: 29-06-2023 | Vizite: 316
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: