Cum poți mânca mai puțin sărat și mai puțin dulce - un ajutor neașteptat
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetările sugerează că papilele gustative se pot adapta pentru a ne ajuta să ne bucurăm de niveluri mai scăzute de sare È™i zahăr, facilitând adoptarea unei diete mai sănătoase. Papilele gustative, situate pe limbă, conÈ›in celule care detectează gusturile, inclusiv dulce, sărat, amar È™i acru. Acestea se regenerează aproximativ la fiecare 10 zile, ceea ce indică posibilitatea reantrenării lor pentru a prefera alimente mai sănătoase.
Studiile È™tiinÈ›ifice susÈ›in ideea că reducerea consumului de sare È™i zahăr poate duce la o percepÈ›ie modificată a intensității gustului dulce sau sărat. De exemplu, un studiu din 2016 a arătat că persoanele care au urmat o dietă cu zahăr redus au perceput un desert cu zahăr scăzut ca fiind mai dulce decât persoanele care nu È™i-au schimbat obiceiurile alimentare.
Reducerea aportului de sare È™i zahăr este importantă pentru sănătate, deoarece consumul excesiv este asociat cu diverse afecÈ›iuni, inclusiv hipertensiunea arterială, bolile de inimă È™i diabetul de tip 2. Pentru a începe să faci schimbări, este recomandat să optezi pentru o abordare treptată, verificând etichetele alimentelor pentru a identifica sursele ascunse de zahăr adăugat È™i să reduci consumul de alimente procesate È™i ambalate, care sunt adesea bogate în sodiu.
Gătitul acasă È™i utilizarea condimentelor pentru a îmbunătăți aroma mâncărurilor pot ajuta, de asemenea, la reducerea dependenÈ›ei de sare. Chiar È™i reduceri mici în consumul de sare È™i zahăr pot avea beneficii pe termen lung, îmbunătățind starea generală de sănătate È™i energie.
DeÈ™i există dovezi mai puternice că papilele gustative se adaptează la niveluri mai scăzute de sare decât la zahăr, este necesară mai multă cercetare în ambele domenii. Experimentarea reducerii consumului de sare È™i zahăr poate fi o abordare interesantă pentru îmbunătățirea sănătății.
sursa: MedicalXpress
Studiile È™tiinÈ›ifice susÈ›in ideea că reducerea consumului de sare È™i zahăr poate duce la o percepÈ›ie modificată a intensității gustului dulce sau sărat. De exemplu, un studiu din 2016 a arătat că persoanele care au urmat o dietă cu zahăr redus au perceput un desert cu zahăr scăzut ca fiind mai dulce decât persoanele care nu È™i-au schimbat obiceiurile alimentare.
Reducerea aportului de sare È™i zahăr este importantă pentru sănătate, deoarece consumul excesiv este asociat cu diverse afecÈ›iuni, inclusiv hipertensiunea arterială, bolile de inimă È™i diabetul de tip 2. Pentru a începe să faci schimbări, este recomandat să optezi pentru o abordare treptată, verificând etichetele alimentelor pentru a identifica sursele ascunse de zahăr adăugat È™i să reduci consumul de alimente procesate È™i ambalate, care sunt adesea bogate în sodiu.
Gătitul acasă È™i utilizarea condimentelor pentru a îmbunătăți aroma mâncărurilor pot ajuta, de asemenea, la reducerea dependenÈ›ei de sare. Chiar È™i reduceri mici în consumul de sare È™i zahăr pot avea beneficii pe termen lung, îmbunătățind starea generală de sănătate È™i energie.
DeÈ™i există dovezi mai puternice că papilele gustative se adaptează la niveluri mai scăzute de sare decât la zahăr, este necesară mai multă cercetare în ambele domenii. Experimentarea reducerii consumului de sare È™i zahăr poate fi o abordare interesantă pentru îmbunătățirea sănătății.
sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 31-01-2024 | creare: 31-01-2024 | Vizite: 474
Bibliografie
How to make eating healthy easier? The answer may be on the tip of your tongue, link: https://medicalxpress.com/news/2024-01-healthy-easier-tongue.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Zahar sau miere? care este mai sanatoasa?
- Cate grame de zahar pe zi este recomandat sa consume o persoana de 1.8 m inaltime si 81 kg?