Dieta mediteraneană reduce inflamația din corp în doar șase luni
©
Autor: Airinei Camelia
Indicele inflamator al dietei (DII) este un instrument folosit pentru a măsura potențialul inflamator al alimentației unei persoane. Se bazează pe consumul anumitor alimente și substanțe nutritive care au fost legate de inflamația din organism. Un indice inflamator ridicat este asociat cu bolile cardiovasculare și riscul de deces prematur.
Inflamația este un răspuns fiziologic declanșat de expunerea dăunătoare, iar inflamația cronică a fost legată de o serie de tulburări, cum ar fi cancerul, obezitatea, ateroscleroza și sindromul metabolic. S-a demonstrat că o serie de abordări dietetice modulează inflamația cronică și reduce riscul de boli cardiometabolice și deces din cauza bolilor cardiovasculare: reducerea zahărului rafinat, scăderea consumuli de sare, limitarea aportului de carne procesată și a grăsimilor periculoase.
Studiul actual, publicat în jurnalul Nutrients, a urmărit efectele înlocuirii dietei obișnuite cu cea mediteraneană la 152 de australieni cu media vârstei de 71 de ani, timp de șase luni. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupe: una care a urmat o dietă mediteraneană (MedDiet) și una de control, care a continuat dieta obișnuită (HabDiet). În această perioadă s-a observat reducerea indexului DII la grupa MedDiet. Totuși, îmbunătățirea factorilor de risc cardiovascular: tensiunea arterială, nivelul colesterolului și raportul talie-șold a fost observată doar la persoanele care aveau hipertensiune la începutul studiului.
Un indice inflamator al dietei ridicat a fost asociat cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat, o greutate corporală medie ridicată, un raport talie-șold crescut, depunerea abdominală a grăsimii, hipertensiune și un nivel mic al colesterolului bun.
Rezultatele studiului sugerează că aderare ala o dietă mediteraneană ar putea preveni sau trata afecțiunile cognitive și cardiovasculare la vârstnici. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pe eșantioane mai mari, cu perioade de intervenție mai lungi și biomarkeri inflamatori mai diverși, pentru a stabili dacă o scădere a indicelui inflamator mediată de o dietă mediteraneană este eficientă în reducerea inflamației și a factorilor de risc cardiovascular.
sursa: News Medical
foto: Marian Weyo/Shutterstock
Inflamația este un răspuns fiziologic declanșat de expunerea dăunătoare, iar inflamația cronică a fost legată de o serie de tulburări, cum ar fi cancerul, obezitatea, ateroscleroza și sindromul metabolic. S-a demonstrat că o serie de abordări dietetice modulează inflamația cronică și reduce riscul de boli cardiometabolice și deces din cauza bolilor cardiovasculare: reducerea zahărului rafinat, scăderea consumuli de sare, limitarea aportului de carne procesată și a grăsimilor periculoase.
Dieta mediteraneană este o dietă pe bază de plante care este bogată în cereale integrale, legume și fructe, nuci și ulei de măsline.
Studiul actual, publicat în jurnalul Nutrients, a urmărit efectele înlocuirii dietei obișnuite cu cea mediteraneană la 152 de australieni cu media vârstei de 71 de ani, timp de șase luni. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupe: una care a urmat o dietă mediteraneană (MedDiet) și una de control, care a continuat dieta obișnuită (HabDiet). În această perioadă s-a observat reducerea indexului DII la grupa MedDiet. Totuși, îmbunătățirea factorilor de risc cardiovascular: tensiunea arterială, nivelul colesterolului și raportul talie-șold a fost observată doar la persoanele care aveau hipertensiune la începutul studiului.
Un indice inflamator al dietei ridicat a fost asociat cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat, o greutate corporală medie ridicată, un raport talie-șold crescut, depunerea abdominală a grăsimii, hipertensiune și un nivel mic al colesterolului bun.
Rezultatele studiului sugerează că aderare ala o dietă mediteraneană ar putea preveni sau trata afecțiunile cognitive și cardiovasculare la vârstnici. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pe eșantioane mai mari, cu perioade de intervenție mai lungi și biomarkeri inflamatori mai diverși, pentru a stabili dacă o scădere a indicelui inflamator mediată de o dietă mediteraneană este eficientă în reducerea inflamației și a factorilor de risc cardiovascular.
sursa: News Medical
foto: Marian Weyo/Shutterstock
Data actualizare: 17-01-2023 | creare: 17-01-2023 | Vizite: 344
Bibliografie
Clark, J.S.; Dyer, K.A.; Davis, C.R.; Shivappa, N.; Hébert, J.R.; Woodman, R.; Hodgson, J.M.; Murphy, K.J. Adherence to a Mediterranean Diet for 6 Months Improves the Dietary Inflammatory Index in a Western Population: Results from the MedLey Study. Nutrients 2023, 15, 366. https://doi.org/10.3390/nu15020366 ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Gustările sărate pot influența comportamentul alimentar în privința cantității consumate
- Anumite combinații de alimente ar putea crește riscul de demență
- Chiar și micile schimbări din alimentație au un impact semnificativ asupra sănătății
- Cercetătorii au revizuit efectele terapeutice ale resveratrolului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni