Dieta mediteraneană reduce inflamația din corp în doar șase luni

Dieta mediteraneană reduce inflamația din corp în doar șase luni

©

Autor:

Dieta mediteraneană reduce inflamația din corp în doar șase luni
Indicele inflamator al dietei (DII) este un instrument folosit pentru a măsura potențialul inflamator al alimentației unei persoane. Se bazează pe consumul anumitor alimente și substanțe nutritive care au fost legate de inflamația din organism. Un indice inflamator ridicat este asociat cu bolile cardiovasculare și riscul de deces prematur.
Inflamația este un răspuns fiziologic declanșat de expunerea dăunătoare, iar inflamația cronică a fost legată de o serie de tulburări, cum ar fi cancerul, obezitatea, ateroscleroza și sindromul metabolic. S-a demonstrat că o serie de abordări dietetice modulează inflamația cronică și reduce riscul de boli cardiometabolice și deces din cauza bolilor cardiovasculare: reducerea zahărului rafinat, scăderea consumuli de sare, limitarea aportului de carne procesată și a grăsimilor periculoase.

Dieta mediteraneană este o dietă pe bază de plante care este bogată în cereale integrale, legume È™i fructe, nuci È™i ulei de măsline.

Studiul actual, publicat în jurnalul Nutrients, a urmărit efectele înlocuirii dietei obiÈ™nuite cu cea mediteraneană la 152 de australieni cu media vârstei de 71 de ani, timp de È™ase luni. ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i aleatoriu în două grupe: una care a urmat o dietă mediteraneană (MedDiet) È™i una de control, care a continuat dieta obiÈ™nuită (HabDiet). În această perioadă s-a observat reducerea indexului DII la grupa MedDiet. TotuÈ™i, îmbunătățirea factorilor de risc cardiovascular: tensiunea arterială, nivelul colesterolului È™i raportul talie-È™old a fost observată doar la persoanele care aveau hipertensiune la începutul studiului.

Un indice inflamator al dietei ridicat a fost asociat cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat, o greutate corporală medie ridicată, un raport talie-șold crescut, depunerea abdominală a grăsimii, hipertensiune și un nivel mic al colesterolului bun.

Rezultatele studiului sugerează că aderare ala o dietă mediteraneană ar putea preveni sau trata afecÈ›iunile cognitive È™i cardiovasculare la vârstnici. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pe eÈ™antioane mai mari, cu perioade de intervenÈ›ie mai lungi È™i biomarkeri inflamatori mai diverÈ™i, pentru a stabili dacă o scădere a indicelui inflamator mediată de o dietă mediteraneană este eficientă în reducerea inflamaÈ›iei È™i a factorilor de risc cardiovascular.

sursa: News Medical
foto: Marian Weyo/Shutterstock

Data actualizare: 17-01-2023 | creare: 17-01-2023 | Vizite: 372
Bibliografie
Clark, J.S.; Dyer, K.A.; Davis, C.R.; Shivappa, N.; Hébert, J.R.; Woodman, R.; Hodgson, J.M.; Murphy, K.J. Adherence to a Mediterranean Diet for 6 Months Improves the Dietary Inflammatory Index in a Western Population: Results from the MedLey Study. Nutrients 2023, 15, 366. https://doi.org/10.3390/nu15020366
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza È™i riscul de fracturi la femei
  • Cum puteÈ›i reduce riscul cardiovascular în 7 paÈ™i
  • Artere înfundate cu grăsimi saturate - o teorie eronată
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum