Merele cu pulpă roșie ar putea avea efecte benefice asupra funcției imune și a microbiomului fecal

©

Autor:

Merele cu pulpă roșie ar putea avea efecte benefice asupra funcției imune și a microbiomului fecal
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a analizat efectele consumului de mere cu pulpă roșie și albă (placebo) asupra funcției imune a adulților sănătoși. Cercetătorii au descoperit că merele cu pulpă roșie, bogate în antociani (n. r. pigmenți solubili în apă), ar putea modifica funcția imunologică a oamenilor.

Studiul actual, controlat cu placebo, a inclus 25 de participanți sănătoși care au consumat zilnic mere uscate cu pulpă roșie, pentru un interval de două săptămâni, după care au renunțat la acestea timp de o săptămână și ulterior au consumat mere de tip placebo, tot pentru două săptămâni. Participanții au furnizat specimene fecale și probe de sânge, utilizate de către cercetători pentru analiza microbiomului și a expresiei genelor.

Participanții incluși în studiu nu sufereau de boli cardiovasculare, diabet, tulburări renale sau hepatice sau afecțiuni digestive. În plus, participanții nu au raportat obiceiuri de fumat sau modificări ale dietei în ultimele trei luni înainte de studiu.

Rezultatele studiului au arătat că merele cu pulpă roșie bogate în antociani ar putea modifica funcția imunologică, în comparație cu merele cu pulpă albă (placebo). De asemenea, modificările observate au fost legate probabil de diferențele în compoziția microbiomului fecal. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina legătura mecanicistă dintre modificările compoziționale ale microbiomului fecal și expresia genelor PBMC Ig.

Este important de menționat că studiul a avut un număr mic de participanți și a fost efectuat pe o perioadă scurtă de timp. Prin urmare, rezultatele ar trebui interpretate cu precauție și trebuie să fie confirmate de studii ulterioare cu eșantioane mai mari și perioade mai lungi de monitorizare.

Data actualizare: 31-03-2023 | creare: 31-03-2023 | Vizite: 314
Bibliografie
An apple a day keeps the doctor away: polyphenol-enriched apples alter immune cell gene expression and fecal microbiota composition, link: https://www.news-medical.net/news/20230329/An-apple-a-day-keeps-the-doctor-away-polyphenol-enriched-apples-alter-immune-cell-gene-expression-and-fecal-microbiota-composition.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legatură strânsă între microbiomul intestinal și boala Parkinson
  • Meditația poate influența microbiomul intestinal
  • Interacțiunile imunologice între astm, obezitate și microbiom
  •