Dietele bogate în grăsimi cresc sensibilitatea la durere
©
Autor: Teodorescu Mihai
Expunerea pe termen scurt la o dietă bogată în grăsimi poate duce la creșterea sensibilității față de stimulii dureroși din mediul extern, chiar și în absența unor răni anterioare sau a unor afecțiuni preexistente, potrivit unui studiu efectuat pe șoareci de către o echipă de cercetători de la Universitatea Texas din Dallas.
Studiul actual, publicat în revista Scientific Reports, a comparat efectele unei diete normale cu cele ale unei diete bogate în grăsimi, ambele administrate pe parcursul a opt săptămâni unor cohorte individuale de șoareci. Rezultatele au arătat că dieta bogată în grăsimi a indus alodinia (n.r durere rezultată din stimuli care în mod normal nu provoacă dureri) și hiperalgezia (n.r. tranziția de la durere acută la cronică, determinată de modificări neurologice).
Potrivit autorului studiului, Michael Burton, profesor asistent de neuroștiințe, sensibilitatea la durere crește inclusiv în absența unor factori de risc.
Studiul a comparat, de asemenea, șoareci cu obezitate și diabet, cu cei care tocmai au experimentat modificări ale dietei. Comparația i-a ajutat pe cercetători să confirme faptul că nu este necesar să existe o patologie subiacentă, ci doar ca șoarecii să urmeze o dietă bogată în grăsimi, chiar și pentru o scurtă durată.
sursa: Science Daily
foto: Dr. Michael Burton, Calvin D. Uong BS’22 and Melissa E. Lenert MS’19
Studiul actual, publicat în revista Scientific Reports, a comparat efectele unei diete normale cu cele ale unei diete bogate în grăsimi, ambele administrate pe parcursul a opt săptămâni unor cohorte individuale de șoareci. Rezultatele au arătat că dieta bogată în grăsimi a indus alodinia (n.r durere rezultată din stimuli care în mod normal nu provoacă dureri) și hiperalgezia (n.r. tranziția de la durere acută la cronică, determinată de modificări neurologice).
Potrivit autorului studiului, Michael Burton, profesor asistent de neuroștiințe, sensibilitatea la durere crește inclusiv în absența unor factori de risc.
Studiul a comparat, de asemenea, șoareci cu obezitate și diabet, cu cei care tocmai au experimentat modificări ale dietei. Comparația i-a ajutat pe cercetători să confirme faptul că nu este necesar să existe o patologie subiacentă, ci doar ca șoarecii să urmeze o dietă bogată în grăsimi, chiar și pentru o scurtă durată.
sursa: Science Daily
foto: Dr. Michael Burton, Calvin D. Uong BS’22 and Melissa E. Lenert MS’19
Data actualizare: 22-11-2022 | creare: 22-11-2022 | Vizite: 294
Bibliografie
High-fat diet can provoke pain sensitivity without obesity, diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221114132103.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de soia influențează pozitiv diabetul zaharat și bolile de inimă
- Brânza viitorului: consumatorii sunt deschiși către alternative la produsele de origine animală
- Postul intermitent poate ajuta la gestionarea bolilor cardiace și metabolice
- Consumul de zahăr adăugat dublează producția de grăsimi
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum