Dieta mediteraneană și aportul de alimente ultraprocesate la adulții în vârstă - asociații cu fragilitatea și afecțiunile cardiometabolice
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul publicat în revista Nutrients a folosit date datele din studiile ASPirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE) și ASPREE Longitudinal Study of Older Persons (ALSOP), dezvoltând instrumente pentru evaluarea aderenței la dietei mediteraneene și consumului de alimente ultraprocesate într-un eșantion de adulți australieni mai în vârstă care locuiesc în comunitate.
Un total de 16.703 participanți australieni de 70 de ani sau mai în vârstă au fost recrutați, excluzându-i pe cei cu demență, dependență funcțională sau antecedente de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare. S-au colectat date medicale, sociale, stil de viață și măsurători antropometrice. Scorurile dietei mediteraneene și alimentelor ultraprocesate au fost generate independent, folosindu-se un chestionar de frecvență alimentară.
Analiza a arătat că o aderență mai mare la dieta mediteraneană reduce riscul de boli cronice renale, hipertensiune, precum și stările de prefragilitate și fragilitate, în funcție de sex. Consumul de alimente ultraprocesate, destul de comun printre persoanele în vârstă, a fost asociat cu un risc crescut de fragilitate, dar un risc scăzut de hipertensiune.
Femeile, care formează o proporție mai mare a eșantionului, au arătat rate mai mari de adipozitate centrală și dislipidemie, dar o incidență redusă a diabetului de tip 2 comparativ cu bărbații. De asemenea, femeile au prezentat scoruri mai ridicate la consumul de legume, produse lactate și fructe de mare comparativ cu bărbații.
Studiul a observat o relație foarte slabă între aderența la dieta mediteraneană și consumul de alimente ultraprocesate, indicând că o aderență mai bună la dieta mediteraneană nu se corelează neapărat cu o reducere semnificativă a consumului de alimente ultraprocesate.
Concluzia studiului subliniază că, deși relația dintre aderența la dieta mediteraneană și consumul de alimente ultraprocesate este slabă, o aderență mai mare la dieta mediteraneană și un consum redus de alimente ultraprocesate îmbunătățesc starea de fragilitate, hipertensiunea și bolile cronice renale în rândul adulților mai în vârstă. Este necesară cercetare suplimentară pentru a identifica relația cauzală între consumul de alimente ultraprocesate și fragilitate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 10-09-2024 | creare: 10-09-2024 | Vizite: 133
Bibliografie
Mediterranean diet vs. Ultra-processed foods: Impact on frailty in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240906/Mediterranean-diet-vs-Ultra-processed-foods-Impact-on-frailty-in-older-adults.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Nou tratament pentru întinerirea sistemului imun la vârstnici
- Consumul de legume și fructe scade riscul de deces cu 25-60%, inclusiv la pacienții cu afectare renală
- Două medicamente comune s-au arătat promițătoare în prelungirea duratei de viață
- Centenarii și sistemele lor imunitare remarcabil adaptabile: Implicații pentru longevitate și dezvoltarea de terapii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni