Dieta mediteraneană și aportul de alimente ultraprocesate la adulții în vârstă - asociații cu fragilitatea și afecțiunile cardiometabolice

©

Autor:

Dieta mediteraneană și aportul de alimente ultraprocesate la adulții în vârstă - asociații cu fragilitatea și afecțiunile cardiometabolice
Populația lumii îmbătrânește, ceea ce crește cheltuielile de sănătate și incidența bolilor cronice. Dieta și stilul de viață au un impact semnificativ asupra sănătății în vârstă. Studii anterioare au arătat beneficiile dietei mediteraneene în reducerea declinului cognitiv, mortalității, depresiei și bolilor cardiovasculare, contribuind la îmbătrânirea sănătoasă. Un studiu recent a dezvoltat indici dietetici pentru alimentele ultraprocesate și Scorul Dieta Mediteraneană și a evaluat asocierile acestora cu fragilitatea și bolile cardiometabolice la adulții în vârstă.
Studiul publicat în revista Nutrients a folosit date datele din studiile ASPirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE) și ASPREE Longitudinal Study of Older Persons (ALSOP), dezvoltând instrumente pentru evaluarea aderenței la dietei mediteraneene și consumului de alimente ultraprocesate într-un eșantion de adulți australieni mai în vârstă care locuiesc în comunitate.

Un total de 16.703 participanți australieni de 70 de ani sau mai în vârstă au fost recrutați, excluzându-i pe cei cu demență, dependență funcțională sau antecedente de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare. S-au colectat date medicale, sociale, stil de viață și măsurători antropometrice. Scorurile dietei mediteraneene și alimentelor ultraprocesate au fost generate independent, folosindu-se un chestionar de frecvență alimentară.

Analiza a arătat că o aderență mai mare la dieta mediteraneană reduce riscul de boli cronice renale, hipertensiune, precum și stările de prefragilitate și fragilitate, în funcție de sex. Consumul de alimente ultraprocesate, destul de comun printre persoanele în vârstă, a fost asociat cu un risc crescut de fragilitate, dar un risc scăzut de hipertensiune.

Femeile, care formează o proporție mai mare a eșantionului, au arătat rate mai mari de adipozitate centrală și dislipidemie, dar o incidență redusă a diabetului de tip 2 comparativ cu bărbații. De asemenea, femeile au prezentat scoruri mai ridicate la consumul de legume, produse lactate și fructe de mare comparativ cu bărbații.

Studiul a observat o relație foarte slabă între aderența la dieta mediteraneană și consumul de alimente ultraprocesate, indicând că o aderență mai bună la dieta mediteraneană nu se corelează neapărat cu o reducere semnificativă a consumului de alimente ultraprocesate.

Concluzia studiului subliniază că, deși relația dintre aderența la dieta mediteraneană și consumul de alimente ultraprocesate este slabă, o aderență mai mare la dieta mediteraneană și un consum redus de alimente ultraprocesate îmbunătățesc starea de fragilitate, hipertensiunea și bolile cronice renale în rândul adulților mai în vârstă. Este necesară cercetare suplimentară pentru a identifica relația cauzală între consumul de alimente ultraprocesate și fragilitate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-09-2024 | creare: 10-09-2024 | Vizite: 118
Bibliografie
Mediterranean diet vs. Ultra-processed foods: Impact on frailty in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240906/Mediterranean-diet-vs-Ultra-processed-foods-Impact-on-frailty-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •