Conectarea unui sistemului circulator îmbătrânit la unul tânăr încetinește procesul de îmbătrânire (studiu pe animale)

©

Autor:

Conectarea unui sistemului circulator îmbătrânit la unul tânăr încetinește procesul de îmbătrânire (studiu pe animale)
Într-un studiu condus de cercetătorii de la Duke Health, s-a descoperit că un proces numit parabioză heterocronică, care implică unirea chirurgicală a sistemelor circulatorii ale unui șoarece tânăr și unuia bătrân, încetinește procesul de îmbătrânire la nivel celular și prelungește durata de viață a animalului mai în vârstă cu până la 10%. Cercetarea, publicată în revista Nature Aging, dezvăluie că, cu cât cele două animale au circulat mai mult timp în comun, cu atât beneficiile anti-îmbătrânire au fost mai durabile în urma separării.
Studiul indică faptul că sângele tânărului șoarece conține o combinație de componente și substanțe chimice care contribuie la vitalitate, iar acești factori ar putea fi izolați ca terapii pentru a accelera vindecarea, a întineri organismul și a prelungi durata de viață a persoanelor mai în vârstă. Experimentele anterioare au demonstrat deja efecte anti-îmbătrânire în țesuturile și celulele șoarecilor mai în vârstă, după trei săptămâni de parabioză, dar acest studiu a căutat să determine dacă beneficiile au fost mai de lungă durată.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii mai în vârstă au prezentat abilități fiziologice îmbunătățite și au trăit cu 10% mai mult decât cei care nu au suferit procedura, chiar și după o perioadă de două luni de la detașare. La nivel celular, parabioza a redus semnificativ vârsta epigenetică a sângelui și a țesutului hepatic și a arătat modificări ale expresiei genelor opusă îmbătrânirii, similare cu mai multe intervenții care prelungesc durata de viață, cum ar fi restricția calorică. Efectul de întinerire a persistat și după perioada de detașare de două luni.

În termeni umani, expunerea la parabioză ar fi echivalentă cu asocierea unui tânăr de 50 de ani cu un tânăr de 18 ani timp de aproximativ opt ani, ceea ce duce la adăugarea de opt ani la durata de viață a persoanei în vârstă. Cu toate acestea, nu este practic sau etic să împerechezi oamenii pentru parabioza heterocronică.

Studiul indică necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a identifica factorii specifici din sângele tânăr responsabili pentru efectele anti-îmbătrânire. Cercetătorii speră să determine dacă proteinele, metaboliții, celulele noi sau alți factori contribuie la procesul de întinerire.

În general, acest studiu oferă dovezi convingătoare că parabioza heterocronică are potențialul de a încetini îmbătrânirea și de a prelungi durata de viață la șoareci, deschizând căi pentru explorarea terapiilor și intervențiilor similare în viitor.

sursa: Science Daily
foto: DukeHealth News&Media

Data actualizare: 31-07-2023 | creare: 31-07-2023 | Vizite: 394
Bibliografie
Aging process slows when older mice share circulatory system of young, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230727144010.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!