Consumul de legume și fructe scade riscul de deces cu 25-60%, inclusiv la pacienții cu afectare renală
Un nou studiu efectuat în Japonia pe pacienți cu și fără boală renală cronică (CKD) a arătat că un consum mai scăzut de legume și fructe a fost asociat cu un risc mai mare de deces, indiferent de starea rinichilor. Studiul sugerează că consumul zilnic de legume și fructe nu este asociat cu un nivel crescut de potasiu seric și poate reduce, în loc să crească, mortalitatea generală la pacienții cu afectare renală cronică, inclusiv la cei care primesc dializă.
În general, un consum mai mare de fructe și legume este asociat cu un risc mai mic de deces.
Pacienții cu boală renală cronică avansată, în special cei care primesc dializă, sunt în general descurajați să consume cantități mari de legume și fructe din cauza riscului potențial de hiperpotasemie. Acest studiu condamnă aceste recomandări.
Studiul a fost efectuat utilizând date din Japonia și a examinat asocierea între frecvența de consum a legumelor și fructelor și mortalitatea generală la populația non-CKD și CKD și pentru a determina dacă această asociere este modificată de CKD.
Dintre cei 2.006 pacienți care au completat chestionarul auto-raportat, 45% (n = 902) erau pacienți cu CKD fără dializă, iar 7% (n = 131) erau pacienți care primeau dializă.
Frecvența de consum a legumelor și fructelor a scăzut odată cu progresia stadiului CKD.
Nivelul de potasiu seric de bază stratificat după stadiile CKD a fost similar în cele trei grupuri.
Pe durata de urmărire de 5.7 ani s-au observat 561 decese. Participanții care au consumat legume și fructe ocazional și cei care nu consumau legume și fructe sau consumau rar au prezentat un risc mai mare de 25%, respectiv 60%, de a muri din orice cauză în comparație cu cei care au consumat aceste alimente zilnic. Când au fost stratificați după starea CKD, s-a observat o relație similară, deși nesemnificativă, între frecvența de consum a legumelor și fructelor și mortalitatea generală, indiferent de starea CKD, sugerând o absență de modificare a efectului CKD.
Rezultatele sugerează că beneficiile pentru supraviețuire ale unui consum ridicat de legume și fructe ar putea fi universale, indiferent de cultura alimentară a unui anumit popor. Studiul a descoperit o legătură semnificativă între frecvența consumului de legume și fructe și riscul de mortalitate la pacienții cu CKD, indiferent de stadiul bolii. De asemenea, studiul a arătat că pacienții cu CKD care mănâncă legume și fructe în fiecare zi nu prezintă un risc mai mare de hiperpotasemie.
În general, un consum mai mare de fructe și legume este asociat cu un risc mai mic de deces.
Pacienții cu boală renală cronică avansată, în special cei care primesc dializă, sunt în general descurajați să consume cantități mari de legume și fructe din cauza riscului potențial de hiperpotasemie. Acest studiu condamnă aceste recomandări.
Studiul a fost efectuat utilizând date din Japonia și a examinat asocierea între frecvența de consum a legumelor și fructelor și mortalitatea generală la populația non-CKD și CKD și pentru a determina dacă această asociere este modificată de CKD.
Dintre cei 2.006 pacienți care au completat chestionarul auto-raportat, 45% (n = 902) erau pacienți cu CKD fără dializă, iar 7% (n = 131) erau pacienți care primeau dializă.
Frecvența de consum a legumelor și fructelor a scăzut odată cu progresia stadiului CKD.
Nivelul de potasiu seric de bază stratificat după stadiile CKD a fost similar în cele trei grupuri.
Pe durata de urmărire de 5.7 ani s-au observat 561 decese. Participanții care au consumat legume și fructe ocazional și cei care nu consumau legume și fructe sau consumau rar au prezentat un risc mai mare de 25%, respectiv 60%, de a muri din orice cauză în comparație cu cei care au consumat aceste alimente zilnic. Când au fost stratificați după starea CKD, s-a observat o relație similară, deși nesemnificativă, între frecvența de consum a legumelor și fructelor și mortalitatea generală, indiferent de starea CKD, sugerând o absență de modificare a efectului CKD.
Rezultatele sugerează că beneficiile pentru supraviețuire ale unui consum ridicat de legume și fructe ar putea fi universale, indiferent de cultura alimentară a unui anumit popor. Studiul a descoperit o legătură semnificativă între frecvența consumului de legume și fructe și riscul de mortalitate la pacienții cu CKD, indiferent de stadiul bolii. De asemenea, studiul a arătat că pacienții cu CKD care mănâncă legume și fructe în fiecare zi nu prezintă un risc mai mare de hiperpotasemie.
Data actualizare: 01-03-2023 | creare: 01-03-2023 | Vizite: 354
Bibliografie
Niigata UniversityLower frequency of vegetable and fruit intake linked to higher risk of death regardless of chronic kidney disease (CKD) status
https://www.niigata-u.ac.jp/en/news/13627/
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Taurina ar putea fi cheia unei vieți mai lungi și mai sănătoase, conform unui nou studiu
- Vârstnicii cu un nivel crescut de trigliceride ar putea fi mai feriți de riscul de demență
- O moleculă naturală poate ajuta la îmbunătățirea funcției musculare
- Inhibarea semnalizării IL-11 extinde durata de viață și îmbunătățește sănătatea mamiferelor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Arsuri instantanee pe limba
- E bine?(dieta/ cura Medium Medical )
- Cura de vindecare cu fructe și legume.Pareri?
- Dieta bazata doar pe plante si legume
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte
- Nutribullet.Smoothie-uri