Dieta mediteraneană prezintă beneficii asupra sănătății printr-un consum moderat de vin

©

Autor:

Dieta mediteraneană prezintă beneficii asupra sănătății printr-un consum moderat de vin
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Bologna arată că vinul, consumat în cantități moderate, poate fi benefic pentru sănătate, în ciuda recomandărilor anterioare conform cărora consumul de alcool este nociv în orice cantitate. Conform oamenilor de știință, dovezile ce susțin excluderea în totalitate a alcoolului sunt controversate, astfel că studiul curent a fost axat pe analiza corelațiilor dintre consumul de alcool și afecțiuni precum cele cardiovasculare, diabetul de tip 3 și bolile neurodegenerative.
Autorii explică faptul că resveratrolul și ε-viniferina, compuși întâlniți în struguri, prezintă efecte benefice împotriva cancerului, obezității și afecțiunilor cardiace, iar compușii fenolici precum quercetina înregistrează proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Aceștia menționează și posibilitatea limitată de absorbție și metabolizarea rapidă a acestora din alte surse decât vinul, aspect ce poate indica o importanță a lor în procese de modulare a transcripției și a căilor de semnalizare intracelulară.

În plus, vinul poate preveni apariția aterosclerozei indusă de inflamația de la nivelul vaselor sanguine, rezultat al proceselor oxidative din celulele vasculare și a prezenței lipoproteinelor sanguine, astfel contribuind la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare prin întărirea apărării antioxidante a organismului. De menționat, însă, este că recomandările pe care specialiștii le fac în cadrul acestei lucrări se referă la un consum moderat de vin, precum este întâlnit în dieta mediteraneeană.

Aceștia subliniază totodată și potențialul de generare a unor afecțiuni precum ciroza hepatică sau cancerul pe care îl prezintă alcoolul, acestea apărând din cauza unui metabolit al alcoolului etilic, acetaldehida. Cu toate acestea, diferiți fenoli și metaboliți ai fenolilor pe care vinul îl conține ar putea reprezenta cheia potențării acțiunii aldehid-dehidrogenazelor, enzime ce descompun alcoolul în diferiți metaboliți netoxici.

Autorii evidențiază și faptul că, din punct de vedere statistic, consumul moderat de vin în mod regulat a fost asociat cu o înjumătățire a incidenței bolilor cardiovasculare la persoanele care consumă până la 15 grame de etanol pe zi, această cantitate corespunzând unui pahar de vin pe zi. De asemenea, rata de diagnosticare a diabetului de tip 2 în rândul persoanelor care au adoptat această dietă și consumă în mod regulat vin a fost redusă, același efect fiind observat și asupra rezistenței la insulină.

sursa: News Medical
foto: Manoph /Shutterstock

Data actualizare: 10-01-2023 | creare: 10-01-2023 | Vizite: 530
Bibliografie
Mediterranean diet may benefit health in part by incorporating moderate wine consumption, https://www.news-medical.net/news/20230104/Mediterranean-diet-may-benefit-health-in-part-by-incorporating-moderate-wine-consumption.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta mediteraneană, protecție împotriva micșorării creierului la vârsta a treia
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum