Dieta hiperproteică și aminoacidul leucină ar putea crește riscul de ateroscleroză

Un studiu recent publicat în "Nature Metabolism" a explorat impactul consumului ridicat de proteine și al nivelurilor aminoacidului leucină asupra formării plăcii în artere, punând accent pe calea de semnalizare a complexului 1 mamiferian țintă al rapamicinei (mTORC1) și autofagiei.
Contextul preocupărilor legate de dieta bogată în proteine
Dietele bogate în proteine sunt adesea promovate pentru beneficiile lor în managementul greutății și în construirea masei musculare, dar studiile anterioare pe animale au arătat o asociere între un aport ridicat de proteine și riscul de boli cardiovasculare. În special, semnalizarea mTORC1 mediată de aminoacizi a fost legată de aterogeneză, procesul de formare a plăcii în artere, prin deteriorarea autofagiei și mitofagiei în macrofage.
Despre studiu
Cercetătorii au realizat 2 experimente clinice pentru a analiza conexiunea dintre consumul de proteine și specificitatea aminoacidului în activarea căii aminoacid-mTOR-autofagie în monocitele și macrofagele umane.
Primul experiment a investigat extreme ale consumului de proteine, evaluând impactul meselor lichide cu 50% sau 10% conținut de proteine asupra activării căii mTORC1 în monocite.
Al doilea experiment a evaluat impactul unor mese standard de proteine comparativ cu mese mixte cu un conținut mai mare de proteine.
Pentru a investiga răspunsul specific al macrofagelor la aminoacizi, cercetătorii au măsurat concentrațiile de aminoacizi în plasma și macrofage folosind spectrometria de masă și au investigat activarea mTORC1 în răspuns la leucină.
Rezultatele studiului
Studiul a identificat leucina ca fiind principalul aminoacid responsabil pentru activarea semnalizării mTOR în macrofage, evidențiind un efect de prag legat de consumul mare de proteine și nivelurile circulante de leucină. Consumul de proteine peste un anumit prag - 25g pe masă - activează mTOR și are consecințe funcționale semnificative.
Analiza a arătat că ingestia de proteine ce depășește 22% din necesitățile energetice declanșează calea de semnalizare dăunătoare aminoacid-mTORC1-autofagie în monocitele și macrofagele umane, contribuind la ateroscleroză. Acest lucru subliniază o legătură puternică între consumul ridicat de proteine și riscul de boală cardiovasculară aterosclerotică.
Studiul a relevat, de asemenea, că leucina este necesară și suficientă pentru a produce efectul pro-aterogenic al unei diete bogate în proteine in vivo, subliniind importanța reglementării consumului de leucină și a altor aminoacizi stimulatori ai mTOR în cadrul dietelor bogate în proteine.
Concluzii și implicații
Descoperirile studiului evidențiază importanța monitorizării consumului de proteine și a compoziției aminoacizilor în dietă, în special a leucinei, datorită potențialului lor de a influența negativ calea mTORC1 și de a contribui la ateroscleroză. Aceste rezultate subliniază nevoia de precauție și de studii clinice suplimentare pentru a evalua pragul optim între beneficiile consumului de proteine și riscurile asociate sănătății cardiovasculare.
Nat Metab 6, 359–377 (2024).
doi: https://doi.org/10.1038/s42255-024-00984-2
https://doi.org/10.1038/s42255-024-00984-2
Image by Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- Ateroscleroza - tratament?
- AVC și ASC
- Ateroscleroza
- Infarct miocardic