Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
Autor: Redacția ROmedic
Un studiu recent, publicat în jurnalul științific Neurology pune în evidență încă o dată beneficiile unei alimentații sănătoase pentru organism, de data aceasta pentru creier. Este vorba mai exact despre protecția pe care o oferă împotriva declinului cognitiv. Pe de altă parte, consumul de alimente prăjite, carne roșie și alcool favorizează degradarea funcțiilor cognitive, în special în cazul persoanelor care prezintă risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiune, nivel crescut al colesterolului și diabet.
La aceste date s-a ajuns în urma studiului realizat timp de aproape 5 ani, pe un grup de 27.860 persoane, bărbați și femei, cu vârste de peste 55 de ani, care proveneau din state cu un nivel mediu și ridicat de dezvoltare. Scopul acestei cercetări a fost de a determina modul în care alimentația poate influența funcționarea cognitivă.
La finalul studiului s-a observat afectarea capacităților cognitive la aproximativ 16.8% dintre participanți și o diferență semnificativă între cei cu o alimentație sănătoasă, comparativ cu cei care nu mâncau la fel de sănătos. Astfel, cei din prima categorie aveau cu 24% mai puține șanse să se confrunte cu dificultăți de memorie, atenție și raționament față de cei care nu aveau o alimentație sănătoasă.
Autorii studiului consideră că o posibilă explicație a acestor rezultate ar fi că o calitate scăzută a stilului alimentar privează organismul de vitamine și minerale, ceea ce împiedică dezvoltarea de noi celule și lupta împotriva inflamațiilor.
În condițiile în care incidența bolii Alzheimer este în continuă creștere, alimentația ar putea fi un factor important pentru reducerea acestui risc.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Compușii fenolici din alimentație - esențiali pentru prevenirea bolilor
- Postul intermitent nu este mai eficient decât dietele obișnuite
- Rețelele de socializare îi pot ajuta pe tineri să consume mai multe fructe și legume
- Consumul de afine, citrice și vin roșu este benefic pentru tratarea disfuncției erectile
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Deprecierea cognitivă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Conteaza mesele la ora?
- Soia din comert este sanatoasa?
- Apa - cand e bine sa fie bauta?
- Cuptorul cu microunde este daunator?
- Hepatita in copilarie si alimentatia in prezent
- Combinarea alimentelor
- Vreau sa imi schimb regimul alimentar
- Ce este bine sa mancam?