Diabet: nivelul optim de zahăr din sânge, după un accident vascular cerebral, pentru a preveni alte evenimente vasculare
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Diabet: nivelul optim de zahăr din sânge, după un accident vascular cerebral, pentru a preveni alte evenimente vasculare](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40167.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Controlul glicemiei a fost întotdeauna important pentru persoanele cu diabet, atunci când vine vorba de prevenirea unui accident vascular cerebral. Un nou studiu constată că pentru persoanele cu diabet zaharat care suferă un accident vascular cerebral, poate exista un interval ideal de zahăr din sânge pentru a reduce riscul apariției diferitelor tipuri de boli vasculare mai târziu în viață. Cercetarea a fost publicată în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.
Studiul a implicat peste 18.000 de persoane cu diabet cu vârsta medie de 70 de ani. Toți participanții au fost internați la spital pentru un accident vascular cerebral ischemic. La internare, cercetătorii au folosit un test numit hemoglobină A1C pentru a determina nivelul mediu de zahăr din sânge al oamenilor în ultimele două-trei luni. Un nivel sub 5,7% este considerat normal, 6,5% sau mai mult indică, în general, diabet. Participanții au avut o medie A1C de 7,5%.
Cercetătorii au urmărit subiecții un an mai târziu, pentru a afla dacă există o asociere între nivelurile A1C cu riscul de a avea un alt accident vascular cerebral, un atac de cord sau de a muri din cauza unor afecțiuni vasculare. Dintre toți participanții, 1.437 (aproximativ 8%), au avut un atac de cord sau au murit de boală vasculară în decurs de un an de la începerea studiului, iar 954 (echivalentul a aproximativ 5%), au avut un alt accident vascular cerebral.
Studiul a constatat că persoanele internate la spital cu niveluri de A1C peste 6,8% până la 7,0% au avut un risc crescut de a avea un eveniment vascular. După ajustarea pentru factori precum vârsta și sexul, cercetătorii au descoperit că riscul persoanelor pentru un atac de cord sau boli vasculare similare a fost cu 27% mai mare atunci când au fost internați la spital cu niveluri de A1C peste 7, 0%, comparativ cu cei admiși în spital cu niveluri de A1C sub 6,5%.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 01-10-2021 | creare: 01-10-2021 | Vizite: 874
Bibliografie
What are ideal blood sugar levels for preventing repeat strokes, heart attacks? link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210929160134.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Controlul producţiei de insulină cu ajutorul unui smartwatch
- Cum influențează secreția de insulină fiecare macronutrient în parte (proteinele, lipidele și glucidele)
- Nutriția echilibrată și exercițiile fizice - esențiale în combaterea incidenței sindromului metabolic în rândul adulților tineri
- Efectul dietei vegane asupra cerințelor de insulină și controlului glicemic în diabetul de tip 1 (studiu clinic randomizat)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Anxietate, depresie, glicemie
- Diabet sau nu?
- A fost diagnosticat in urma cu 8 luni cu hepatita B cronica
- Este normal ca glicemia sa fie 105mg/dl la un copil de 10 ani?
- Glicemia mare, trigliceridele 700 - exista o dieta si medicamente?
- Glicemie mare inseamna automat diabet ?
- Daca am glicemie 91 si fac avort... raman sterila?
- Glicemie scazuta
- Glicemie in sarcina
- Glicemie măricică