Nutriția echilibrată și exercițiile fizice - esențiale în combaterea incidenței sindromului metabolic în rândul adulților tineri
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul publicat în revista Nutrients analizează modul în care obiceiurile alimentare din tinerețea adulților influențează riscul de a dezvolta sindrom metabolic, caracterizat prin intoleranță la glucoză, niveluri anormal de ridicate ale trigliceridelor sanguine, colesterol HDL scăzut, tensiune arterială crescută și obezitate centrală. Cercetarea a inclus 442 de persoane cu vârste între 18 și 35 de ani din Tianjin, China, ale căror modele alimentare au fost evaluate folosind chestionare despre frecvența consumului de alimente.
Participanții au fost împărțiți în patru grupuri alimentare: Legume-Nuci, Alcool-Carne, Zahăr-Procesate și Ouă-Legume. Grupul Legume-Nuci, asociat cu un consum ridicat de fasole, tuberculi, nuci și fructe de mare, a prezentat un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic, în special în rândul celor cu activitate fizică neregulată, risc care a fost atribuit unui conținut scăzut de fibre și unui conținut ridicat de carbohidrați.
În contrast, grupul Ouă-Legume, care include consumul de ouă, legume proaspete, cereale integrale și carne albă, a indicat o reducere cu 74% a riscului de sindrom metabolic comparativ cu cei din cel mai scăzut cvartil, subliniind beneficiile unui consum crescut de fibre și carbohidrați complecși.
Nu s-au observat asociații semnificative între riscul de sindrom metabolic și grupurile Zahăr-Procesate și Alcool-Carne. Activitatea fizică regulată s-a dovedit a modifica efectele dietei, compensând impactul negativ al unor modele alimentare prin creșterea ratei metabolice bazale și utilizarea periferică a glucozei.
Concluziile studiului subliniază importanța modelelor alimentare și a activității fizice regulate în prevenirea sindromului metabolic în rândul adulților tineri. Se recomandă efectuarea unor studii mai ample, cu perioade de urmărire mai lungi, pentru a stabili rolul cauzal al dietei și efectele sale pe termen lung asupra dezvoltării sindromului metabolic.
sursa: News Medical
Participanții au fost împărțiți în patru grupuri alimentare: Legume-Nuci, Alcool-Carne, Zahăr-Procesate și Ouă-Legume. Grupul Legume-Nuci, asociat cu un consum ridicat de fasole, tuberculi, nuci și fructe de mare, a prezentat un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic, în special în rândul celor cu activitate fizică neregulată, risc care a fost atribuit unui conținut scăzut de fibre și unui conținut ridicat de carbohidrați.
În contrast, grupul Ouă-Legume, care include consumul de ouă, legume proaspete, cereale integrale și carne albă, a indicat o reducere cu 74% a riscului de sindrom metabolic comparativ cu cei din cel mai scăzut cvartil, subliniind beneficiile unui consum crescut de fibre și carbohidrați complecși.
Nu s-au observat asociații semnificative între riscul de sindrom metabolic și grupurile Zahăr-Procesate și Alcool-Carne. Activitatea fizică regulată s-a dovedit a modifica efectele dietei, compensând impactul negativ al unor modele alimentare prin creșterea ratei metabolice bazale și utilizarea periferică a glucozei.
Concluziile studiului subliniază importanța modelelor alimentare și a activității fizice regulate în prevenirea sindromului metabolic în rândul adulților tineri. Se recomandă efectuarea unor studii mai ample, cu perioade de urmărire mai lungi, pentru a stabili rolul cauzal al dietei și efectele sale pe termen lung asupra dezvoltării sindromului metabolic.
sursa: News Medical
Data actualizare: 05-09-2024 | creare: 05-09-2024 | Vizite: 77
Bibliografie
Metabolic syndrome risk: The role of diet in young adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240903/Metabolic-syndrome-risk-The-role-of-diet-in-young-adults.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectul medicamentelor care reduc glicemia asupra rezultatelor renale la pacienții cu diabet de tip 2
- Implantarea de celule pancreatice ar putea favoriza tratamentul diabetului
- O proteină ar putea oferi protecție cardiacă pacienților cu diabet tip 2
- Remisia și recidiva diabetului tip 2 - Analiză pe poporul japonez
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni