Aportul mai mare de fier hem este legat de risc crescut de diabet de tip 2

©

Autor:

Aportul mai mare de fier hem este legat de risc crescut de diabet de tip 2
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a evidențiat o asociere între consumul ridicat de fier hemic, prezent în carnea roșie și alte produse animale, și un risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2. Cercetarea publicată în Nature Metabolism aprofundează și explică legătura dintre fierul hemic și diabetul de tip 2 prin integrarea datelor epidemiologice cu biomarkeri metabolici convenționali și profiluri metabolomice avansate.
Cercetătorii au analizat datele alimentare colectate pe parcursul a 36 de ani de la 206.615 adulți participanți în Nurses' Health Studies I și II și Health Professionals Follow-up Study. Au examinat consumul diferitelor forme de fier (total, hemic, non-hemic, dietetic și suplimentar) și starea lor legată de diabetul de tip 2, controlând și alți factori de sănătate și stil de viață.

Au descoperit că un consum mai mare de fier hemic este asociat cu un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 pentru cei din grupul cu cel mai mare consum, comparativ cu cei din grupul cu cel mai scăzut consum. De asemenea, fierul hem a contribuit semnificativ la riscul asociat cu carnea roșie neprocesată și a influențat moderat riscul pentru diverse modele dietetice legate de diabet. În schimb, nu au fost găsite asocieri semnificative între consumul de fier non-hemic din dietă sau suplimente și riscul de diabet de tip 2.

Mai mult, un consum mai mare de fier hem a fost legat de biomarkeri metabolici de sânge asociați cu diabetul de tip 2, incluzând nivele mai ridicate de peptide C, trigliceride, proteina C-reactivă, leptină și markeri de suprasarcină cu fier, precum și nivele mai scăzute de colesterol HDL și adiponectină benefică.

Studiul a identificat, de asemenea, mai mulți metaboliți sanguini, inclusiv L-valină, L-lizină, acid uric și mai mulți metaboliți lipidici, care ar putea juca un rol în legătura dintre consumul de fier hem și riscul de diabet de tip 2. Aceste descoperiri subliniază importanța alegerilor dietetice sănătoase în prevenirea diabetului, indicând reducerea consumului de fier hemic, în special din carnea roșie, și adoptarea unei diete mai bazate pe plante ca strategii eficiente în scăderea riscului de diabet.

Aceste rezultate au implicații semnificative pentru orientările dietetice și strategiile de sănătate publică pentru reducerea ratelor de diabet, deși cercetătorii recunosc limitările studiului, inclusiv posibilitatea de a nu contabiliza complet confuzorii și erorile de măsurare în datele epidemiologice. Mai mult, constatările, bazate pe o populație de studiu predominant albă, trebuie replicate în alte grupuri rasiale și etnice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-08-2024 | creare: 16-08-2024 | Vizite: 149
Bibliografie
Higher heme iron intake linked to increased risk of type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240813/Higher-heme-iron-intake-linked-to-increased-risk-of-type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum