Un nou studiu descoperă o rată mai mare de diabet de tip 2 după formele ușoare de COVID-19

©

Autor:

Un nou studiu descoperă o rată mai mare de diabet de tip 2 după formele ușoare de COVID-19
Profesorul Oliver Kussfrom de la Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf și profesorul Karel Kostev din Frankfurt au descoperit, analizând dosarele de la 1171 de unități medicale în care au fost tratați pacienți ce au suferit infecții respiratorii, un risc mai crescut de apariție a diabetului de tip 2 la persoanele care au suferit de COVID-19 decât la cele afectate de patologii infecțioase respiratorii cauzate de alți agenți etiologici.
Conform unor studii anterioare, inflamația produsă de COVID-19 ar putea fi responsabilă de afectarea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină, astfel încât pacienții au raportat hiperglicemie acută prin scăderea sensibilității la insulină a țesuturilor. Acest efect negativ al infecției ar putea fi agravat de sedentarismul populației din urma carantinei cauzate de virus.

Analiza cercetătorilor a inclus persoane care erau infectate pentru prima dată cu COVID-19 și nu au prezentat în antecedente diabet non-insulo-dependent. Astfel s-a observat un raport de 1,28 între cazurile de diabet la pacienții infectați cu coronavirus și cei care sufereau de alte infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Mai exact, diabetul de tip 2 a fost cu 28% mai frecvent la persoanele din prima categorie.

Oamenii de știință au lansat două teorii care ar putea sta la baza acestui fenomen, una dintre ele fiind legată de activitatea imună crescută a pacienților după vindecare, astfel fiind afectată producerea de insulină la nivel pancreatic. Pe de altă parte, aceștia iau în calcul și predispoziția unor pacienți la diabet, a cărui apariție ar putea fi declanșată în urma afectării organismului de către virus.

Profesorul Wolfgang Rathmann menționează faptul că această descoperire îndeamnă pacienții care s-au vindecat de COVID-19 să fie atenți la semnele și simptomele apariției diabetului, pentru a îl putea detecta din timp. Cu toate acestea, observarea de scurtă durată, mai exact de 3 luni, a pacienților analizați în studiu nu poate lămuri dacă diabetul de tip 2 apărut în urma îmbolnăvirii are caracter temporar sau permanent.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-03-2022 | creare: 21-03-2022 | Vizite: 400
Bibliografie
New study finds higher rates of newly diagnosed type 2 diabetes after infection with mild COVID-19, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220317094740.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul COVID-19 asupra persoanelor cu diabet
  • O nouă meta-analiză calculează incidența diabetului nou apărut la supraviețuitorii COVID-19
  •