Demența ar putea fi prezisă cu ajutorul unei metode non-invazive

©

Autor:

Demența ar putea fi prezisă cu ajutorul unei metode non-invazive
Persoanele expuse riscului de a dezvolta boala Alzheimer sau o altă formă de demență vor putea fi identificate mai ușor, cu ajutorul unor algoritmi de învățare automată.
Cercetătorii de la Institutul Regenstrief, împreună cu omologi de la Universitățile Indiana și Merck, au dezvoltat și testat algoritmi de învățare automată care pot fi folosiți pentru prezicerea din timp a afecțiunilor care determină scăderea treptată și progresivă a funcțiilor mentale. Algoritmul dezvoltat folosește datele obținute de la pacient și înscrise în registrul său medical.

Diagnosticarea tardivă a demenței reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă sistemele medicale de pe întreg globul. Aproape jumătate dintre pacienții în vârstă care se află sub îngrijire primară și se confruntă cu simptomele demenței, nu primesc niciodată un diagnostic. De asemenea, o bună parte dintre pacienții diagnosticați trăiesc între doi și cinci ani cu simptomele bolii, fără a avea un diagnostic. Testele folosite în prezent pentru detectarea riscului de demență necesită mult timp pentru a oferi un rezultat, sunt costisitoare și invazive.

Comparativ cu testele existente deja, modalitate descrisă în cadrul studiului de către cercetătorii de la Institutul Regenstrief de depistare a persoanelor cu risc de a dezvolta demență nu este invazivă. Malaz Boustani, unul dintre autorii studiului, a declarat că principalul avantaj al metodei îl reprezintă precizia similară testelor mai intruzive care sunt utilizate în prezent. Cercetătorul a mai declarat, de asemenea: „Aceasta este o soluție scalabilă, cu costuri reduse, care poate oferi beneficii substanțiale pacienților și familiilor lor, ajutându-i să se pregătească pentru posibilitatea vieții cu demență și permițându-le să ia măsuri. ”

Identificarea timpurie a persoanelor cu risc de demență ar oferi cadrelor medicale și familiilor persoanelor bolnave oportunitatea de a stabili din timp un plan de îngrijire. În acest mod, calitatea vieții pacienților cu demență ar putea fi îmbunătățită semnificativ. Metodele de depistare a demenței cu ajutorul algoritmilor de învățare automată ar putea asigura economii importante pentru sistemele de sănătate și pentru pacienți. Următorul obiectiv al cercetătorilor este acela de implementare al algoritmilor în clinici pentru a testa dacă metoda poate într-adevăr să identifice un număr mai mare de cazuri de demență.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-02-2020 | creare: 17-02-2020 | Vizite: 855
Bibliografie
Scientists develop non-invasive method to predict onset of dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200211103723.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
  • Aportul de colină scade riscul de demență
  • Demența poate fi încetinită, prin modificarea stilului de viață
  •